Zdrowie

Badania wykazały, że globalne ocieplenie może zwiększyć siedliska komarów

  • 8 maja, 2024
  • 4 min read
Badania wykazały, że globalne ocieplenie może zwiększyć siedliska komarów


Ten artykuł został zrecenzowany zgodnie z procesem redakcyjnym i polityką Science X. Redaktorzy podkreślili następujące atrybuty, zapewniając jednocześnie wiarygodność treści:

sprawdzone fakty

zaufane źródło

czytać korektę


Średnie mapy rozmieszczenia geograficznego uśrednione dla dziesięciu modeli bootstrap Aedes aegypti (ad) i Aedes albopictus (eh) w Ameryce Północnej i Południowej, w tym (a,e) szacowane współczesne rozmieszczenie uśrednione dla 2020 r., (b,f) SSP5 RCP8 .5 prognoza na 2050 r., (c,g) prognoza SSP5 RCP8.5 na 2090 r. oraz (d,h) zmiana przydatności siedlisk między 2090 r. (c,g) a 2020 r. (a,e) dla SSP5 RCP8.5 . Kredyt: Journal of Climate Change and Health (2024). DOI: 10.1016/j.joclim.2024.100317

× zamknąć


Średnie mapy rozmieszczenia geograficznego uśrednione dla dziesięciu modeli bootstrap Aedes aegypti (ad) i Aedes albopictus (eh) w Ameryce Północnej i Południowej, w tym (a,e) szacowane współczesne rozmieszczenie uśrednione dla 2020 r., (b,f) SSP5 RCP8 .5 prognoza na 2050 r., (c,g) prognoza SSP5 RCP8.5 na 2090 r. oraz (d,h) zmiana przydatności siedlisk między 2090 r. (c,g) a 2020 r. (a,e) dla SSP5 RCP8.5 . Kredyt: Journal of Climate Change and Health (2024). DOI: 10.1016/j.joclim.2024.100317

Zespół badawczy w Los Alamos National Laboratory wykorzystuje modele komputerowe do symulacji, w jaki sposób zmiana klimatu może rozszerzyć zasięg geograficzny występowania komarów, co może spowodować wzrost liczby chorób przenoszonych przez komary. Badanie zostało niedawno opublikowane w czasopiśmie „ Dziennik zmian klimatycznych i zdrowia.

„Odkryliśmy, że wszystkie dziewięć gatunków uwzględnionych w naszym modelu zareagowało odpornie na zmiany klimatyczne, co mówi nam, że choroby przenoszone przez komary będą ciągłym zagrożeniem w miarę ocieplania się klimatu” – powiedział Morgan Gorris, naukowiec z grupy ds. systemów informatycznych i modelowania w Los Alamos i główny autor badania. „Zrozumienie, w jaki sposób populacje komarów rosną i przemieszczają się w odpowiedzi na zmiany klimatyczne, ma kluczowe znaczenie dla planowania zdrowia publicznego”.

Przyszłe zmiany klimatyczne mogą rozszerzyć, zawęzić lub zmienić zasięg geograficzny gatunków komarów. Na przykład wyższe temperatury mogą spowodować rozszerzenie się zasięgu lub przesunięcie w kierunku biegunów, podczas gdy obszary wokół równika mogą stać się zbyt gorące, aby mogły żyć komary. Zmiany te mogą narazić nowe społeczności na choroby przenoszone przez komary.

Globalne temperatury powierzchni lądów wzrosły już o około 2 stopnie Fahrenheita w porównaniu z poziomem sprzed epoki przemysłowej (1850–1900). Oczekuje się, że do końca XXI wieku globalna temperatura wzrośnie o prawie 5 stopni Fahrenheita.

Przewiduje się, że spośród dziewięciu gatunków komarów objętych modelem, które Gorris i zespół objęli modelami, zasięg geograficzny sześciu będzie się zwiększał, dwa zmienią zasięg geograficzny, a jeden pozostanie prawie taki sam. Przewiduje się, że w przypadku niektórych gatunków obszary obecnie nadające się do przetrwania staną się w przyszłości jeszcze bardziej odpowiednie, co pogłębi problem komarów.

Komary są najbardziej śmiercionośnymi zwierzętami na świecie ze względu na ich zdolność do rozprzestrzeniania niezliczonych chorób, w tym chikungunya, dengi, wirusa Zachodniego Nilu, żółtej febry i wirusa Zika – wszystkie przenoszone przez komary objęte tym badaniem.

„Wiedza, gdzie będą żyć komary w przyszłości, jest ważna dla zrozumienia, kto jest narażony na ryzyko tych chorób i podjęcia odpowiednich działań w celu ochrony bezpieczeństwa zdrowotnego” – powiedział Gorris.

Więcej informacji:
Morgan E. Gorris i in., Projekcje komarów Aedes i Culex w Ameryce Północnej i Południowej w odpowiedzi na zmiany klimatyczne, Journal of Climate Change and Health (2024). DOI: 10.1016/j.joclim.2024.100317


Źródło

Warto przeczytać!  Nowe badanie ujawnia, że ​​zawiera dużo soli, mało potasu i białka