Zdrowie

Badania wykazały, że mięso pochodzenia roślinnego może poprawić zdrowie serca, mimo że jest ultraprzetworzone

  • 1 lipca, 2024
  • 6 min read
Badania wykazały, że mięso pochodzenia roślinnego może poprawić zdrowie serca, mimo że jest ultraprzetworzone


Roślinne zamienniki mięsa (PBMA) cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród młodszych i dbających o zdrowie konsumentów, którzy chcą zastąpić w swojej diecie mięso zwierzęce. Niedawne badanie opublikowane w czasopiśmie Kanadyjskie czasopismo kardiologiczne określa kardioprotekcyjne działanie PBMA u Kanadyjczyków.

Badanie: Mięso zwierzęce kontra mięso roślinne: serdeczna debata. Źródło zdjęcia: Natalia Sem / Shuttersotck.com

Co to są PBMA?

PBMA to wysoko przetworzona żywność używana jako substytut mięsa. Wyglądają, smakują i odczuwają jak mięso zwierzęce, ale są syntetyzowane przy użyciu białek roślinnych, takich jak pszenica, soja, groch i grzyby.

W 2018 r. ponad sześć milionów Kanadyjczyków jadło niewiele mięsa lub nie jadło go wcale, podczas gdy około 25% Kanadyjczyków w badaniu przeprowadzonym w 2020 r. rozważało ograniczenie spożycia żywności. Zmniejszenie spożycia mięsa zwierzęcego ze względów etycznych, środowiskowych lub żywieniowych zwiększyło spożycie PBMA.

PBMA mają zazwyczaj niższą średnią gęstość energetyczną, całkowitą zawartość tłuszczu, tłuszczów nasyconych i białka, a także wyższą zawartość błonnika niż mięso. PBMA dostarczają większość mikroelementów występujących w produktach mięsnych, oferując jednocześnie zdrowszy profil odżywczy w porównaniu z większością produktów mięsnych pochodzenia zwierzęcego. Niemniej jednak PBMA mają również wyższą zawartość sodu, co może zwiększać ciśnienie krwi i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (CVD).

Ponieważ PBMA są produkowane z ekstraktów całej żywności lub syntetyzowane w laboratorium, są one również uważane za żywność ultraprzetworzoną. Ogólnie rzecz biorąc, spożycie żywności ultraprzetworzonej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności całkowitej i chorób układu krążenia odpowiednio o 21% i ponad 35%. Ryzyko to wzrasta odpowiednio o 2% i 4% w przypadku każdego wzrostu dziennego spożycia ultraprzetworzonej żywności o jedną porcję.

Warto przeczytać!  10 wegetariańskich źródeł witaminy B12, które musisz uwzględnić w diecie | Zdrowie

Tak więc, pomimo potencjalnych korzyści związanych ze spożywaniem PBMA, nadal istnieje pilna potrzeba ograniczenia spożycia produktów spożywczych ultraprzetworzonych. Niemniej jednak konieczne są dalsze badania, aby wyjaśnić, czy PBMA są mniej zdrowe niż produkty mięsne.

O badaniu

Obecne badanie obejmowało analizę jednego przeglądu systematycznego PBMA i 12 badań kontrolowanych, z których część była randomizowana.

Niektóre badania nie zgłosiły wartości apolipoproteiny B (ApoB), uważanej za najdokładniejszy predyktor ryzyka CVD w porównaniu z poziomem cholesterolu całkowitego lub cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Różne diety kontrolne w badaniach i różne kombinacje PBMA przyczyniły się do heterogeniczności analizy.

Co wykazały badania?

Chociaż PBMA obejmują szerokie spektrum odżywcze, ich spożycie wiąże się z lepszym ogólnym zdrowiem układu krążenia niż produkty mięsne. Korzyści te wynikają prawdopodobnie z niższej zawartości tłuszczów nasyconych, a także wyższej zawartości tłuszczów wielonienasyconych i błonnika pokarmowego. Nawet przy dopasowanej zawartości błonnika i kwasów tłuszczowych PBMA wydają się mieć działanie kardioprotekcyjne w porównaniu z mięsem.

Obecnie dostępne PBMA mają niższą zawartość tłuszczów nasyconych i wyższą zawartość tłuszczów wielonienasyconych niż substytuty stosowane w większości badań uwzględnionych w obecnej metaanalizie. Zatem szacunki kardioprotekcyjnego efektu PBMA są prawdopodobnie ostrożne.

Warto przeczytać!  Dochody i wykształcenie wpływają na śmiertelność po udarze mózgu w Szwecji

W kilku badaniach zastąpienie mięsa PBMA wiązało się ze zmniejszeniem cholesterolu całkowitego i LDL, ApoB-100 i masy ciała. Działanie PBMA obniżające poziom cholesterolu może wynikać z różnych czynników, takich jak zastąpienie oliwy z oliwek masłem, majonezem, tłuszczem mlecznym lub margaryną. W innych badaniach tego rodzaju substytucje diety powiązano ze zmniejszonym ryzykiem kardiometabolicznym i śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Na przykład oliwa z oliwek jest bogata w polifenole, które zmniejszają stany zapalne, poprawiają funkcję śródbłonka i obniżają poziom ciśnienia krwi. Jednak w wielu badaniach zauważono, że głównym źródłem tłuszczu są niereprezentatywne oleje tropikalne, takie jak oleje kokosowe, które w 90% składają się z tłuszczów nasyconych, zamiast powszechnie stosowanych olejów roślinnych.

białko PBMA

Zwiększone spożycie roślin strączkowych jest korzystne dla ryzyka CVD. W krajach zachodnich białko sojowe jest jedną z najczęstszych baz syntezy PBMA i jest konsekwentnie powiązane ze zmniejszeniem ryzyka CVD nawet o 16%. Soja jest bogata w tłuszcze wielonienasycone i błonnik, z potencjalnie kardioprotekcyjnymi izoflawonami.

Białko grochu jest kolejnym głównym źródłem białka roślin strączkowych niepochodzącego z soi w PBMA. Ostatnie badania wskazują, że spożywanie 400 gramów roślin strączkowych tygodniowo może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia o ponad 10%; jednakże korzyści tej nie można bezpośrednio ekstrapolować na PBMA, które zawierają wyłącznie przetworzone białko.

Warto przeczytać!  Rola genetyki w ryzyku jaskry

W PBMA powszechnie stosuje się także gluten pszenny i mykoproteiny. Potencjalne korzyści zdrowotne glutenu pszennego wymagają dodatkowych badań, ponieważ może on po prostu być wskaźnikiem spożycia pełnego ziarna, a nie żywnością ochronną.

Mycoprotein jest popularny wśród entuzjastów fitnessu. Stymuluje masę mięśniową i siłę, podobnie jak efekty związane z dietą wegańską bogatą w mięso lub soję. Ponadto mycoprotein może promować uczucie sytości; jednak jego wpływ na poziom cholesterolu pozostaje niejasny.

Wnioski

Zastępowanie mięsa PBMA może mieć działanie kardioprotekcyjne.”

Konieczne są dodatkowe badania w celu zbadania wpływu PBMA zawierających więcej tłuszczów nienasyconych na czynniki ryzyka CVD, optymalnej ilości i rodzaju PBMA oraz żywności, którą należy zastąpić. Należy również potwierdzić przełożenie tych efektów na faktyczne zmniejszenie niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawały serca i udary mózgu.

Chociaż nie zaobserwowano negatywnego wpływu na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, mimo że PBMA zaliczane są do żywności wysoko przetworzonej, w celu potwierdzenia bezpieczeństwa tych substancji konieczne są prospektywne, długoterminowe badania.


Źródło