Zdrowie

Badania wykazały, że słodziki nie zwiększają głodu i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi

  • 29 marca, 2024
  • 6 min read
Badania wykazały, że słodziki nie zwiększają głodu i pomagają obniżyć poziom cukru we krwi


Nowe, istotne badanie wykazało, że zastąpienie cukru w ​​żywności sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje, że ludzie są bardziej głodni, a także pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Randomizowane, kontrolowane badanie z podwójnie ślepą próbą wykazało, że spożywanie żywności zawierającej substancje słodzące powoduje podobne zmniejszenie odczuwania apetytu i reakcji hormonalnych związanych z apetytem jak żywność słodzona – i zapewnia pewne korzyści, takie jak obniżenie poziomu cukru we krwi, co może być szczególnie ważne u osób zagrożonych rozwojem cukrzyca typu 2.

Stosowanie słodzików zamiast cukru w ​​żywności może budzić kontrowersje ze względu na sprzeczne doniesienia na temat ich potencjału zwiększania apetytu. Przeprowadzono wcześniejsze badania, ale nie dostarczyły one solidnych dowodów.

Jednak naukowcy twierdzą, że ich badanie, które spełnia złoty standard poziomu dowodów w badaniach naukowych, dostarcza bardzo mocnych dowodów na to, że słodziki i wzmacniacze słodyczy nie wpływają negatywnie na apetyt i są korzystne w zmniejszaniu spożycia cukru.

Badanie było prowadzone przez Uniwersytet w Leeds we współpracy z Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka Rhône-Alpes. Jest to najnowsze badanie, które ma zostać opublikowane przez konsorcjum SWEET składające się z 29 europejskich partnerów badawczych, konsumenckich i przemysłowych, które pracuje nad opracowaniem i przeglądem dowodów dotyczących długoterminowych korzyści i potencjalnych zagrożeń związanych z przejściem na słodziki i wzmacniacze słodyczy w kontekście spożycia przez społeczeństwo zdrowie i bezpieczeństwo, otyłość i zrównoważony rozwój. Został on sfinansowany w ramach programu „Horyzont Europa”.

Ograniczenie spożycia cukru stało się kluczowym celem zdrowia publicznego w walce o zmniejszenie rosnącego obciążenia chorobami metabolicznymi związanymi z otyłością, takimi jak cukrzyca typu 2.


Samo ograniczenie cukru w ​​żywności bez substytutu może negatywnie wpłynąć na jej smak lub zwiększyć ochotę na słodycze, co może skutkować trudnościami w przestrzeganiu diety niskosłodzonej. Zastępowanie cukrów substancjami słodzącymi i wzmacniaczami słodkości w produktach spożywczych to jedna z najczęściej stosowanych strategii dietetycznych i produkcyjnych, mająca na celu zmniejszenie spożycia cukru i poprawę profilu odżywczego komercyjnej żywności i napojów.


Katarzyna Gibbons, Główny autor, Profesor nadzwyczajny w Szkole Psychologii Uniwersytetu w Leeds

Główny badacz Graham Finlayson, profesor psychobiologii w Szkole Psychologii Uniwersytetu w Leeds, powiedział: „Stosowanie substancji słodzących i wzmacniaczy słodyczy spotkało się z dużym negatywem, w tym z głośnymi publikacjami łączącymi ich spożycie z upośledzoną odpowiedzią glikemiczną, szkodami toksykologicznymi DNA i zwiększone ryzyko zawału serca i udaru mózgu.Doniesienia te przyczyniają się do obecnego zamieszania dotyczącego bezpieczeństwa słodzików i wzmacniaczy słodyczy wśród ogółu społeczeństwa, a zwłaszcza osób zagrożonych chorobami metabolicznymi.

Warto przeczytać!  Micro Labs rozpoczyna ogólnokrajową kampanię dotyczącą nadciśnienia

„Nasze badanie dostarcza kluczowych dowodów potwierdzających codzienne stosowanie słodzików i wzmacniaczy słodyczy w celu kontroli masy ciała i poziomu cukru we krwi”.

W badaniu, które jest pierwszym tego rodzaju, oceniano wpływ spożywania ciastek zawierających cukier lub dwa rodzaje słodzików spożywczych: naturalny substytut cukru Stevia lub sztuczny słodzik Neotam na 53 dorosłych mężczyznach i kobietach z nadwagą lub otyłością.

Do tej pory praktycznie wszystkie badania wpływu substancji słodzących i wzmacniaczy słodyczy na apetyt i glikemię przeprowadzono przy użyciu napojów jako nośnika. Do niewielu badań włączono ochotników z nadwagą lub otyłością, a do niewielu z nich włączono ochotników obu płci.

W większości badań porównywano tylko jedną substancję słodzącą, głównie aspartam, z grupą kontrolną, a w bardzo niewielu badaniach sprawdzano wpływ powtarzanego dziennego spożycia znanej substancji słodzącej lub wzmacniacza słodyczy w normalnej diecie.

Nowe badanie odbyło się na Uniwersytecie w Leeds oraz w Centrum Badawczym Żywienia Człowieka Rodan-Alpy (CRNH-RA) we Francji w latach 2021–2022. Wszyscy uczestnicy byli w wieku od 18 do 60 lat, z nadwagą lub otyłością.

Warto przeczytać!  Dowiedz się, jak wysoki poziom kwasu moczowego może prowadzić do przewlekłej choroby nerek, ET HealthWorld

Badanie składało się z trzech dwutygodniowych okresów spożycia, podczas których uczestnicy spożywali ciastka z nadzieniem owocowym zawierającym cukier; naturalny substytut cukru Stewia lub sztuczny słodzik Neotam, każdy z odstępem 14-21 dni. Dzień 1 i dzień 14 okresów spożycia miały miejsce w laboratorium.

Uczestnikom polecono przybyć do laboratorium po całonocnym poście i pobrano próbkę krwi w celu ustalenia wyjściowych poziomów glukozy, insuliny i hormonów związanych z apetytem. Poproszono ich także o ocenę apetytu i preferencji żywieniowych.

Po zjedzeniu ciastek poproszono ich o ocenę uczucia sytości w ciągu kilku godzin. Zmierzono poziom glukozy i insuliny, a także greliny, peptydu glukagonopodobnego 1 i polipeptydu trzustkowego – hormonów związanych ze spożywaniem pokarmu.

Wyniki dwóch rodzajów słodzików nie wykazały różnic w apetycie ani reakcjach hormonalnych w porównaniu z cukrem, ale poziom insuliny mierzony w ciągu dwóch godzin po posiłku był obniżony, podobnie jak poziom cukru we krwi.

Współkoordynatorka projektu SWEET, profesor Anne Raben z Uniwersytetu w Kopenhadze w Danii, powiedziała: „Odkrycia pokazują, że słodziki są pomocnym narzędziem zmniejszającym spożycie dodatku cukru bez powodowania kompensacyjnego wzrostu apetytu lub spożycia energii, wspierając w ten sposób przydatność słodzików dla kontroli apetytu, energii i wagi.”


Źródło