Zdrowie

Badania wykazały, że spożywanie suszonych owoców obniża ryzyko cukrzycy typu 2

  • 15 lipca, 2024
  • 5 min read
Badania wykazały, że spożywanie suszonych owoców obniża ryzyko cukrzycy typu 2


W niedawnym badaniu opublikowanym w czasopiśmie Odżywianie i metabolizmNaukowcy ocenili związek przyczynowy spożywania suszonych owoców z cukrzycą typu 2 (T2D).

Suszone owoce stały się popularne wśród osób poszukujących zdrowszych alternatyw dla przekąsek. Jednak pojawiły się obawy dotyczące zawartości cukru w ​​T2D. T2D stanowi poważne wyzwanie dla zdrowia publicznego ze względu na powiązania z powikłaniami, takimi jak uszkodzenie nerwów, choroby układu krążenia i dysfunkcja nerek. Włączenie suszonych owoców do diety osób z T2D jest złożonym problemem, budzącym ostrożność i entuzjazm.

Badanie: Spożycie suszonych owoców i niższe ryzyko cukrzycy typu 2: badanie z randomizacją mendelowską na dwóch próbach. Źródło zdjęcia: vitals / ShutterstockBadanie: Spożycie suszonych owoców i niższe ryzyko cukrzycy typu 2: badanie z randomizacją mendelowską na dwóch próbach. Źródło zdjęcia: vitals / Shutterstock

Suszone owoce zawierają niezbędne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały, wzbogacając zbilansowaną dietę. Jednak cukry w suszonych owocach są szybko uwalniane do krwiobiegu, powodując skoki glikemii poposiłkowej, co może być trudne dla osób dążących do ustabilizowania poziomu glukozy. Spożywanie suszonych owoców było historycznie zniechęcane ze względu na zawartość cukru i tłuszczu.

Jednakże nastąpiła zmiana w tej perspektywie, a suszone owoce są obecnie uznawane za bogate w błonnik, mikroelementy i minimalną zawartość tłuszczu w porównaniu do świeżych owoców. Badania na zwierzętach i randomizowane kontrolowane próby sugerują potencjalne korzyści suszonych owoców w chorobach układu krążenia. Niemniej jednak dane na temat związków między cukrzycą typu 2 a spożyciem suszonych owoców są ograniczone.

Warto przeczytać!  Żywność, której nie powinieneś przechowywać w lodówce | Pragativadi

O badaniu

w niniejszym badaniu naukowcy ocenili potencjalne związki przyczynowe między spożyciem suszonych owoców a cukrzycą typu 2. W tym dwupróbkowym badaniu z randomizacją mendelowską (MR) wykorzystano statystyki podsumowujące badanie asocjacji w całym genomie (GWAS). Dane GWAS dotyczące spożycia suszonych owoców uzyskano z badania obejmującego ponad 500 000 uczestników Biobanku Zjednoczonego Królestwa (UK). Uczestnicy odwiedzili lokalne ośrodki oceny, aby dostarczyć odpowiednie dane za pomocą kwestionariuszy lub antropometrii.

Informacje na temat częstotliwości spożycia suszonych owoców zebrano za pomocą kwestionariusza. Dane dotyczące T2D uzyskano z GWAS obejmującego ponad 61 700 przypadków i 593 952 kontrole. Zespół przeszukał polimorfizmy pojedynczego nukleotydu (SNP) powiązane ze spożyciem suszonych owoców jako zmienne instrumentalne. Zmienne instrumentalne musiały być silnie i wyłącznie związane z ekspozycją (spożycie suszonych owoców) i niezależne od czynników zakłócających.

Metoda ważona odwrotną wariancją (IVW) zbadała potencjalne skutki przyczynowe spożycia suszonych owoców. Ważona metoda mediany i metoda MR-Eggera były uzupełniające. Heterogeniczność oceniano za pomocą testu Q Cochrana. Plejotropia pozioma była oceniana za pomocą testu przecięcia MR-Eggera. Przeprowadzono również analizę „pozostaw jeden na zewnątrz”, aby określić solidność wyników.

Warto przeczytać!  Lekarze ostrzegają przed poważnym niedoborem witaminy B-12 w organizmie; poznaj przyczyny, objawy i leczenie

Wyniki

Naukowcy zidentyfikowali 43 SNP, które były silnie związane ze spożyciem suszonych owoców. Spośród nich 36 wybrano jako zmienne instrumentalne po wykluczeniu tych związanych z czynnikami zakłócającymi. Statystyka F tych zmiennych instrumentalnych wynosiła 15,39, co wskazuje na silny potencjał przewidywania poziomów spożycia. Wszystkie zmienne instrumentalne były silniej związane z ekspozycją niż z wynikiem (T2D). Zaobserwowano związek przyczynowy między spożyciem suszonych owoców a T2D.

Większe spożycie suszonych owoców wiązało się z niższym ryzykiem T2D. Dokładniej, jedno odchylenie standardowe wzrostu spożycia suszonych owoców wiązało się z 61% zmniejszeniem ryzyka T2D. Ponadto, ważona mediana i metoda MR-Eggera dały spójne wyniki. Test Q Cochrana wykazał znaczącą heterogeniczność zmiennych instrumentalnych. Nie było dowodów na plejotropię poziomą. Analiza „pozostaw jeden” wskazała, że ​​wyniki były solidne.

Wnioski

Badanie zbadało związek przyczynowo-skutkowy między spożyciem suszonych owoców a rozwojem T2D. Wyniki podkreśliły, że spożycie suszonych owoców wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem T2D. Różne mechanizmy mogą potencjalnie wyjaśniać to powiązanie. Określone składniki suszonych owoców mogą potencjalnie łagodzić ryzyko T2D. Na przykład karotenoidy wykazują właściwości antyoksydacyjne, a zwiększone spożycie karotenoidów koreluje ze zmniejszonym ryzykiem T2D.

Warto przeczytać!  Najlepsze ziołowe zestawy do twarzy: 7 sposobów na naturalną promienną skórę

Suszone owoce zawierają również znaczne ilości β-karotenu, który chroni przed rozwojem T2D. Zawierają również różnorodne flawonoidy związane z poprawą metabolizmu glukozy i wrażliwością na insulinę. Co ciekawe, wyników nie można było uogólnić na inne populacje, ponieważ próbka obejmowała osoby pochodzenia europejskiego. Ponadto mechanizmy leżące u podstaw działania suszonych owoców pozostają słabo zdefiniowane.


Źródło