Zdrowie

Badania wykazały, że tłuste potrawy mogą powodować stres i niepokój

  • 11 lipca, 2024
  • 6 min read
Badania wykazały, że tłuste potrawy mogą powodować stres i niepokój


  • Nowe badania wykazują, że jedzenie poprawiające nastrój może wiązać się ze zwiększonym stresem i lękiem.
  • Dieta bogata w tłuszcze może prowadzić do zaburzenia równowagi flory bakteryjnej jelit, co może mieć wpływ na substancje chemiczne w mózgu, potencjalnie zwiększając zachowania lękowe.
  • Eksperci wyjaśniają ustalenia.

To normalne, że wybierasz jedzenie poprawiające nastrój, gdy czujesz się zestresowany. Tego typu dania pomagają ci poczuć się, cóż, pocieszonym. Jednak nowe badania pokazują, że tłuste potrawy, po które sięgasz, aby uzyskać wsparcie, mogą w rzeczywistości dodawać paliwa do twojego Lęk i stres pożarowy.

Badanie opublikowane w Badania biologiczne zbadali, jak dieta bogata w tłuszcze nasycone wpływa na bakterie jelitowe, zachowanie i chemię mózgu u szczurów. Zespół badawczy podzielił młode szczury na dwie grupy: Połowa otrzymywała standardową dietę zawierającą około 11% tłuszczu przez dziewięć tygodni; pozostałe otrzymywały dietę wysokotłuszczową zawierającą 45% tłuszczu, składającą się głównie z tłuszczów nasyconych pochodzących z produktów zwierzęcych.

Podczas badania naukowcy zbierali próbki kału i oceniali mikrobiom zwierząt, czyli bakterie jelitowe. Po dziewięciu tygodniach zwierzęta poddano testom behawioralnym. W porównaniu z grupą kontrolną, te, które jadły wysoko-tłuszczowa dieta przytyły. Wykazały również znacząco zmniejszoną różnorodność bakterii jelitowych — większa różnorodność bakterii jest zazwyczaj związana z lepszym zdrowiem, wyjaśnił główny autor Christopher Lowry, profesor fizjologii integracyjnej na CU Boulder, w oświadczenie.

Warto przeczytać!  Cewki z Indii, bransoletki z odstraszaczami: Jak mieszkańcy Zjednoczonych Emiratów Arabskich radzą sobie ze wzrostem liczby komarów - Aktualności

Grupa stosująca dietę wysokotłuszczową wykazała również wyższy poziom ekspresji trzech genów zaangażowanych w produkcję i sygnalizację serotoniny, neuroprzekaźnika powszechnie określanego jako „dobry” chemiczny mózg. Było to szczególnie widoczne w obszarze pnia mózgu związanym z stres i niepokój.

Podczas gdy serotonina może wzmacniać pozytywne uczucia, pewne podzbiory neuronów serotoninowych mogą wywoływać reakcje podobne do lękowych po aktywacji. W szczególności jeden z trzech genów, które wykazywały podwyższoną ekspresję w regionie pnia mózgu powiązanym ze stresem i lękiem, był również powiązany z zaburzeniami nastroju i wyższym ryzykiem samobójstwa u ludzi, zauważył Lowry w oświadczeniu.

Mimo zaleceń, że spożycie tłuszczów nasyconych nie powinno przekraczać 11% dziennego spożycia energii z pożywienia – 20 g dziennie dla kobiet i 30 g dziennie dla mężczyzn – przeciętna dieta Amerykanina składa się w około 36% z całkowitego spożycia tłuszczów, zgodnie z Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC)Wyniki badania pokazują, że nadmierne spożycie tłuszczu może nie tylko prowadzić do przybierania na wadze, ale także potencjalnie nasilać stres i lęk.

Dieta wysokotłuszczowa (HFD) zazwyczaj zapewnia ponad 35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego z tłuszczu pokarmowego, twierdzi Jackie Newgent, RDN, CDNszef kuchni, dietetyk i autor Roślinna książka kucharska dla diabetyków. „Zanotuj Wytyczne dietetyczne dla Amerykanów „Zalecamy dorosłym spożywanie od 20% do 35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego w postaci tłuszczów”, podkreśla Newgent, w tym „zdrowych” tłuszczów.

Warto przeczytać!  Naukowcy odkrywają główną przyczynę nieswoistego zapalenia jelit – ET HealthWorld

Jak więc dieta wysokotłuszczowa może prowadzić do wyższego poziomu stresu i lęku? Cóż, gdy stale spożywasz więcej tłuszczu, niż potrzebuje twoje ciało, może to zmienić skład twojego mikrobiomu, głównie poprzez zmniejszenie zróżnicowanego składu i liczby „dobrych” bakterii w twoich jelitach, mówi Newgent. „Ale pamiętaj, że jedzenie nadmiaru białka lub węglowodanów może zakłócić zdrowie jelit „To też… nie ogranicza się tylko do nadmiaru tłuszczu” – dodaje.

Z powodu połączenie jelitowo-mózgowebadania wykazały, że objawy lękowe mogą się nasilać u osób, u których występuje nierównowaga mikrobiomu jelitowego, mówi Melissa Prest, DCN, RDNkrajowy rzecznik prasowy Akademii Żywienia i Dietetyki oraz członek Zapobieganie Rada ds. przeglądu medycznego„Podobnie, gdy zdrowa flora bakteryjna jelit zostanie przywrócona poprzez dietę i suplementację, objawy lękowe mogą się poprawić” – wyjaśnia.

Podsumowanie

To badanie potwierdza to, co inne badania wykazały w odniesieniu do zmian w mikrobiomie jelitowym, gdy dominującym składnikiem odżywczym jest tłuszcz, mówi Prest. Nadal jednak potrzeba więcej badań na ludziach, aby potwierdzić te wyniki, zauważa. Newgent zgadza się, mówiąc, że „to badanie przeprowadzono na szczurach płci męskiej, więc wyniki mogą nie być takie same u ludzi, zwłaszcza u samic”.

Jeśli obawiasz się, że Twoja dieta zaburzyła mikrobiom jelitowy, mówi Prest Dieta bogata w błonnik pomoże przywrócić i promować. „Błonnik jest bogaty w produkty roślinne, takie jak fasola, rośliny strączkowe, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste” — zauważa. Newgent zgadza się i zaleca przestrzeganie Dieta śródziemnomorskaktóry zapewnia przeciwzapalny korzyści. „Zmniejszając stan zapalny, możesz obniż poziom kortyzolu w organizmie [the body’s stress hormone] poziomy „co z kolei może pomóc złagodzić stres” – wyjaśnia.

Warto przeczytać!  Prawda o białku: jak zapewnić sobie jego odpowiednią ilość – w każdym wieku | Odżywianie

Jeśli więc już cierpisz na lęk, dobrym pomysłem może być wybór diety bogatej w błonnik i pełnowartościową, która zawiera mniej dodanych cukrów i bardzo dużo tłuszczu, mówi Prest. Pamiętaj jednak, że prawdopodobnie nie musisz zmieniać kursu na podstawie samych badań, ponieważ „potrzebne są dalsze badania, aby zasugerować optymalny wzór diety dla osób z lękiem”, wyjaśnia.

Newgent radzi, aby niezależnie od tego, czy cierpisz na zaburzenia lękowe, zawsze najlepiej jest uzyskać spersonalizowaną poradę dietetyczną od swojego lekarza, najlepiej takiego, który w zespole opieki zdrowotnej będzie dietetykiem (RDN).

Zdjęcie Madeleine Haase

Magdalena, Zapobieganieasystentka redaktora ma doświadczenie w pisaniu o zdrowiu, zdobyte jako asystentka redaktora w WebMD oraz podczas osobistych badań na uniwersytecie. Ukończyła University of Michigan ze stopniem naukowym z biopsychologii, kognitywistyki i neuronauki — i pomaga w opracowywaniu strategii sukcesu w Zapobieganieplatformach mediów społecznościowych.


Źródło