Zdrowie

Badania wykazały związek między tłustym jedzeniem a stanami lękowymi

  • 17 czerwca, 2024
  • 4 min read
Badania wykazały związek między tłustym jedzeniem a stanami lękowymi


Kiedy jesteśmy zestresowani, wielu z nas szuka pocieszenia w niezdrowej żywności. Jednak nowe badania Uniwersytetu Colorado Boulder sugerują, że ta strategia może przynieść odwrotny skutek.

Badanie wykazało, że u zwierząt dieta wysokotłuszczowa niszczy bakterie jelitowe, zmienia zachowanie i poprzez złożoną ścieżkę łączącą jelita z mózgiem wpływa na substancje chemiczne w mózgu w sposób wywołujący niepokój.

Każdy wie, że nie jest to zdrowa żywność, ale mamy tendencję do myślenia o niej wyłącznie w kategoriach niewielkiego przyrostu masy ciała. Jeśli zrozumiesz, że wpływają one również na Twój mózg w sposób mogący powodować niepokój, stawka będzie jeszcze wyższa”.


Christophera Lowry’ego, główny autor, profesor fizjologii integracyjnej na CU Boulder

Zespół Lowry’ego podzielił dorastające szczury na dwie grupy: połowa otrzymywała standardową dietę zawierającą około 11% tłuszczu przez dziewięć tygodni; pozostali otrzymywali dietę wysokotłuszczową zawierającą 45% tłuszczu, składającą się głównie z tłuszczów nasyconych pochodzących z produktów zwierzęcych.

Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom typowa amerykańska dieta zawiera około 36% tłuszczu.

W trakcie badania naukowcy zbierali próbki kału i oceniali mikrobiom zwierząt, czyli bakterie jelitowe. Po dziewięciu tygodniach zwierzęta przeszły testy behawioralne.

Warto przeczytać!  Leki pobudzające i niestymulujące mogą poprawiać funkcje poznawcze

W porównaniu z grupą kontrolną, grupa stosująca dietę wysokotłuszczową, co nie było zaskoczeniem, przybrała na wadze. Ale zwierzęta wykazały również znacznie mniejszą różnorodność bakterii jelitowych. Ogólnie rzecz biorąc, większa różnorodność bakterii wiąże się z lepszym zdrowiem – wyjaśnił Lowry. Byli także gospodarzami znacznie większej liczby bakterii zwanych Firmicutes, a mniej bakterii zwanych Bacteroidetes. Wyższy stosunek Firmicutes do Bacteroidetes powiązano z typową dietą przemysłową i otyłością.

W grupie stosującej dietę wysokotłuszczową wykazano również wyższą ekspresję trzech genów (tph2, htr1a i slc6a4) zaangażowanych w produkcję i sygnalizację neuroprzekaźnika serotoniny, szczególnie w obszarze pnia mózgu znanym jako jądro szwu grzbietowego cDRD, które jest powiązane ze stresem i niepokojem.

Chociaż serotoninę często reklamuje się jako „substancję chemiczną mózgu zapewniającą dobre samopoczucie”, Lowry zauważa, że ​​pewne podzbiory neuronów serotoninowych mogą, po aktywacji, wywoływać u zwierząt reakcje podobne do lęku. Warto zauważyć, że podwyższona ekspresja tph2, czyli hydroksylazy tryptofanu, w cDRD została powiązana z zaburzeniami nastroju i ryzykiem samobójstwa u ludzi.

„Myśleć, że sama dieta wysokotłuszczowa może zmienić ekspresję tych genów w mózgu, jest niezwykła” – powiedział Lowry. „Grupa wysokotłuszczowa zasadniczo miała w mózgu molekularną sygnaturę stanu wysokiego lęku”.

Warto przeczytać!  Najlepsze witaminy i suplementy dla oczu dla zdrowia oczu

Lowry podejrzewa, że ​​niezdrowy mikrobiom narusza wyściółkę jelit, umożliwiając bakteriom przedostanie się do krążenia organizmu i komunikację z mózgiem za pośrednictwem nerwu błędnego, czyli ścieżki prowadzącej z przewodu pokarmowego do mózgu.

„Jeśli pomyślisz o ewolucji człowieka, ma to sens” – powiedział Lowry. „Jesteśmy zaprogramowani, aby naprawdę zauważać rzeczy, które powodują u nas choroby, abyśmy mogli uniknąć tych rzeczy w przyszłości”.

Lowry podkreśla, że ​​nie wszystkie tłuszcze są złe i że zdrowe tłuszcze, takie jak te znajdujące się w rybach, oliwie z oliwek, orzechach i nasionach, mogą mieć działanie przeciwzapalne i dobre dla mózgu.

Jego rada: Jedz jak najwięcej różnych rodzajów owoców i warzyw, dodawaj do swojej diety produkty sfermentowane, aby wspierać zdrowy mikrobiom, i odstaw pizzę i frytki. Jeśli masz hamburgera, dodaj kawałek awokado. Niektóre badania pokazują, że dobry tłuszcz może przeciwdziałać niektórym złym.

Źródło:

Uniwersytet Kolorado w Boulder

Numer czasopisma:

Rendeiro, S., i in. (2024). Dieta wysokotłuszczowa, sygnalizacja osi mikrobiom-jelito-mózg i zachowania podobne do lęku u samców szczurów. Badania biologiczne. doi.org/10.1186/s40659-024-00505-1.


Źródło