Nauka i technika

Badanie MSU pierwsze w celu zbadania niekorzystnej sytuacji społeczno-ekonomicznej, zaburzeń odżywiania u chłopców

  • 1 marca, 2023
  • 4 min read
Badanie MSU pierwsze w celu zbadania niekorzystnej sytuacji społeczno-ekonomicznej, zaburzeń odżywiania u chłopców


Badanie badawcze MSU zajęło się stereotypami dotyczącymi zaburzeń odżywiania, jako pierwsze zbadało powiązania między niekorzystną sytuacją a ryzykiem zaburzeń odżywiania u chłopców. Badanie wykazało, że chłopcy narażeni na niekorzystne warunki społeczno-ekonomiczne są bardziej narażeni na zaburzeniajem.

Doktorantka z psychologii klinicznej Megan Mikhail, główna autorka badania, jest z wykształcenia biologiem. Po szkoleniu w Stanford Michaił zaangażował się w badania związane ze zdrowiem psychicznym, w szczególności koncentrując się na jedzeniu disozamówienia.

„Gdy byłem młodszy, doświadczyłem zaburzeń odżywiania” — powiedział Michaił. „Jest to temat, o którym myślę, że nie wiemy wystarczająco dużo i chciałem wykorzystać umiejętności, które rozwinąłem w naukach podstawowych, aby dowiedzieć się, co wiemy o jedzeniuzaburzeń”.

Badanie Michaiła wykazało, że istnieje bezpośredni związek między wyższymi poziomami niekorzystnej sytuacji a wyższymi poziomami objawów zaburzeń odżywiania. Może to mieć wpływ na genetykę chłopca i ich środowisko.

Oba te warunki zostały zbadane za pomocą population bliźniaków.

Ponieważ bliźnięta jednojajowe mają 100% wspólnego DNA, spojrzenie na różnice w doświadczeniach bliźniąt jednojajowych i dwujajowych może pokazać, czy istnieją przyczyny genetyczne. Wyniki badania sugerują, że istnieje „efekt stresu skazy”, który występuje, gdy ryzyko choroby psychicznej jest aktywowane lub wzmacniane pod dużą ilością stresu.

Warto przeczytać!  Sekcje zwłok genetyczne, aby rozwikłać zagadkę nagłych zgonów | Zdrowie

„Wyglądało na to, że ryzyko genetyczne było bardziej widoczne w tych mniej uprzywilejowanych środowiskach” – powiedział Michaił. „Więc pasuje to do tego pomysłu, że chłopcy, którzy byli zagrożeni genetycznie, a następnie mieli ten stresor środowiskowy, byli naprawdę narażeni na duże ryzykor zaburzenia odżywiania”.

Często uważa się, że zaburzenia odżywiania dotykają tylko młode, białe, zamożne kobiety, powiedział Michaił. Ze względu na ten stereotyp większość badań nad zaburzeniami odżywiania koncentruje się na tym demograficzny.

Jessica Skaff, starsza psycholog, jest przewodniczącą Spartans Empower Body Acceptance (SEBA), działającego na kampusie klubu świadomości zaburzeń odżywiania. Pracuje jako asystentka naukowa w tym samym laboratorium co Michaił nad innym badaniem skierowanym do mężczyzn. Powiedziała, że ​​wiele stereotypów na temat zaburzeń odżywiania wynika z ich wizerunku w mediach, na których skupia się przede wszystkim anoreksja.

„Kiedy spojrzysz na naszą kulturę dietetyczną… zazwyczaj widzisz to u dziewcząt, jest to raczej ideał szczupłej sylwetki, podczas gdy u facetów jest to bardziej muskularny wygląd” — powiedział Skaff. „Co, jak sądzę, może być czasami trudne do zrozumienia, gdy mówisz o zaburzeniach odżywiania, ponieważ zazwyczaj przeciętnej osobie, gdy mówisz o zaburzeniach odżywiania, przychodzi na myśl jakiś bardzo, bardzo, bardzo wychudzonyn, biała dziewczyna.

Warto przeczytać!  Badanie odkrywa, że ​​obciążenie mutacjami nowotworu przewiduje przeżycie Reporter VUMC

Skaff powiedział, że objawy zaburzeń odżywiania są bardzo znormalizowane, co utrudnia rozpoznanie, kiedy ktoś może potrzebować pomocy. Ludziom z niedoreprezentowanych grup jest jeszcze trudniej, ponieważ są mniej skłonni do myślenia, że ​​ich zachowanie może podlegać zaburzeniu odżywiania, dlatego ważne są badania takie jak jej i Michaiła. do niej.

Skarbnik SEBA i młodszy dietetyk Paige Helfen powiedziała, że ​​wyniki badań Michaiła nie zaskoczyły jej po tym, czego nauczyła się na zajęciach z dietetyki, ale zszokowałyby ją, zanim zaczęła studiować jedzenie i relacje z żywnościąte choroby.

Według John Hopkins All Children’s Adolescent and Young Adult Specialty Clinic, 95% osób z zaburzeniami odżywiania znajduje się wjuż 12 i 25.

„Gdyby był bardziej znormalizowany i przeprowadzono więcej badań, ludzie zgłaszaliby się z większą liczbą przypadków, zwłaszcza chłopcy i mężczyźni, którzy na nie cierpią” — powiedział Hellen.

Michaił powiedział, że w miarę jak badania wykraczają poza ten stereotyp, okazuje się, że nie ma jednego rodzaju osób, na które mogą mieć wpływ zaburzenia odżywiania. Powiedzieli, że to rozszerzenie jest ważne, ponieważ grupy niestereotypowe są regularnie pomijane w zaburzeniach odżywianiaseanse.

Warto przeczytać!  Ludzie, którzy regularnie piją alkohol, mogą być bardziej podatni na uzależnienie od Internetu, gier i ćwiczeń < Yale School of Medicine

„Mamy nadzieję, że dzięki tym badaniom zwiększy się liczba badań przesiewowych, a następnie zwiększy się dostępność leczenia dla tych populacji, takich jak chłopcy w niekorzystnej sytuacji” — powiedział Michaił. „Aby ludzie nie cierpieli na zaburzenia odżywiania bez jedzenia wsparcie.”

Wspieraj media studenckie!
Rozważ przekazanie darowizny na rzecz The State News i pomóż sfinansować przyszłość dziennikarstwa.

Dyskusja

Udostępnij i dyskutuj „Najpierw badanie MSU w celu zbadania niekorzystnej sytuacji społeczno-ekonomicznej, zaburzeń odżywiania u chłopców” w mediach społecznościowych.


Źródło