Zdrowie

Badanie na myszach pokazuje, jak dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko

  • 7 maja, 2024
  • 4 min read
Badanie na myszach pokazuje, jak dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko


starsza para spacerująca po salonie, widziana od tyłuUdostępnij na Pintereście
Badania na zwierzętach rzucają światło na mechanizmy, dzięki którym dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko choroby Alzheimera. Źródło obrazu: FG Trade/Getty Images.
  • Demencja stanowi coraz większy problem, a według przewidywań liczba osób na całym świecie do 2050 r. wzrośnie do ponad 150 milionów.
  • Badania powiązały dietę bogatą w tłuszcze, zwłaszcza tłuszcze nasycone, z chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.
  • Jednakże mechanizmy, dzięki którym dieta wysokotłuszczowa zwiększa ryzyko, są niejasne.
  • Obecnie badania wykazały zmiany w markerach molekularnych powiązane z rozwojem choroby Alzheimera u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
  • Potrzebne są dalsze badania, aby ustalić, czy podobne efekty obserwuje się u ludzi i czy ograniczenie spożycia tłuszczów może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.

Według Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)z około 55 milionów ludzi na całym świecie cierpiących na demencję aż 70% cierpi na chorobę Alzheimera. Liczba osób cierpiących na demencję szybko rośnie i przewiduje się, że liczba ta wzrośnie nawet do ponad 150 milionów ludzi do 2050.

Czynniki związane ze stylem życia, takie jak brak ruchu, niezdrowa dieta, palenie i spożywanie alkoholu, zwiększają ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i choroby Alzheimera. Kilka badań wykazało, że a wysokie spożycie tłuszczów nasyconych jest głównym czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera.

Warto przeczytać!  Bezbolesny plaster na skórę stale monitoruje biomarkery życiowe - opieka krytyczna

– powiedziała dr Stefania Forner, dyrektor ds. relacji medycznych i naukowych Stowarzyszenia Alzheimera Wiadomości medyczne dzisiaj dlaczego te czynniki stylu życia mogą zwiększać ryzyko.

„Otyłość wiąże się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2, wysokiego ciśnienia krwi i chorób naczyń krwionośnych, które wpływają na wiele układów w organizmie, w tym na mózg” – wyjaśniła. „Te schorzenia mogą zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera u osób starszych”.

„Odżywianie może również odgrywać ważną rolę w zdrowiu mózgu i ryzyku rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu” – dodała.

Nowe badanie na myszach odkryło mechanizm molekularny, który może wyjaśnić, dlaczego dieta wysokotłuszczowa zwiększa ryzyko choroby Alzheimera.

Wyniki badań publikowane są w czasopiśmie Składniki odżywcze.

Naukowcy wykorzystali transgeniczne myszy APP/PS1, u których rozwinęły się cechy choroby Alzheimera, takie jak podwyższony poziom beta-amyloid i upośledzenie funkcji poznawczych, z myszami typu dzikiego jako grupą kontrolną.

W 21 dniu życia naukowcy losowo przydzielili myszy normalnej paszy lub diecie zawierającej 60% tłuszczu (dieta wysokotłuszczowa), którą następnie karmiono je przez 6 miesięcy. W tym czasie naukowcy monitorowali spożycie pokarmu przez gryzonie i regularnie je ważyli. Zbadali także tolerancję glukozy i insuliny.

Warto przeczytać!  Badania wykazały, że dieta ketonowa może zmniejszyć stres i poprawić nastrój

Zgodnie z oczekiwaniami myszy na diecie wysokotłuszczowej przybrały na wadze więcej niż myszy na diecie normalnej. Miały także gorszy metabolizm glukozy (cukru we krwi) i insuliny niż myszy na normalnej diecie.

Po 6 miesiącach naukowcy zabili myszy w humanitarny sposób i wyekstrahowali kwas rybonukleinowy (RNA) z ich surowicy, kory i hipokampu do badań.

We wcześniejszych badaniach naukowcy odkryli, że „karmienie myszy APP/PS1 [a high-fat diet] pogorszyły zdolności uczenia się i zapamiętywania zwierząt, wraz ze wzrostem zapalenia układu nerwowego w mózgu [beta-amyloid] produkcja i obciążenie płytką nazębną”.

Kiedy przyjrzeli się RNA obu typów myszy, odkryli, że oprócz zmian metabolicznych, myszy na diecie wysokotłuszczowej wykazywały kilka różnic w miRNA od osób na regularnej diecie.

W artykule badawczym naukowcy stwierdzają, że „


Źródło