Badanie na myszach pokazuje, jak dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko
![Badanie na myszach pokazuje, jak dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/older-couple-rearview-1200x628-facebook-770x470.jpg)
![starsza para spacerująca po salonie, widziana od tyłu](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/05/Badanie-na-myszach-pokazuje-jak-dieta-wysokotluszczowa-moze-zwiekszac-ryzyko.jpg)
- Demencja stanowi coraz większy problem, a według przewidywań liczba osób na całym świecie do 2050 r. wzrośnie do ponad 150 milionów.
- Badania powiązały dietę bogatą w tłuszcze, zwłaszcza tłuszcze nasycone, z chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.
- Jednakże mechanizmy, dzięki którym dieta wysokotłuszczowa zwiększa ryzyko, są niejasne.
- Obecnie badania wykazały zmiany w markerach molekularnych powiązane z rozwojem choroby Alzheimera u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
- Potrzebne są dalsze badania, aby ustalić, czy podobne efekty obserwuje się u ludzi i czy ograniczenie spożycia tłuszczów może zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.
Według
Czynniki związane ze stylem życia, takie jak brak ruchu, niezdrowa dieta, palenie i spożywanie alkoholu, zwiększają ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i choroby Alzheimera. Kilka badań wykazało, że a
– powiedziała dr Stefania Forner, dyrektor ds. relacji medycznych i naukowych Stowarzyszenia Alzheimera Wiadomości medyczne dzisiaj dlaczego te czynniki stylu życia mogą zwiększać ryzyko.
„Otyłość wiąże się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2, wysokiego ciśnienia krwi i chorób naczyń krwionośnych, które wpływają na wiele układów w organizmie, w tym na mózg” – wyjaśniła. „Te schorzenia mogą zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera u osób starszych”.
„Odżywianie może również odgrywać ważną rolę w zdrowiu mózgu i ryzyku rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu” – dodała.
Nowe badanie na myszach odkryło mechanizm molekularny, który może wyjaśnić, dlaczego dieta wysokotłuszczowa zwiększa ryzyko choroby Alzheimera.
Wyniki badań publikowane są w czasopiśmie Składniki odżywcze.
Naukowcy wykorzystali transgeniczne myszy APP/PS1, u których rozwinęły się cechy choroby Alzheimera, takie jak podwyższony poziom
W 21 dniu życia naukowcy losowo przydzielili myszy normalnej paszy lub diecie zawierającej 60% tłuszczu (dieta wysokotłuszczowa), którą następnie karmiono je przez 6 miesięcy. W tym czasie naukowcy monitorowali spożycie pokarmu przez gryzonie i regularnie je ważyli. Zbadali także tolerancję glukozy i insuliny.
Zgodnie z oczekiwaniami myszy na diecie wysokotłuszczowej przybrały na wadze więcej niż myszy na diecie normalnej. Miały także gorszy metabolizm glukozy (cukru we krwi) i insuliny niż myszy na normalnej diecie.
Po 6 miesiącach naukowcy zabili myszy w humanitarny sposób i wyekstrahowali kwas rybonukleinowy (
We wcześniejszych badaniach naukowcy odkryli, że „karmienie myszy APP/PS1 [a high-fat diet] pogorszyły zdolności uczenia się i zapamiętywania zwierząt, wraz ze wzrostem zapalenia układu nerwowego w mózgu [beta-amyloid] produkcja i obciążenie płytką nazębną”.
Kiedy przyjrzeli się RNA obu typów myszy, odkryli, że oprócz zmian metabolicznych, myszy na diecie wysokotłuszczowej wykazywały kilka różnic w
W artykule badawczym naukowcy stwierdzają, że „