Zdrowie

Badanie ostrzega: Dieta wysokotłuszczowa może zwiększyć poziom lęku: ScienceAlert

  • 26 czerwca, 2024
  • 5 min read
Badanie ostrzega: Dieta wysokotłuszczowa może zwiększyć poziom lęku: ScienceAlert


Wybieraj ostrożnie żywność zapewniającą komfort. Stresowe jedzenie może początkowo uspokoić zmartwiony umysł, ale według nowego badania niektóre tłuste potrawy mogą na dłuższą metę powodować większy niepokój.

Badanie wykazało, że spożywanie określonego rodzaju diety wysokotłuszczowej – głównie tłuszczów nasyconych pochodzących z produktów zwierzęcych – zaburza mikrobiom jelitowy szczurów laboratoryjnych i zmienia ich zachowanie.

Szczury na tej diecie wykazały również wyższą ekspresję genów związanych z aktywnością neuroprzekaźników, szczególnie wpływających na serotoninę w mózgu w sposób znany ze zwiększania lęku.

Oprócz dobrze znanych zagrożeń, takich jak otyłość czy choroby serca, odkrycia te sugerują, że każdy, kto spożywa znaczne ilości tłuszczów nasyconych, powinien również wziąć pod uwagę potencjalny wpływ na zdrowie psychiczne, mówi główny autor Christopher Lowry, profesor fizjologii integracyjnej na Uniwersytecie Colorado Boulder.

„Wszyscy wiedzą, że nie jest to zdrowa żywność, ale mamy tendencję do myślenia o niej wyłącznie w kategoriach niewielkiego przyrostu masy ciała” – mówi Lowry. „Jeśli zrozumiesz, że wpływają one również na Twój mózg w sposób mogący powodować niepokój, stawka będzie jeszcze wyższa”.

Warto przeczytać!  Dekodowanie czynników leżących u podstaw otyłości

Podczas gdy większość ludzi doświadcza chwil intensywnego zmartwienia i niepokoju, niektórzy borykają się z bardziej intensywnymi, nieubłaganymi okresami niepokoju, które mogą zakłócać ich codzienne życie. Według Światowej Organizacji Zdrowia szacunkowo 300 milionów ludzi na całym świecie cierpi na zaburzenia lękowe, co sprawia, że ​​zaburzenia lękowe są najbardziej rozpowszechnionymi ze wszystkich zaburzeń psychicznych.

Lęk to złożone, zmienne uczucie, na które wpływa wiele czynników, a wpływ diety pozostaje słabo poznany. Jednak poprzednie badania wykazały również podobny związek między dietą wysokotłuszczową a stanami lękowymi u szczurów, a istnieją przesłanki wskazujące na podobny związek u ludzi.

smażenie kurczaka na głębokim tłuszczu
(Na wynos/Wikimedia Commons)

W nowym badaniu Lowry i jego współpracownicy starali się rzucić więcej światła na związek między tłuszczami nasyconymi a stanami lękowymi. Wykorzystali dorastające samce szczurów, dzieląc je na dwie grupy i karmiąc je różnymi dietami przez dziewięć tygodni.

Jedna grupa otrzymywała standardową dietę szczurów laboratoryjnych zawierającą około 11 procent tłuszczu. Druga grupa otrzymywała dietę zawierającą około 45% tłuszczu, zawierającą głównie tłuszcze nasycone pochodzące z produktów zwierzęcych.

W trakcie badania naukowcy wykorzystali próbki kału do monitorowania mikrobiomu szczurów. Po dziewięciu tygodniach przeprowadzili także testy behawioralne.

Warto przeczytać!  Obrazowanie in vivo ujawnia zwiększoną liczbę receptorów estrogenowych w mózgu po menopauzie

Naukowcy podają, że szczury na diecie wysokotłuszczowej nie tylko przybrały na wadze, ale także miały znacznie mniejszą różnorodność bakterii jelitowych niż szczury w grupie kontrolnej.

Oprócz mniejszej różnorodności drobnoustrojów, szczury na diecie wysokotłuszczowej miały więcej bakterii z tego typu Firmicutes i mniej z Bakterioidetyto stosunek, który u ludzi wiąże się z otyłością i dietą uprzemysłowioną – tj. dużą ilością rafinowanych zbóż, przetworzonego mięsa i smażonych potraw.

Naukowcy zauważyli również podwyższoną ekspresję trzech genów w grupie stosującej dietę wysokotłuszczową. Geny te – tph2, htr1a i slc6a4 – są zaangażowane w produkcję i sygnalizację serotoniny, neuroprzekaźnika, który pełni szereg ważnych funkcji.

Choć powszechnie szufladkowana jako środek poprawiający nastrój, serotonina nie ma sobie równych. Pomaga nam na przykład w wymiotach i odgrywa kluczową rolę w procesach organizmu, takich jak gojenie się ran i trawienie.

Rola serotoniny w depresji pozostaje niejasna, ale wywiera ona silny wpływ na nastrój – i nie zawsze na lepsze. Naukowcy wyjaśniają, że niektóre typy neuronów wytwarzających serotoninę mogą po aktywacji wywoływać u zwierząt zachowania podobne do lęku.

Warto przeczytać!  Epidemia śmiercionośnej „bakterii mięsożernej” w Japonii: oto dlaczego liczba przypadków infekcji STSS osiągnęła rekordowy poziom

W nowym badaniu zwiększona ekspresja tych trzech genów u szczurów na diecie tłuszczowej była szczególnie wyraźna w cDRD jądra grzbietowego szwu, czyli regionu pnia mózgu powiązanego ze stresem i lękiem, gdzie wytwarzana jest większość serotoniny mózgowej.

Naukowcy zauważyli, że w poprzednich badaniach na ludziach wykazano związek wyższej ekspresji tph2 w cDRD z zaburzeniami nastroju.

„Myślenie, że sama dieta wysokotłuszczowa może zmienić ekspresję tych genów w mózgu, jest niezwykłe” — mówi Lowry. „Grupa wysokotłuszczowa miała zasadniczo molekularny podpis stanu silnego lęku w mózgu”.

Autorzy badania podkreślają, że istnieje wiele rodzajów tłuszczów i głupotą byłoby wrzucanie ich wszystkich do jednego worka. Niektóre tłuszcze, takie jak olej rybny i oliwa z oliwek, mają działanie przeciwzapalne i wzmacniające mózg.

Ale tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego to inna historia. Oprócz innych potencjalnych zagrożeń dla zdrowia badania Lowry’ego sugerują, że dieta bogata w te tłuszcze może powodować zarówno krótkotrwały, jak i długotrwały stan lękowy, szczególnie u młodszych osób.

Badanie zostało opublikowane w Badania biologiczne.


Źródło