Badanie pokazuje, w jaki sposób migreny są spowodowane zmianami poziomów metabolitów
Pomimo faktu, że migreny są bolesne zarówno fizycznie, jak i finansowo, niedawno odkryte przyczyny genetyczne przez naukowców z QUT mogą utorować drogę do zupełnie nowych metod leczenia i leków zapobiegawczych.
Wyniki analizy genetycznej zostały opublikowane w The American Journal of Human Genetics przez profesora Dale’a Nyholta i jego doktorantów Hamzeha Tanha i Anitę Sathyanarayanan, wszyscy z QUT Center for Genomics and Personalized Health.
Profesor Nyholt powiedział, że zespół zidentyfikował przyczynowe powiązania genetyczne z trzema poziomami metabolitów we krwi, które zwiększają ryzyko migreny: niższym poziomem DHA, omega-3, o którym wiadomo, że zmniejsza stan zapalny, wyższym poziomem LPE (20:4), substancji chemicznej, która blokuje anty- cząsteczka zapalna, niższe poziomy trzeciego, obecnie niescharakteryzowanego metabolitu, nazwanego X-11315.
Profesor Nyholt powiedział, że te powiązania genetyczne mogą być teraz celem przyszłych badań i prób klinicznych w celu opracowania i przetestowania związków, które wpływają na poziomy metabolitów i zapobiegają migrenie. Powiedział, że szacuje się, że migrena kosztuje australijską gospodarkę 35,7 miliarda dolarów rocznie, a obecne metody leczenia zawiodły nawet do 50 procent pacjentów z migreną.
„Zaobserwowane związki między czynnikami genetycznymi wpływającymi na poziomy metabolitów we krwi a genetycznym ryzykiem migreny sugerują zmianę metabolitów u osób z migreną” – powiedział profesor Nyholt.
Metabolity to substancje wytwarzane lub używane, gdy organizm rozkłada żywność, leki lub chemikalia podczas metabolizmu.
„Wahania poziomu metabolitów we krwi mogą wynikać z diety, stylu życia i genetyki, ale są łatwe do zmierzenia i można je modyfikować za pomocą planowania diety i suplementacji” – powiedział profesor Nyholt.
Profesor Nyholt powiedział, że osoby z migreną mają wyższy poziom kwasów tłuszczowych o krótszej długości, z wyjątkiem kwasu dokozaheksaenowego (DHA), bardzo długołańcuchowego omega-3, który chroni przed migreną.
„Kwasy tłuszczowe składają się z bardziej złożonych lipidów, które pomagają w sygnalizacji komórkowej, składzie błony komórkowej i ekspresji genów, wpływając na ryzyko choroby” – powiedział.
„Niższe poziomy DHA są związane ze stanami zapalnymi, zaburzeniami sercowo-naczyniowymi i mózgowymi, takimi jak depresja, które są powiązane z ryzykiem migreny”.
Profesor Nyholt powiedział, że LPE (20:4) jest związkiem chemicznym, który blokuje wytwarzanie cząsteczki przeciwzapalnej zwanej anandamidem.
„Jeśli LPE (20:4) jest kontrolowane, aby umożliwić produkcję większej ilości anandamidu w celu zmniejszenia stanu zapalnego, może to potencjalnie zapobiegać migrenie” – powiedział.
Profesor Nyholt powiedział, że niższe poziomy we krwi trzeciego metabolitu o nazwie X-11315 również zwiększają ryzyko migreny, a jej scharakteryzowanie jest obszarem przyszłych badań.
(Tylko nagłówek i zdjęcie tego raportu mogły zostać przerobione przez personel Business Standard; reszta treści jest generowana automatycznie z konsorcjalnego kanału informacyjnego).