Nauka i technika

Badanie pokazuje, w jaki sposób ograniczenia dietetyczne zmniejszają skutki genetycznego ryzyka otyłości

  • 16 lipca, 2023
  • 3 min read
Badanie pokazuje, w jaki sposób ograniczenia dietetyczne zmniejszają skutki genetycznego ryzyka otyłości


Londyn [UK]16 lipca (ANI): Według nowych badań osoby z genami ryzyka otyłości mają tendencję do odczuwania większego głodu i utraty kontroli nad jedzeniem, ale przestrzeganie ograniczeń dietetycznych może pomóc odwrócić ten stan.

Badania przeprowadzone przez University of Exeter, Exeter Clinical Research Facility i University of Bristol, wspierane przez Medical Research Council Doctoral Training Partnership i opublikowane w International Journal of Epidemiology, wykazały, że osoby z wyższym genetycznym ryzykiem otyłości mogą zmniejszyć efekty przenoszone przez głód i impulsywne jedzenie nawet o połowę dzięki powściągliwości.

Artykuł nosi tytuł „Mediacja i moderacja genetycznego ryzyka otyłości poprzez zachowania żywieniowe w dwóch kohortach w Wielkiej Brytanii” i został opublikowany w International Journal of Epidemiology.

Doktorantka psychologii, Shahina Begum z University of Exeter, jest głównym autorem i powiedziała: „W czasach, gdy agresywnie reklamuje się nam wysokokaloryczne produkty spożywcze, zrozumienie, w jaki sposób geny wpływają na BMI, jest ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. geny wpływają na cechy i zachowania, takie jak głód i emocjonalne jedzenie, ale tym, co wyróżnia to badanie, jest to, że przetestowaliśmy wpływ dwóch rodzajów ograniczeń dietetycznych – sztywnych i elastycznych – na wpływ tych zachowań. czas był taki, że zwiększenie obu rodzajów ograniczeń mogło potencjalnie poprawić BMI u osób genetycznie zagrożonych, co oznacza, że ​​interwencje oparte na ograniczeniach mogą być przydatne w zwalczaniu problemu. wzrost głodu i niekontrolowanego (w tym emocjonalnego) jedzenia. Istnieje ponad 900 genów, które do tej pory naukowcy zidentyfikowali jako związane z BMI, a kilka badań sugeruje, że te geny ryzyka wpływają na uczucie głodu i utratę kontroli nad jedzeniem.

Warto przeczytać!  Nowy biosensor DNA może odblokować potężne, nisko-

W badaniu wzięło udział 3780 osób dorosłych w wieku od 22 do 92 lat z dwóch brytyjskich kohort: Genetics of Appetite Study i Avon Longitudinal Study of Parents and Children. Zmierzono ich wagę i wzrost, a oni dostarczyli próbkę DNA z krwi, aby obliczyć ogólny wynik genetycznego ryzyka otyłości. Następnie wypełnili kwestionariusze, aby zmierzyć 13 różnych zachowań żywieniowych, w tym odhamowanie (skłonność do objadania się lub emocjonalnego objadania się) i przejadanie się z powodu głodu.

Zgodnie z oczekiwaniami naukowcy odkryli, że wyższy wynik ryzyka genetycznego był związany z wyższym BMI, częściowo z powodu zwiększonego odhamowania i głodu. Jednak wyniki wykazały również, że osoby, które miały wysoki poziom ograniczeń dietetycznych, zmniejszyły te efekty o prawie połowę w przypadku odhamowania i jednej trzeciej w przypadku głodu – co sugeruje, że powściągliwość może przeciwdziałać niektórym skutkom ryzyka genetycznego.

Istnieją różne rodzaje ograniczeń dietetycznych, w tym elastyczne strategie – takie jak bycie świadomym tego, co jesz i celowe przyjmowanie małych porcji – do sztywnych strategii, takich jak liczenie kalorii. W badaniu po raz pierwszy przetestowano wpływ obu rodzajów przymusu i stwierdzono, że oba mogą potencjalnie poprawić BMI u osób genetycznie zagrożonych. (ANI)

Warto przeczytać!  Czy CRISPR ma problem z uprzedzeniami?


Źródło