Nauka i technika

Badanie pokazuje, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z pomyślnym starzeniem się

  • 21 marca, 2023
  • 6 min read
Badanie pokazuje, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z pomyślnym starzeniem się


Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie Gerontologia Eksperymentalna zbadali związek między przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej a wynikami zdrowotnymi związanymi z wiekiem u osób starszych na Sycylii we Włoszech.

Szacuje się, że globalne trendy w starzejącej się populacji wpływają na częstość występowania chorób niezakaźnych związanych z wiekiem. Według najnowszego raportu na temat globalnego obciążenia chorobami około 55 milionów osób cierpi na demencję. Co więcej, depresja i zaburzenia lękowe są bardzo rozpowszechnione i dotykają odpowiednio około 300 milionów i 260 milionów ludzi.

Dowody sugerują, że depresja i zaburzenia snu mogą stanowić zwiastun wczesnych deficytów poznawczych. Łącznie zaburzenia poznawcze i psychiczne stanowią globalny problem zdrowia publicznego ze względu na ich wpływ na starzenie się i jakość życia w populacji osób starszych.

Kilka badań wykazało, że zdrowe wzorce żywieniowe z naturalnymi produktami roślinnymi, takie jak dieta śródziemnomorska, mogą poprawić zdrowie psychiczne i poznawcze wśród osób starszych. Jednak przeprowadzono mniej badań wśród osób mieszkających w regionie Morza Śródziemnego lub w jego pobliżu, gdzie nadal przestrzega się diety śródziemnomorskiej.

Badanie: dieta śródziemnomorska, zdrowie psychiczne, stan poznawczy, jakość życia i pomyślne starzenie się starszych osób dorosłych z południowych Włoch. Źródło obrazu: leonori / Shutterstock

O badaniu

W niniejszym badaniu zbadano powiązania między przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej a zdrowiem psychicznym / poznawczym, jakością życia i „pomyślnym starzeniem się” u osób starszych na Sycylii we Włoszech. Osoby w wieku 18 lat lub starsze z dystryktów Katanii zostały zarejestrowane w latach 2014-15 w celu stworzenia kohorty obserwacyjnej do badania śródziemnomorskiego zdrowego odżywiania, starzenia się i stylu życia (MEAL).

Warto przeczytać!  Nie o długość życia musisz się martwić. To okres twojego zdrowia.

Przeprowadzono wywiady osobiste i zebrano dane dotyczące wieku, płci, wykształcenia, zawodu, palenia tytoniu i aktywności fizycznej. Do oceny spożycia pokarmu wykorzystano długie i krótkie wersje kwestionariuszy częstotliwości spożywania posiłków (FFQ). Spożycie energii i makro/mikroskładników określono porównując z tabelami składu żywności.

Spożycie polifenoli oszacowano za pomocą bazy danych Phenol-Explorer. Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej zostało ocenione i podzielone na kategorie niskiego, średniego i wysokiego przestrzegania. Do oceny jakości snu zastosowano Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Depresję oceniano za pomocą krótkiego formularza Centrum Badań Epidemiologicznych nad Depresją (CES-D).

Kwestionariusz Short Portable Mental Status Questionnaire (SPMSQ) i Manchester Short Assessment of Quality of Life (MANSA) wykorzystano odpowiednio do oceny zdrowia poznawczego i jakości życia. Do oceny pomyślnego starzenia się wykorzystano wskaźnik pomyślnego starzenia się (SAI). Zespół podzielił próbkę na kwartyle wyników przestrzegania diety śródziemnomorskiej.

Regresja logistyczna została wykorzystana do obliczenia ilorazów szans i 95% przedziałów ufności dla związków między przestrzeganiem diety a wynikami. Związki z jakością snu, jakością życia, objawami depresyjnymi i stanem poznawczym oceniono za pomocą wielowymiarowych modeli regresji logistycznej. Model dostosowany do wieku i płci przewidywał związek między przestrzeganiem diety a SAI.

Wyniki

Ogółem do analizy włączono 883 osoby starsze. Większość uczestników była w związku małżeńskim i nigdy nie paliła. Osoby z najwyższym przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej charakteryzowały się średnią aktywnością fizyczną; dodatkowo uczestnicy z najniższym przestrzeganiem zaleceń częściej pomijali śniadania. Osoby z najwyższym kwartylem przestrzegania zaleceń miały znacznie wyższe spożycie węglowodanów, białka, błonnika, witamin A, C i E, potasu i sodu.

Warto przeczytać!  Obiecujący cel dla nowych terapii RNA n

Spożywali także więcej warzyw, zbóż i owoców, ale mniej mięsa. Spożycie polifenoli było również wyższe wśród uczestników z najwyższego kwartyla przestrzegania zaleceń. Istotne różnice zaobserwowano dla wyników CES-D, SPSMQ i MANSA zgodnie z kwartylami przestrzegania zaleceń. Wyniki PSQI nie różniły się istotnie.

Osoby z najwyższego kwartyla (przestrzegania diety śródziemnomorskiej) miały większą szansę na dobrą jakość życia i mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia objawów depresyjnych i zaburzeń poznawczych po uwzględnieniu potencjalnych czynników zakłócających. Co więcej, osoby z trzeciego kwartyla również miały dobrą jakość snu.

Kiedy wynik przestrzegania diety uznano za zmienną ciągłą, jednopunktowy wzrost wiązał się z 11% spadkiem zaburzeń funkcji poznawczych i 51% wzrostem jakości życia. Uczestnicy z najwyższego kwartyla przestrzegania diety mieli większe szanse na pomyślne starzenie się. Wzrost wskaźnika przestrzegania zaleceń o jeden punkt wiązał się z 10% wyższymi szansami na udane starzenie się.

Wnioski

W badaniu zbadano związek między przestrzeganiem diety śródziemnomorskiej a wynikami skoncentrowanymi na zdrowiu poznawczym i psychicznym oraz jakości życia osób starszych. Odkrycia ujawniły spójny związek wyższego przestrzegania diety śródziemnomorskiej z lepszym poznaniem, jakością życia i niższymi objawami depresyjnymi niż osoby z mniejszym przestrzeganiem.

Warto przeczytać!  Genetyczne predyspozycje do wyższego ciśnienia krwi, cholesterolu mogą być związane z ryzykiem choroby Alzheimera, wynika z badań

Ponadto zaobserwowano istotną nieliniową zależność dla jakości snu. Łącznie odkrycia sugerują, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może zapewnić pozytywną trajektorię w kierunku pomyślnego starzenia się, z potencjalnymi korzyściami dla zdrowia psychicznego / poznawczego.

Odniesienie do czasopisma:

  • Godos J, Grosso G, Ferri R i in. Dieta śródziemnomorska, zdrowie psychiczne, stan poznawczy, jakość życia i udane starzenie się starszych osób dorosłych z południowych Włoch. Gerontologia Eksperymentalna2023, DOI: 10.1016/j.exger.2023.112143,

Scenariusz

Tarun Sai Lomte

Tarun jest pisarką mieszkającą w Hyderabad w Indiach. Uzyskał tytuł magistra biotechnologii na Uniwersytecie w Hyderabadzie i jest entuzjastą badań naukowych. Lubi czytać artykuły naukowe i recenzje literatury i pasjonuje się pisaniem.

Cytaty

Użyj jednego z poniższych formatów, aby zacytować ten artykuł w swoim eseju, referacie lub raporcie:

  • APA

    Sai Lomte, Tarun. (2023, 21 marca). Badanie pokazuje, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z pomyślnym starzeniem się. Aktualności-Medyczne. Pobrano 21 marca 2023 r. Z

  • MLA

    Sai Lomte, Tarun. „Badanie pokazuje przestrzeganie diety śródziemnomorskiej związanej z pomyślnym starzeniem się”. Aktualności-Medyczne. 21 marca 2023 r. .

  • Chicago

    Sai Lomte, Tarun. „Badanie pokazuje przestrzeganie diety śródziemnomorskiej związanej z pomyślnym starzeniem się”. Aktualności-Medyczne. (dostęp 21 marca 2023 r.).

  • Harvard

    Sai Lomte, Tarun. 2023. Badanie pokazuje, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej wiąże się z pomyślnym starzeniem się. News-Medical, obejrzane 21 marca 2023 r.,


Źródło