Zdrowie

Badanie rzuca więcej światła na zdolność leku przeciwnowotworowego do obniżania poziomu cukru we krwi

  • 26 maja, 2024
  • 4 min read
Badanie rzuca więcej światła na zdolność leku przeciwnowotworowego do obniżania poziomu cukru we krwi


Skuteczność leku zapobiegającego gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie – schorzeniu, które często współistnieje z otyłością i może powodować niebezpieczną stłuszczeniową chorobę wątroby – była szczegółowo badana przez naukowców z Uniwersytetu w Oklahomie. Czytaj dalej w Dynamite News:

Oklahoma [US]: Skuteczność leku zapobiegającego gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie – schorzeniu, które często współistnieje z otyłością i może powodować niebezpieczną stłuszczeniową chorobę wątroby – była szczegółowo badana przez naukowców z Uniwersytetu w Oklahomie.

Wyniki ich badań, które podkreślają złożoność chorób metabolicznych, opublikowano w recenzowanym magazynie tej organizacji The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Publikacja opiera się na wcześniejszym odkryciu dokonanym przez dr Tiangang Li i zespół badaczy z OU Health Harold Hamm Diabetes Center: lek opracowany w celu tłumienia guzów nowotworowych może również poprawiać wrażliwość na insulinę i obniżać poziom glukozy (cukru) we krwi. Lek znany jako MLN4924 działa poprzez zapobieganie degradacji określonego białka potrzebnego wszystkim komórkom do reagowania na insulinę. Po odkryciu Li uzyskał grant od Narodowego Instytutu Zdrowia na kontynuację badań.

W niedawno opublikowanym badaniu przeprowadzonym na myszach jego zespół badawczy wyeliminował w wątrobie gen zwany Cul 3. Kiedy Cul 3 jest obecny w organizmie, lek hamuje go, aby zapobiec degradacji białka. Wyeliminowanie genu umożliwiło pełniejsze zrozumienie tego, co stanie się, gdy myszy staną się otyłe na diecie wysokotłuszczowej.

Warto przeczytać!  Wzrost liczby przypadków dengi zgłoszonych w Karnatace, rząd podejmuje środki zapobiegawcze | Bengaluru

Jego odkrycie było zarówno oczekiwane, jak i zaskakujące. Bez genu myszy na diecie wysokotłuszczowej nie gromadziły tłuszczu w wątrobie, pomimo otyłości. Jednak brak gromadzenia się tłuszczu w wątrobie spowodował, że tłuszcz przedostał się do krwioobiegu i do innych tkanek, takich jak mięśnie, gdzie nie powinien być przechowywany. W rezultacie mięsień – największy organ w organizmie – słabiej reagował na insulinę, a u myszy rozwinął się wysoki poziom cukru we krwi.

„Eliminując gen, agresywnie zapobiegliśmy gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie, ale w rzeczywistości pogorszyło to insulinooporność w mięśniach, co mówi nam, że metabolizm tłuszczów w tych narządach jest ze sobą powiązany” – powiedział Li.

„Odkrycia te sugerują, że oprócz zmniejszenia poziomu tłuszczu w wątrobie, w leczeniu stłuszczenia wątroby ważne jest jednoczesne zmniejszenie otyłości i poprawa wrażliwości na insulinę.

Dzieje się tak dlatego, że te ulepszenia poza wątrobą mają kluczowe znaczenie dla zapobiegania gromadzeniu się tłuszczu przedostającego się do wątroby w innych tkankach”.
Badanie pokazuje również, dlaczego leczenie chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 i stłuszczenie wątroby, nigdy nie jest proste – poprawa w jednym obszarze może wywołać negatywne skutki w innym.

Warto przeczytać!  Ile mango możesz zjeść dziennie, aby uniknąć przyrostu masy ciała i skoków cukru? | Zdrowie

Mimo to badanie było niezwykle pomocne w zrozumieniu procesu, w wyniku którego pojawia się stłuszczenie wątroby i działania leku w kontekście tej choroby, powiedział współautor badania, dr Jed Friedman, dyrektor OU Health Harold Hamm Centrum Diabetologicznego i profesor w OU College of Medicine.

„Mamy kilka obiecujących pomysłów, które pozwolą nam określić potencjalne ścieżki zmniejszające gromadzenie się tłuszczu w wątrobie przy jednoczesnej poprawie wrażliwości na insulinę” – powiedział Friedman. „Zmiana przeznaczenia leku, tak jak to robimy w tym badaniu, jest ekscytująca, ponieważ wiele już wiadomo na temat leku i jego bezpieczeństwa. Uważamy, że kryje się w nim wiele możliwości”. (ANI)




Źródło