Zdrowie

Badanie ujawnia, że ​​spożycie żywności wysoko przetworzonej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmierci

  • 4 lipca, 2024
  • 3 min read
Badanie ujawnia, że ​​spożycie żywności wysoko przetworzonej wiąże się ze zwiększonym ryzykiem śmierci



Obrazek przedstawiający przedstawicieli fast foodów

Według niedawnego badania, osoby starsze, które przyznały się do spożywania większej ilości żywności wysoko przetworzonej, miały prawie 10 procent wyższe ryzyko śmierci po okresie obserwacji trwającym średnio 23 lata niż osoby starsze, które przyznały się do spożywania mniejszej ilości żywności przetworzonej.

Wyniki pochodzą z obszernego badania, które objęło ponad 500 000 osób w Stanach Zjednoczonych przez około trzydzieści lat. Wyniki wykazały, że spożywanie większej ilości żywności ultraprzetworzonej wiązało się z niewielkim wzrostem zgonów z powodu chorób serca i cukrzycy, a także zgonów z innych przyczyn. Nie zaobserwowano jednak korelacji w przypadku zgonów z powodu raka.

„Wyniki naszych badań potwierdzają większą liczbę publikacji, w tym badania obserwacyjne i eksperymentalne, które wskazują, że spożycie żywności ultraprzetworzonej negatywnie wpływa na zdrowie i długowieczność” — powiedziała dr Erikka Loftfield, badaczka Stadtman w National Cancer Institute. „Jednak wciąż jest wiele rzeczy, których nie wiemy, w tym, jakie aspekty żywności ultraprzetworzonej stanowią potencjalne ryzyko dla zdrowia”.

Loftfield przedstawi wyniki swoich badań na konferencji NUTRITION 2024, najważniejszym corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia, które odbędzie się w dniach od 29 czerwca do 2 lipca w Chicago.
W badaniu wykorzystano dane od ponad 540 000 osób, które w połowie lat 90., gdy miały od 50 do 71 lat, przekazały informacje o swoich nawykach żywieniowych i zdrowiu. Ponad połowa uczestników zmarła. Naukowcy przeanalizowali ogólne wskaźniki śmiertelności wśród osób, które na początku badania znajdowały się w 90. percentylu pod względem spożycia żywności ultraprzetworzonej, w porównaniu z osobami w 10. percentylu, a także przyjrzeli się powiązaniom z konkretnymi produktami spożywczymi i konkretnymi chorobami.

Warto przeczytać!  WHO przedstawia promotora zdrowia cyfrowego wykorzystującego generatywną sztuczną inteligencję na rzecz zdrowia publicznego

„Zaobserwowaliśmy, że wysoko przetworzone mięso i napoje gazowane to dwie podgrupy żywności ultraprzetworzonej, które są najsilniej powiązane z ryzykiem śmiertelności, a dieta uboga w te produkty jest już zalecana w celu zapobiegania chorobom i promowania zdrowia” — powiedział Loftfield. Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów zalecają ograniczenie napojów słodzonych cukrem i przetworzonego mięsa, takiego jak parówki, kiełbaski i wędliny.

W tym badaniu naukowcy zastosowali wiele strategii, aby sklasyfikować poziom przetworzenia różnych artykułów spożywczych. Obejmowało to rozbicie danych z kwestionariusza częstotliwości spożycia na konkretne rodzaje żywności i składników, a także uwzględnienie konsensusu ekspertów w celu kategoryzacji składników diety zgodnie z rubryką znaną jako system klasyfikacji NOVA.

Naukowcy wzięli pod uwagę również inne czynniki, które mogą zwiększać ryzyko śmierci, takie jak palenie tytoniu i otyłość. Odkryli, że osoby spożywające więcej żywności ultraprzetworzonej miały również tendencję do wyższego wskaźnika masy ciała i niższego wskaźnika zdrowego odżywiania (miara jakości diety oparta na tym, jak bardzo dieta danej osoby jest zgodna z wytycznymi żywieniowymi dla Amerykanów). Jednak analiza wykazała, że ​​powiązania między spożyciem żywności ultraprzetworzonej a zwiększoną śmiertelnością nie zostały wyjaśnione przez te zmienne, ponieważ powiązania między wyższym spożyciem żywności ultraprzetworzonej a ryzykiem śmiertelności utrzymywały się u osób sklasyfikowanych jako osoby o lepszej lub gorszej jakości diety, a także u osób sklasyfikowanych jako osoby o prawidłowej masie ciała lub otyłe.

Warto przeczytać!  Indyjski test niewydolności serca firmy Roche Diagnostics dla diabetyków jest teraz dostępny na urządzeniu przyłóżkowym


Źródło