Badanie wskazuje trendy żywieniowe zwiększające ryzyko chorób niezakaźnych
![Badanie wskazuje trendy żywieniowe zwiększające ryzyko chorób niezakaźnych](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/03/1600x900-770x470.jpg)
Według badania przeprowadzonego przez naukowców z The George Institute for Global Health India we współpracy z Podyplomowym Instytutem Edukacji Medycznej i Badań w Chandigarh spożycie białka było poniżej zalecanej dawki dietetycznej, a mężczyźni wykazali wyższe spożycie składników odżywczych w porównaniu do kobiet.
Przeprowadzono kompleksowe badanie nawyków żywieniowych populacji północnych Indii, koncentrując się na spożyciu sodu, potasu, fosforu i białka, które mają wpływ na ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych, takich jak nadciśnienie, choroby układu krążenia i choroby przewlekłe. choroba nerek.
W badaniu, opublikowanym w czasopiśmie Frontiers in Nutrition, wzięło udział ponad 400 dorosłych uczestników, w tym zdrowi dorośli i osoby z przewlekłą chorobą nerek we wczesnym stadium.
Do oceny spożycia składników odżywczych wykorzystano 24-godzinną analizę wydalania moczu.
Metodę tę uważa się za dokładniejszą niż przypominanie o diecie, ponieważ jest mniej podatna na błędy związane z zapamiętywaniem czy szacowaniem wielkości porcji. Zadbano o to, aby próbki moczu były wiarygodne do analizy.
„Dokładna analiza ujawniła pewne niepokojące tendencje: nadmierne spożycie soli przekraczające zalecane poziomy, niewystarczające spożycie potasu i spożycie białka poniżej zalecanej dawki dietetycznej” – powiedział profesor Vivekanand Jha, dyrektor wykonawczy The George Institute for Global Health w Indiach i główny autor badania. .
Uboga w składniki odżywcze dieta jest głównym elementem ryzyka chorób niezakaźnych, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. W Indiach ludzie jedzą różne produkty, dlatego ważne jest, aby dokładnie wiedzieć, jakie składniki odżywcze spożywają, aby zapobiegać tym chorobom i je kontrolować, powiedział Jha.
Wysokie spożycie soli i niskie spożycie potasu wskazują na potrzebę opracowania interwencji ukierunkowanych na jednostki i społeczeństwa, stwierdził Jha.
Odkrycia te podkreślają fakt, że choć spożycie kilku składników odżywczych w diecie jest niezbędne dla dobrego zdrowia układu krążenia i nerek, ich spożycie jest suboptymalne. Podkreślono także potrzebę spersonalizowanych zmian w diecie, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia powszechnych chorób niezakaźnych.
W badaniu podkreślono również znaczenie dokładnych ocen diety w celu zapewnienia spersonalizowanych porad i opracowania skutecznych polityk.
Podkreślając pilność kampanii uświadamiających, indywidualnego doradztwa i reform polityki żywnościowej, Jha dodał: „Badanie pokazuje, że ważne jest posiadanie wytycznych żywieniowych dostosowanych do specyfiki lokalnego obszaru. Musimy podjąć działania, aby naprawić brak równowagi w składnikach odżywczych i zachęcić zachęcanie ludzi do zdrowszego odżywiania się poprzez zwiększanie różnorodności”. Aby zmniejszyć ryzyko chorób niezakaźnych, badacze zasugerowali zastosowanie wieloaspektowych strategii, obejmujących zapewnianie lepszych informacji na etykietach żywności, aby ludzie mogli dokonywać zdrowszych wyborów, ograniczanie soli w żywności przetworzonej oraz zachęcanie ludzi do spożywania większej ilości owoców i warzyw bogatych w potas .
To badanie pokazuje, jak podjąć proaktywne kroki w walce z chorobami niezakaźnymi, zapewniając zdrowszą przyszłość społecznościom północnych Indii.
Projekt ten otrzymał wsparcie finansowe od Departamentu Biotechnologii w New Delhi, indyjskiej Rady ds. Badań nad Nauką i Inżynierią w Delhi oraz Departamentu Biotechnologii-Welcome Trust, India Alliance.
Ten artykuł został wygenerowany na podstawie automatycznego źródła informacji agencji informacyjnej, bez modyfikacji tekstu.