Technologia

Badanie wykazało, że krzem, złoto i miedź są wśród nowych rodzajów broni przeciwko COVID-19

  • 6 marca, 2023
  • 4 min read
Badanie wykazało, że krzem, złoto i miedź są wśród nowych rodzajów broni przeciwko COVID-19







Właściwości strukturalne białka SARS-CoV-2 spike S1 i jego interakcja z różnymi powierzchniami. (a) Schematyczne przedstawienie wirusa SARS-CoV-2 (i), sekwencji aminokwasowej jego białka kolczastego (S1 + S2) przedstawiającej pozycje mostków dwusiarczkowych w każdej domenie (ii), ze strukturą podjednostki S1 zawierającej 4 mostki dwusiarczkowe w RBD, 3 mostki dwusiarczkowe w NTD i 3 mostki dwusiarczkowe w miejscu cięcia S1/S2 (iii). (b) Schemat opisujący interakcję białka kolczastego SARS-CoV-2 (2019-nCoV) z różnymi powierzchniami. Powierzchnie inkubowano w roztworze białka kolczastego w soli fizjologicznej buforowanej fosforanem (PBS), pH 7,4 przed dalszą analizą. ( c ) Schemat przedstawiający okablowanie białka kolczastego SAR-CoV-2 S1 między dwiema złotymi nanoelektrodami w eksperymencie STM-BJ (STM-BJ). Kredyt: Nauka chemiczna (2023). DOI: 10.1039/D2SC06492H

Nowe badania Curtina wykazały, że białka szczytowe SARS-CoV-2, szczepu koronawirusów, który spowodował pandemię COVID-19, zostają uwięzione, gdy wchodzą w kontakt z krzemem, złotem i miedzią, a pola elektryczne mogą zostać użyte do zniszczenia białek kolców, prawdopodobnie zabijając wirusa.

Główny badacz, dr Nadim Darwish ze School of Molecular and Life Sciences na Curtin University, powiedział, że badanie wykazało, że białka kolczaste koronawirusów przyczepiały się i przyklejały do ​​niektórych rodzajów powierzchni.

„Koronawirusy mają białka kolczaste na swoich obrzeżach, które pozwalają im penetrować komórki gospodarza i powodować infekcję. Odkryliśmy, że białka te przyklejają się do powierzchni krzemu, złota i miedzi w wyniku reakcji, która tworzy silne wiązanie chemiczne” – powiedział dr Darwish. .

„Wierzymy, że materiały te można wykorzystać do wychwytywania koronawirusów poprzez zastosowanie ich w filtrach powietrza, jako powłoka ławek, stołów i ścian lub w tkaninach ściereczek do wycierania i masek na twarz”.

„Przechwytując koronawirusy w ten sposób, uniemożliwilibyśmy im dotarcie do większej liczby osób i zarażenie ich”.

Współautor dr hab. kandydat Essam Dief, również ze School of Molecular and Life Sciences na Curtin University, powiedział, że badanie wykazało również, że koronawirusa można wykryć i zniszczyć za pomocą impulsów elektrycznych.

Warto przeczytać!  Samsung zastępuje Google AI Baidu AI na urządzeniach Galaxy S24 w Chinach, ET Telecom

„Odkryliśmy, że prąd elektryczny może przepływać przez kolce białkowe i dzięki temu białko może być wykrywane elektrycznie. W przyszłości odkrycie to można przetłumaczyć jako obejmujące nakładanie roztworu na wymaz z jamy ustnej lub nosa i testowanie go w małym urządzeniu elektronicznym. urządzenie zdolne do elektrycznego wykrywania białek wirusa. Zapewniłoby to natychmiastowe, bardziej czułe i dokładne testy na obecność COVID-19” – powiedział Dief.

„Jeszcze bardziej ekscytujące jest to, że stosując impulsy elektryczne, odkryliśmy, że struktura białka szczytowego ulega zmianie i przy określonej wielkości impulsów białko ulega zniszczeniu. Dlatego pola elektryczne mogą potencjalnie dezaktywować koronawirusy”.

„Tak więc, wprowadzając materiały takie jak miedź lub krzem do filtrów powietrza, możemy potencjalnie wychwycić iw konsekwencji zatrzymać rozprzestrzenianie się wirusa. Co ważne, włączając pola elektryczne na przykład przez filtry powietrza, oczekujemy również, że to dezaktywuje wirusa. ”

„Badanie jest ekscytujące zarówno zasadniczo, ponieważ umożliwia lepsze zrozumienie koronawirusów, jak iz perspektywy stosowanej, pomagając w opracowaniu narzędzi do walki z przenoszeniem obecnych i przyszłych koronawirusów”.

Wyniki badań są publikowane w czasopiśmie Nauka chemiczna.

Warto przeczytać!  Najważniejsze wydarzenia Xbox Games Showcase 2023: Ogłoszono wszystkie nowe gry

Więcej informacji:
Essam M. Dief i wsp. Białka kolczaste SARS-CoV-2 reagują z Au i Si, przewodzą prąd elektryczny i denaturują przy 3 × 108 V m−1: badanie wiązania powierzchniowego i pojedynczego obwodu białkowego, Nauka chemiczna (2023). DOI: 10.1039/D2SC06492H


Źródło