Zdrowie

Badanie wykazało, że przerywany post może zniwelować ryzyko choroby Alzheimera i wspierać cele leczenia

  • 13 sierpnia, 2024
  • 5 min read
Badanie wykazało, że przerywany post może zniwelować ryzyko choroby Alzheimera i wspierać cele leczenia


Źródło obrazu: RasaBasa | stock.adobe.com

O procesie

Nazwa próby: Przerywane ograniczenie kalorii, insulinooporność i biomarkery funkcji mózgu

Identyfikator ClinicalTrials.gov: NCT02460783

Sponsor: Narodowy Instytut Starzenia (NIA)

Data zakończenia: 23 grudnia 2022 r.

Zgodnie z wynikami pilotażowego badania eksploracyjnego opublikowanego w Metabolizm komórkowyprzerywane ograniczenie kalorii poprawiło funkcje wykonawcze i inne wskaźniki pamięci u osób starszych, które są w pełni sprawne poznawczo. Badania zostały również przedstawione w prezentacji plakatowej na konferencji Alzheimer’s Association International Conference 2024 w Filadelfii w Pensylwanii, która odbyła się w dniach od 28 lipca do 1 sierpnia 2024 r.1

W ramach tego badania (NCT02460783) badacze ocenili, czy osoby w późnym średnim wieku i starsze z nadwagą, które były uważane za poznawczo nienaruszone z obwodową insulinoopornością (IR), stanowią populację z przyspieszonym starzeniem się mózgu pod względem poznawczym. Zarejestrowanych 40 uczestników miało średni wiek 63,2 lat ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) wynoszącym 27,5 lub wyższym (średnie BMI: 34,4). Ponadto większość zapisanych uczestników stanowiły kobiety (60%) i byli rasy białej (62,5%).1,2

Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do przestrzegania diety przerywanego postu (IF; n = 20) lub diety „zdrowego życia” (HL; n = 20) i przestrzegali przypisanej im diety przez okres 8 tygodni. IF polegał na ograniczeniu kalorii do jednej czwartej zalecanego dziennego spożycia przez 2 kolejne dni w tygodniu (2 koktajle zastępujące posiłki, co daje łącznie 480 kalorii dziennie) i 5 dni HL, podczas gdy dieta HL kładła nacisk na zdrowe wybory żywieniowe (np. owoce i warzywa, pełne ziarna, chude białka), ograniczając dodane cukry, tłuszcze nasycone i sód.1-3

Warto przeczytać!  Płodność u mężczyzn po 40. roku życia: Ginekolog opowiada o tym, jak można zachować liczbę i jakość plemników | Wiadomości zdrowotne

Aby monitorować i wzmacniać przestrzeganie diety, uczestnicy uczestniczyli w osobistych wizytach w tygodniach 2, 4 i 6, a także kontaktowano się z nimi telefonicznie lub e-mailem w tygodniach 1, 3, 5 i 7. Wszyscy uczestnicy wrócili na ostatnią wizytę w tygodniu 8, a ci z grupy IF wrócili pierwszego dnia postu, aby zapewnić porównywalność z wartością wyjściową. Wszystkie wyniki oceniano w tygodniach 0 (wartość wyjściowa) i 8, a także oceniano wskaźniki zdrowia mózgu, funkcje poznawcze i aktywność fizyczną oraz wskaźniki metabolizmu systemowego i obwodowego.2

Zgodnie z wynikami, obie diety przyniosły porównywalne korzyści w zakresie neuronalnych biomarkerów pęcherzyków pozakomórkowych IR neuronowej, oszacowania luki wiekowej mózgu i glukozy spektroskopii rezonansu magnetycznego, co dowodzi, że te pomiary są czułymi wskaźnikami reakcji mózgu na interwencje dietetyczne. Wykazano, że obie diety poprawiają obwodowe wskaźniki metaboliczne — w tym masę ciała, BMI, obwód talii, krążące lipidy i obwodowe pomiary IR — przy czym IF powoduje około 2-krotny spadek BMI, masy ciała i szacowanego średniego dziennego spożycia kalorii w porównaniu z HL. Ta wyższość nie rozciągała się jednak na wyniki dotyczące zdrowia mózgu, z wyjątkiem przypominania na podstawie sygnałów i poziomu trendu funkcji wykonawczych. Według badaczy biomarkery choroby Alzheimera (AD) i otępienia związanego z AD w płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) i NDEV nie zmieniły się w przypadku żadnej z diet.2

Warto przeczytać!  Dieta w stylu postu wydaje się powodować dynamiczne zmiany w mózgu człowieka : ScienceAlert

Ponadto, wyniki złożonych funkcji wykonawczych znacznie się poprawiły u osób na diecie IF, ale nie u osób na diecie HF. Na podstawie ocen przy użyciu zadania przypominania z długim opóźnieniem California Verbal Learning Test, uczenie się i pamięć również znacznie się poprawiły w przypadku diety IF, podczas gdy osoby na diecie HL nie wykazały żadnego efektu. Napady siedzącego trybu życia również zmniejszyły się w grupie IF i wzrosły w grupie HL. W obu grupach poprawiła się pamięć logiczna. Ponadto poziomy amyloidu-beta 42 i fosforylowanego tau 181 nie zmieniły się w przypadku CFS w przypadku żadnej z diet, pomimo obniżonych poziomów w pomiarach starzenia się mózgu.1,2

Ponadto badacze zauważyli, że zdarzenia niepożądane (AE) były minimalne, a obie diety były dobrze tolerowane. Najczęstsze AE dotyczyły przewodu pokarmowego i wystąpiły u uczestników przydzielonych do grupy IF. Trzech uczestników (15,0%) zgłosiło zaparcia, a 2 (10,0%) zgłosiło luźne stolce, szczególnie w ciągu 2 dni ograniczeń. Ponadto 3 uczestników w grupie IF (15,0%) i 2 (10,0%) w grupie HL zgłosiło sporadyczne bóle głowy, które ustępowały samoistnie lub ustępowały po zastosowaniu typowych metod leczenia.2

Warto przeczytać!  Georgi Abraham: Rozwiązanie problemu przewlekłej choroby nerek

„Wiele osób uważa, że ​​zdrowa dieta lub stosowanie schematu IF to dobre sposoby na powstrzymanie spadku funkcji poznawczych w procesie starzenia, ale nasze badanie faktycznie dostarczyło dowodów potwierdzających tę tezę” — powiedział Dimitrios Kapogiannis, dr nauk medycznych z National Institute on Aging i Johns Hopkins University School of Medicine w komunikacie prasowym. „Nasze badanie stanowi podstawę do większych badań klinicznych, które zbadają szereg interwencji dietetycznych, które pomogą ludziom zachować dobre zdrowie mózgu i żyć dłużej i zdrowiej”.1

REFERENCJE

1. Medpage Today. Intermittent Fasting May Improve Memory, Executive Function, Sugeruje wczesne badanie. Komunikat prasowy. 4 sierpnia 2024. Dostęp 12 sierpnia 2024. https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/aaic/111363?xid=nl_mpt_morningbreak2024-08-05&mh=6d2b5f4f91352444bdf817a9c17750bc&utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=MorningBreak_080524&utm_term=NL_Gen_Int_Daily_News_Update_active
2. Kapogiannis D, Manolopoulos A, Mullins R i in. Reakcje mózgu na przerywany post i zdrową dietę u osób starszych. Metabolizm komórkowy. 2024;36(8):1668–1678.e5. doi:10.1016/j.cmet.2024.05.017
3. Intermittent Calorie Restriction, Insulin Resistance, and Biomarkers of Brain Function. Identyfikator ClinicalTrials.gov: NCT02460783. Zaktualizowano 2 kwietnia 2024 r. Dostęp 12 sierpnia 2024 r.


Źródło