Badanie wykazało, że przerywany post może zniwelować ryzyko choroby Alzheimera i wspierać cele leczenia
O procesie
Nazwa próby: Przerywane ograniczenie kalorii, insulinooporność i biomarkery funkcji mózgu
Identyfikator ClinicalTrials.gov: NCT02460783
Sponsor: Narodowy Instytut Starzenia (NIA)
Data zakończenia: 23 grudnia 2022 r.
Zgodnie z wynikami pilotażowego badania eksploracyjnego opublikowanego w Metabolizm komórkowyprzerywane ograniczenie kalorii poprawiło funkcje wykonawcze i inne wskaźniki pamięci u osób starszych, które są w pełni sprawne poznawczo. Badania zostały również przedstawione w prezentacji plakatowej na konferencji Alzheimer’s Association International Conference 2024 w Filadelfii w Pensylwanii, która odbyła się w dniach od 28 lipca do 1 sierpnia 2024 r.1
W ramach tego badania (NCT02460783) badacze ocenili, czy osoby w późnym średnim wieku i starsze z nadwagą, które były uważane za poznawczo nienaruszone z obwodową insulinoopornością (IR), stanowią populację z przyspieszonym starzeniem się mózgu pod względem poznawczym. Zarejestrowanych 40 uczestników miało średni wiek 63,2 lat ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) wynoszącym 27,5 lub wyższym (średnie BMI: 34,4). Ponadto większość zapisanych uczestników stanowiły kobiety (60%) i byli rasy białej (62,5%).1,2
Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do przestrzegania diety przerywanego postu (IF; n = 20) lub diety „zdrowego życia” (HL; n = 20) i przestrzegali przypisanej im diety przez okres 8 tygodni. IF polegał na ograniczeniu kalorii do jednej czwartej zalecanego dziennego spożycia przez 2 kolejne dni w tygodniu (2 koktajle zastępujące posiłki, co daje łącznie 480 kalorii dziennie) i 5 dni HL, podczas gdy dieta HL kładła nacisk na zdrowe wybory żywieniowe (np. owoce i warzywa, pełne ziarna, chude białka), ograniczając dodane cukry, tłuszcze nasycone i sód.1-3
Aby monitorować i wzmacniać przestrzeganie diety, uczestnicy uczestniczyli w osobistych wizytach w tygodniach 2, 4 i 6, a także kontaktowano się z nimi telefonicznie lub e-mailem w tygodniach 1, 3, 5 i 7. Wszyscy uczestnicy wrócili na ostatnią wizytę w tygodniu 8, a ci z grupy IF wrócili pierwszego dnia postu, aby zapewnić porównywalność z wartością wyjściową. Wszystkie wyniki oceniano w tygodniach 0 (wartość wyjściowa) i 8, a także oceniano wskaźniki zdrowia mózgu, funkcje poznawcze i aktywność fizyczną oraz wskaźniki metabolizmu systemowego i obwodowego.2
Zgodnie z wynikami, obie diety przyniosły porównywalne korzyści w zakresie neuronalnych biomarkerów pęcherzyków pozakomórkowych IR neuronowej, oszacowania luki wiekowej mózgu i glukozy spektroskopii rezonansu magnetycznego, co dowodzi, że te pomiary są czułymi wskaźnikami reakcji mózgu na interwencje dietetyczne. Wykazano, że obie diety poprawiają obwodowe wskaźniki metaboliczne — w tym masę ciała, BMI, obwód talii, krążące lipidy i obwodowe pomiary IR — przy czym IF powoduje około 2-krotny spadek BMI, masy ciała i szacowanego średniego dziennego spożycia kalorii w porównaniu z HL. Ta wyższość nie rozciągała się jednak na wyniki dotyczące zdrowia mózgu, z wyjątkiem przypominania na podstawie sygnałów i poziomu trendu funkcji wykonawczych. Według badaczy biomarkery choroby Alzheimera (AD) i otępienia związanego z AD w płynie mózgowo-rdzeniowym (CSF) i NDEV nie zmieniły się w przypadku żadnej z diet.2
Ponadto, wyniki złożonych funkcji wykonawczych znacznie się poprawiły u osób na diecie IF, ale nie u osób na diecie HF. Na podstawie ocen przy użyciu zadania przypominania z długim opóźnieniem California Verbal Learning Test, uczenie się i pamięć również znacznie się poprawiły w przypadku diety IF, podczas gdy osoby na diecie HL nie wykazały żadnego efektu. Napady siedzącego trybu życia również zmniejszyły się w grupie IF i wzrosły w grupie HL. W obu grupach poprawiła się pamięć logiczna. Ponadto poziomy amyloidu-beta 42 i fosforylowanego tau 181 nie zmieniły się w przypadku CFS w przypadku żadnej z diet, pomimo obniżonych poziomów w pomiarach starzenia się mózgu.1,2
Ponadto badacze zauważyli, że zdarzenia niepożądane (AE) były minimalne, a obie diety były dobrze tolerowane. Najczęstsze AE dotyczyły przewodu pokarmowego i wystąpiły u uczestników przydzielonych do grupy IF. Trzech uczestników (15,0%) zgłosiło zaparcia, a 2 (10,0%) zgłosiło luźne stolce, szczególnie w ciągu 2 dni ograniczeń. Ponadto 3 uczestników w grupie IF (15,0%) i 2 (10,0%) w grupie HL zgłosiło sporadyczne bóle głowy, które ustępowały samoistnie lub ustępowały po zastosowaniu typowych metod leczenia.2
„Wiele osób uważa, że zdrowa dieta lub stosowanie schematu IF to dobre sposoby na powstrzymanie spadku funkcji poznawczych w procesie starzenia, ale nasze badanie faktycznie dostarczyło dowodów potwierdzających tę tezę” — powiedział Dimitrios Kapogiannis, dr nauk medycznych z National Institute on Aging i Johns Hopkins University School of Medicine w komunikacie prasowym. „Nasze badanie stanowi podstawę do większych badań klinicznych, które zbadają szereg interwencji dietetycznych, które pomogą ludziom zachować dobre zdrowie mózgu i żyć dłużej i zdrowiej”.1
REFERENCJE
1. Medpage Today. Intermittent Fasting May Improve Memory, Executive Function, Sugeruje wczesne badanie. Komunikat prasowy. 4 sierpnia 2024. Dostęp 12 sierpnia 2024. https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/aaic/111363?xid=nl_mpt_morningbreak2024-08-05&mh=6d2b5f4f91352444bdf817a9c17750bc&utm_source=Sailthru&utm_medium=email&utm_campaign=MorningBreak_080524&utm_term=NL_Gen_Int_Daily_News_Update_active
2. Kapogiannis D, Manolopoulos A, Mullins R i in. Reakcje mózgu na przerywany post i zdrową dietę u osób starszych. Metabolizm komórkowy. 2024;36(8):1668–1678.e5. doi:10.1016/j.cmet.2024.05.017
3. Intermittent Calorie Restriction, Insulin Resistance, and Biomarkers of Brain Function. Identyfikator ClinicalTrials.gov: NCT02460783. Zaktualizowano 2 kwietnia 2024 r. Dostęp 12 sierpnia 2024 r.