Zdrowie

Badanie wykazało związek z pogorszeniem funkcji poznawczych i udarem mózgu

  • 24 maja, 2024
  • 8 min read
Badanie wykazało związek z pogorszeniem funkcji poznawczych i udarem mózgu


  • Ponad 70% dostaw żywności w USA składa się z żywności ultraprzetworzonej.
  • Niedawne badanie powiązało spożywanie ultraprzetworzonej żywności ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia 32 niekorzystnych schorzeń.
  • Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Massachusetts General Hospital w Bostonie pokazuje, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności może również zwiększać ryzyko udaru i pogorszenia funkcji poznawczych.

Ponad 70% dostaw żywności w Stanach Zjednoczonych składa się z żywność ultraprzetworzona — żywność wytwarzana przemysłowo i zazwyczaj zawierająca duże ilości tłuszczów, cukrów i soli.

Wcześniejsze badania pokazują, że jemy więcej ultraprzetworzonej żywności niż kiedykolwiek wcześniej, a ludzie w USA i Wielkiej Brytanii coraz częściej więcej niż 50% dziennego spożycia energii z tego rodzaju żywności.

Niedawne badanie wykazało, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ryzyko wystąpienia 32 niekorzystnych schorzeń, w tym chorób serca, problemów psychicznych, cukrzycy typu 2, problemów z oddychaniem, złego snu i raka.

Teraz, A nowe badanie opublikowane w tym tygodniu przez naukowców z Massachusetts General Hospital w Bostonie stwierdza, że ​​spożywanie ultraprzetworzonej żywności może również zwiększać ryzyko udaru i spadek funkcji poznawczych.

Do tego badania naukowcy zrekrutowali ponad 30 000 czarno-białych uczestników w wieku 45 lat i starszych, aby sprawdzić, jak jedzenie ultraprzetworzonej żywności wpływa na zdrowie ich mózgu.

„Myśląc o zachowaniu i utrzymaniu funkcji mózgu przez całe życie, ważne jest, aby zidentyfikować czynniki, które możemy zmienić — innymi słowy modyfikowalne czynniki ryzyka — które mogą zmienić to ryzyko” – W. Taylor Kimberly, lekarz medycyny, kierownik oddziału Neurocritical Care i neurolog na oddziale Neurologii w Massachusetts General Hospital w Bostonie, a także starszy autor tego badania powiedział Wiadomości medyczne dzisiaj. „Zrozumienie, jak ultraprzetworzona żywność wpływa na mózg, może pomóc w opracowaniu strategii mającej na celu zmniejszenie tego ryzyka”.

Uczestnicy badania średnio przez 11 lat wypełniali kwestionariusze dotyczące tego, co jedzą i piją. Na podstawie tych informacji naukowcy ustalili, jaki procent ich codziennej diety stanowi żywność ultraprzetworzona.

Warto przeczytać!  Wczesna diagnoza ma kluczowe znaczenie, ponieważ na całym świecie rośnie liczba przypadków guzów mózgu

Pod koniec badania Kimberly i jego zespół odkryli, że u 768 uczestników zdiagnozowano upośledzenie funkcji poznawczych.

U osób, których dieta zawierała 25,8% ultraprzetworzonej żywności, wystąpiły problemy z pamięcią i myśleniem w porównaniu do osób, które spożywały 24,6% ultraprzetworzonej żywności, w przypadku której nie wystąpiły problemy poznawcze.

Po uwzględnieniu pewnych czynników, które mogą zwiększać ryzyko demencji, takich jak wiek i płeć, naukowcy odkryli, że 10% wzrost ilości spożywanej ultraprzetworzonej żywności wiązał się z 16% zwiększonym ryzykiem wystąpienia zaburzeń poznawczych.

Naukowcy donoszą również, że jedzą więcej nieprzetworzonych lub żywność minimalnie przetworzona korelowało z 12% niższym ryzykiem problemów poznawczych.

„Wiemy, że istnieje kilka niezależnych czynników, które przyczyniają się do problemów z pamięcią i myśleniem, zwłaszcza gdy się starzejemy” – stwierdziła Kimberly. „Kiedy ktoś przychodzi do lekarza z tego typu objawami, ważne jest, aby dowiedzieć się, które z nich są przyczyną, a następnie w miarę możliwości interweniować przeciwko tym czynnikom”.

„Celem naszego badania było zapewnienie dalszego wglądu w rolę diety, a w szczególności ultraprzetworzonej żywności, w szerszym problemie pogorszenia funkcji poznawczych” – dodał. „Co ważne, nasze odkrycie związku między ultraprzetworzoną żywnością a zdrowiem mózgu wskazuje również na potencjalne sposoby ochrony jego funkcjonowania”.

Analizując ryzyko udaru, naukowcy odkryli, że w diecie 1108 uczestników badania, u których pod koniec badania wystąpił udar, spożywano 25,4% ultraprzetworzonej żywności w porównaniu z 25,1% w przypadku osób, które nie miały udaru.

Po wprowadzeniu pewnych korekt naukowcy odkryli, że spożywanie większej ilości ultraprzetworzonej żywności wiąże się ze zwiększonym o 8% ryzykiem udaru.

Odkryli, że u osób, które nie spożywały tak dużej ilości ultraprzetworzonej żywności i zamiast tego zwracały się ku żywności minimalnie przetworzonej, ryzyko udaru było o 9% niższe.

Naukowcy odkryli również, że wpływ spożycia ultraprzetworzonej żywności na ryzyko udaru był większy w przypadku osób rasy czarnej, przy porównywalnym wzroście ryzyka udaru o 15% w porównaniu z uczestnikami rasy białej.

„Podobnie jak w przypadku ultraprzetworzonej żywności w pogarszaniu się funkcji poznawczych, odkryliśmy związek między ultraprzetworzoną żywnością a przyszłym ryzykiem udaru” – wyjaśniła Kimberly. „Dla tych, którzy są zainteresowani ochroną i utrzymaniem funkcji mózgu, rozsądne byłoby zmniejszenie w diecie ilości ultraprzetworzonej żywności”.

Warto przeczytać!  Jak otyłość, zespół metaboliczny wpływają na ryzyko i śmiertelność

„Ogólnie rzecz biorąc, jeśli jedzenia nie można łatwo przygotować we własnej kuchni, rozsądne może być ograniczenie go w ramach diety” – dodał. „Nawet stosunkowo niewielkie zmiany mogą mieć wpływ”.

Po zapoznaniu się z tym badaniem, José Morales, lekarz medycyny, neurolog naczyniowy i chirurg neurointerwencyjny w Pacific Neuroscience Institute w Santa Monica w Kalifornii, powiedział: MNT odkrycia te nie są zaskakujące, ale stanowią doskonałe powiązanie z powszechnie przyjętymi strategiami profilaktyki pierwotnej, które promują zdrowy tryb życia i starzenie się, aby uniknąć udaru i demencji w miarę starzenia się.

„Nic dziwnego, że wybrane populacje mniejszości nieobjęte opieką zdrowotną to te, które ponoszą największe ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych/udaru mózgu w wyniku spożywania ultrawysoko przetworzonej żywności, co podkreśla wysiłki, jakie środowisko opieki zdrowotnej powinno podjąć, aby zaradzić dysproporcjom w opiece zdrowotnej i promować zdrowie mózgu wszyscy bez względu na rasę czy status społeczno-ekonomiczny” – dodał Morales.

MNT rozmawiałem także z Monique Richard, MS, RDN, LDN, zarejestrowaną dietetyczką i właścicielką Nutrition-In-Sight, która zgodziła się.

„W praktyce klinicznej codziennie widzę skutki i dodatkowe szkody wynikające ze spożywania diety składającej się głównie z ultraprzetworzonej żywności” – wyjaśnił Richard. „Większość żywności sklasyfikowanej jako żywność ultraprzetworzona, nie wszystkie, a argumenty można zniuansować w oparciu o kryteria, ale ogólnie rzecz biorąc, jest ona pozbawiona wysokiej jakości składników odżywczych, fitochemikaliów, błonnika i składników wspierających zdrowie i witalność”.

„Kiedy organizm ludzki nie jest odżywiony i pielęgnowany substancjami odżywczymi, które wspierają życie, zdrowie komórkowe i procesy biologiczne, może to nie tylko mieć wpływ na same funkcjonowanie systemu, ale także szkody mogą zostać spotęgowane przez składniki, które mogą być szkodliwe lub przynosić efekt przeciwny do zamierzonego dla obrotu i procesów komórkowych ,” ona kontynuowała. „Mózg nie jest wyjątkiem. To skomplikowany wszechświat sam w sobie, który żywi się zdrowymi tłuszczami, białkami, węglowodanami, nawodnieniem, aktywnością i połączeniem – z naturą i innymi ludźmi.

Warto przeczytać!  Zalecenia dietetyczne promujące zbilansowaną dietę: 8 kluczowych zaleceń zdrowego odżywiania | Zdrowie

Dla czytelników, którzy chcą mieć mniej ultraprzetworzonej żywności w swojej diecie,

Morales stwierdził, że dobrym przewodnikiem może być proste powiedzenie „slow food jest dobre, a fast food złe”.

„Przygotowywanie własnych posiłków ze zdrowych, „całych” składników i spożywanie żywności minimalnie przetworzonej to świetny początek, ale trudny dla wielu przyzwyczajonych do udogodnień, jakie daje „szybsza” żywność oraz dla tych, którzy żyją w pustynie spożywcze,” on kontynuował. „W szczególności należy unikać słodkich napojów, smażonych potraw, produktów o wysokiej zawartości soli, prostych węglowodanów, czerwonego mięsa i wieprzowiny. Nieprzetworzone i surowe owoce, warzywa, orzechy, ryby i umiarkowane spożycie białego mięsa powinny być rodzajami żywności, którą staramy się włączać, aby zoptymalizować zdrowie naszego ciała i mózgu.

Oprócz spotkania z zarejestrowanym dietetykiem i dietetykiem, aby zrozumieć, czego konkretnie potrzebuje dana osoba, aby zoptymalizować swoje zdrowie i funkcje poznawcze, Richard polecił czytelnikom zaopatrzyć się w edukację i zasoby oraz zadać sobie pytanie:

  • Czy mam dostęp i możliwość spożywania większej ilości porcji owoców i warzyw pakowanych we własną skórkę, pięć różnych w ciągu dnia?
  • Czy mógłbym ugotować w domu więcej posiłków w ciągu dnia lub tygodnia, których głównymi składnikami byłoby samo jedzenie – nie składniki wypełniające, sól, cukier czy konserwanty, ale dodanie własnych ziół i przypraw?
  • Czy mógłbym codziennie dodać jeden prosty nawyk, który wspierałby mój mózg i serce? Przykłady mogą obejmować: zjedzenie garści orzechów włoskich, wypicie 60–80 uncji wody zamiast diety lub zwykłych napojów bezalkoholowych lub słodzonej herbaty, uzyskanie 10 minut świeżego powietrza 3 razy dziennie, pójście na energiczny spacer
  • Czy mógłbym wypróbować nowy przepis z potrawami takimi jak fasola, ryby i „nowe dla mnie” warzywa?


Źródło