Zdrowie

Badanie wykazało zwiększone spożycie sodu u pacjentów z chorobami serca

  • 2 kwietnia, 2024
  • 5 min read
Badanie wykazało zwiększone spożycie sodu u pacjentów z chorobami serca


Z badania zaprezentowanego podczas dorocznej sesji naukowej American College of Cardiology wynika, że ​​osoby cierpiące na choroby serca mogą najwięcej zyskać na diecie niskosodowej, ale średnio spożywają ponad dwukrotnie większą niż zalecana dzienna dawka sodu.

Sód jest niezbędnym składnikiem odżywczym, ale jego nadmierne spożycie może podnieść ciśnienie krwi, co uszkadza naczynia krwionośne i zmusza serce do cięższej pracy. Nadmiar sodu może również powodować zatrzymanie płynów w organizmie, co zaostrza choroby, takie jak niewydolność serca. Aktualne wytyczne żywieniowe wydane przez Departament Rolnictwa USA zalecają, aby większość dorosłych ograniczała spożycie sodu do mniej niż 2300 mg/dzień, co odpowiada około 1 łyżeczce soli kuchennej. W przypadku osób cierpiących na choroby układu krążenia limit jest jeszcze niższy i wynosi 1500 mg/dzień, zgodnie z zaleceniami ACC i American Heart Association.

Nowe badanie wykazało, że w próbie ponad 3100 osób z chorobami serca 89% spożywało więcej niż zalecane maksymalne dzienne spożycie wynoszące 1500 mg, a uczestnicy badania spożywali średnio ponad dwukrotnie tę ilość. Naukowcy twierdzą, że ograniczenie spożycia sodu to fundamentalna modyfikacja stylu życia, która, jak wykazano, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia późniejszych poważnych niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Ich odkrycia podkreślają wyzwania, przed którymi stoi wiele osób, utrzymując zalecane limity sodu, niezależnie od innych czynników, takich jak status społeczno-ekonomiczny.

Oszacowanie ilości sodu w posiłku może być trudne. Etykiety żywności pomagają w oszacowaniu zawartości sodu w diecie poprzez podanie ilości sodu w opakowanej żywności. Jednak przestrzeganie diety o niskiej zawartości sodu pozostaje wyzwaniem nawet dla osób cierpiących na choroby układu krążenia, które mają silną motywację do jej przestrzegania”.


Elsie Kodjoe, lekarz medycyny, MPH, rezydentka chorób wewnętrznych w szpitalu regionalnym Piedmont Athens w Atenach w stanie Georgia i główna autorka badania

W badaniu wykorzystano dane od pacjentów, u których zdiagnozowano zawał serca, udar mózgu, niewydolność serca, chorobę wieńcową lub dławicę piersiową, którzy uczestniczyli w badaniu National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) w latach 2009–2018.

Warto przeczytać!  Rzadka przypadłość sprawia, że ​​twarze innych osób wyglądają na zniekształcone. Dlaczego nowa sprawa jest ważna | Wiadomości dotyczące stylu życia

Naukowcy oszacowali spożycie sodu na podstawie kwestionariuszy, w których uczestnicy zostali poproszeni o podanie wszystkiego, co spożyli w ciągu 24 godzin. Z wyników wynika, że ​​uczestnicy badania cierpiący na choroby układu krążenia spożywali średnio 3096 mg sodu dziennie, czyli nieco mniej niż średnia krajowa wynosząca 3400 mg/dzień podana przez amerykańskie Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom.

„Stosunkowo niewielka różnica w spożyciu sodu sugeruje, że osoby z chorobami układu krążenia nie ograniczają znacząco jego spożycia w porównaniu z populacją ogólną, a ponadto spożywają ponad dwukrotnie więcej niż jest to zalecane” – stwierdził Kodjoe. „Aby ułatwić pacjentom przestrzeganie wytycznych dietetycznych, musimy znaleźć dla ogółu społeczeństwa bardziej praktyczne sposoby oszacowania poziomu sodu w diecie lub być może rozważyć zmniejszenie zawartości sodu w żywności, którą spożywamy prosto ze źródła”.

Naukowcy porównali także spożycie sodu wśród osób z różnych grup społeczno-ekonomicznych, ale po uwzględnieniu wieku, płci, rasy i poziomu wykształcenia nie znaleźli żadnych znaczących różnic między bogatszymi i mniej zamożnymi uczestnikami.

Osoby fizyczne mogą podjąć proaktywne działania w celu zmniejszenia spożycia sodu, powiedział Kodjoe. Obejmuje to przygotowywanie większej liczby posiłków w domu, gdzie mają większą kontrolę nad zawartością sodu i zwracanie szczególnej uwagi na etykiety żywności, szczególnie ukierunkowanie żywności o zawartości sodu w porcji wynoszącej 140 mg lub mniej. Naukowcy zasugerowali, że lepsza edukacja na temat korzyści wynikających z ograniczenia spożycia sodu może również pomóc zmotywować więcej osób do przestrzegania zaleceń.

Warto przeczytać!  Zapobieganie jest kluczem: promowanie zdrowego stylu życia w celu zmniejszenia ryzyka raka w Światowym Dniu Zdrowia

„Choroby układu krążenia są faktem i według Światowej Organizacji Zdrowia są główną przyczyną zachorowalności i umieralności na całym świecie” – stwierdził Kodjoe. „Przestrzeganie wytycznych dotyczących sodu to jedna z łatwiejszych strategii, jakie można łatwo zastosować, aby zmniejszyć liczbę hospitalizacji, koszty opieki zdrowotnej, zachorowalność i śmiertelność związaną z chorobami układu krążenia”.

Ograniczeniem badania jest to, że spożycie sodu oszacowano na podstawie kwestionariuszy przypominających sobie żywność, a nie na podstawie 24-godzinnych pomiarów sodu w moczu, co uważa się za metodę złotego standardu. W ostatnich cyklach badań NHANES uwzględnił pomiary sodu w moczu w ciągu 24 godzin w swoich metodach gromadzenia danych, zatem przyszłe badania wykorzystujące te dane mogą zapewnić dokładniejszą ocenę spożycia sodu wśród osób z chorobami układu krążenia.

Źródło:

Amerykańskie Kolegium Kardiologiczne


Źródło