Zdrowie

Bakterie jelitowe a stany lękowe: badanie wykazało, że diety wysokotłuszczowe mogą być przyczyną lęku; Wiedz jak

  • 21 czerwca, 2024
  • 3 min read
Bakterie jelitowe a stany lękowe: badanie wykazało, że diety wysokotłuszczowe mogą być przyczyną lęku;  Wiedz jak


Diety wysokotłuszczowe, podobnie jak typowa dieta zachodnia, są powiązane z otyłością i zaburzeniami zdrowia psychicznego, takimi jak stany lękowe. Nowe badanie na szczurach sugeruje, że otyłość spowodowana dietą wysokotłuszczową może zmieniać mikrobiom jelitowy i sygnalizację jelitowo-mózgową, przyczyniając się do zmian wywołujących stany lękowe. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Badanie wskazuje, że istnieje potencjalny związek między niezdrowym mikrobiomem jelitowym a zwiększonym stanem lękowym

Próbujesz wszystkiego, co jest napisane w tej książce, ale Twój niepokój nie znika? Być może to kwestia Twojej diety. Wszyscy znamy to uczucie: pojawia się stres, a chęć sięgnięcia po paczkę chipsów lub kawałek pizzy staje się przytłaczająca. Chociaż te „pokarmy poprawiające komfort” mogą nasilać objawy. Niedawne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Kolorado w Boulder sugeruje, że mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku

Śmieciowe jedzenie zmniejsza różnorodność bakterii jelitowych i powoduje niepokój

Eksperyment przeprowadzono głównie na młodych szczurach, które podzielono na dwie główne grupy. Kluczem jest tutaj zawartość tłuszczu w diecie. Odkryli, że jedna grupa stosowała standardową dietę o umiarkowanej zawartości tłuszczu 11%, podczas gdy druga grupa stosowała dietę wysokotłuszczową zawierającą 45% tłuszczu. Następnie w ciągu dziewięciotygodniowego badania naukowcy monitorowali bakterie jelitowe i zachowanie szczurów.

Warto przeczytać!  Badania wykazały, że wysokie ciśnienie krwi w czasie ciąży podwoiło się, ale tylko 60% z nich jest leczonych

Zgodnie z oczekiwaniami, grupa stosująca dietę wysokotłuszczową przybrała kilka funtów, jednak bardziej niepokojące odkrycie dostarczyła analiza ich mikrobiomu jelitowego. W porównaniu z grupą kontrolną (grupą o normalnej zawartości tłuszczu) szczury na diecie tłuszczowej miały znacznie mniej zróżnicowane bakterie jelitowe. Nie tylko zmniejszyła się całkowita liczba gatunków bakterii, ale także zmienił się ich skład. W grupie osób wysokotłuszczowych było więcej bakterii Firmicutes, podczas gdy poziom bakterii Bacteroidetes spadł.


Źródło