Bakterie jelitowe a stany lękowe: badanie wykazało, że diety wysokotłuszczowe mogą być przyczyną lęku; Wiedz jak
![Bakterie jelitowe a stany lękowe: badanie wykazało, że diety wysokotłuszczowe mogą być przyczyną lęku; Wiedz jak](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/06/111146156-770x470.jpg)
Diety wysokotłuszczowe, podobnie jak typowa dieta zachodnia, są powiązane z otyłością i zaburzeniami zdrowia psychicznego, takimi jak stany lękowe. Nowe badanie na szczurach sugeruje, że otyłość spowodowana dietą wysokotłuszczową może zmieniać mikrobiom jelitowy i sygnalizację jelitowo-mózgową, przyczyniając się do zmian wywołujących stany lękowe. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Badanie wskazuje, że istnieje potencjalny związek między niezdrowym mikrobiomem jelitowym a zwiększonym stanem lękowym
Próbujesz wszystkiego, co jest napisane w tej książce, ale Twój niepokój nie znika? Być może to kwestia Twojej diety. Wszyscy znamy to uczucie: pojawia się stres, a chęć sięgnięcia po paczkę chipsów lub kawałek pizzy staje się przytłaczająca. Chociaż te „pokarmy poprawiające komfort” mogą nasilać objawy. Niedawne badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Kolorado w Boulder sugeruje, że mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku
Śmieciowe jedzenie zmniejsza różnorodność bakterii jelitowych i powoduje niepokój
Eksperyment przeprowadzono głównie na młodych szczurach, które podzielono na dwie główne grupy. Kluczem jest tutaj zawartość tłuszczu w diecie. Odkryli, że jedna grupa stosowała standardową dietę o umiarkowanej zawartości tłuszczu 11%, podczas gdy druga grupa stosowała dietę wysokotłuszczową zawierającą 45% tłuszczu. Następnie w ciągu dziewięciotygodniowego badania naukowcy monitorowali bakterie jelitowe i zachowanie szczurów.
Zgodnie z oczekiwaniami, grupa stosująca dietę wysokotłuszczową przybrała kilka funtów, jednak bardziej niepokojące odkrycie dostarczyła analiza ich mikrobiomu jelitowego. W porównaniu z grupą kontrolną (grupą o normalnej zawartości tłuszczu) szczury na diecie tłuszczowej miały znacznie mniej zróżnicowane bakterie jelitowe. Nie tylko zmniejszyła się całkowita liczba gatunków bakterii, ale także zmienił się ich skład. W grupie osób wysokotłuszczowych było więcej bakterii Firmicutes, podczas gdy poziom bakterii Bacteroidetes spadł.
Badanie ujawniło również zmiany w mózgach osób stosujących dietę wysokotłuszczową. Wykazali zwiększoną ekspresję genów zaangażowanych w produkcję i sygnalizację serotoniny, neuroprzekaźnika odgrywającego rolę w regulacji nastroju. Co ciekawe, ta regulacja w górę wystąpiła w obszarze mózgu związanym ze stresem i lękiem.
Jak zmienić swoją dietę
Odkrycia te wskazują na potencjalny związek między niezdrowy mikrobiom jelitowy i zwiększony niepokój. W ostatnim czasie coraz więcej badań wskazuje na znaczenie związku jelit z mózgiem. Teoretycznie wyjaśnienie, dlaczego to połączenie zostało udoskonalone, przypisuje się nerwowi błędnemu. Działa jak rodzaj autostrady informacyjnej dla Twojego mózgu.
Przenosi substancje chemiczne przenoszące sygnały między jelitami a mózgiem. W związku z tym niezrównoważony mikrobiom jelitowy może zakłócać te sygnały, przyczyniając się do niepokoju. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Chociaż badanie skupiało się na negatywnym wpływie tłuszczów nasyconych, istnieje wiele zdrowych tłuszczów, które mogą korzystnie wpływać na nasze samopoczucie fizyczne i psychiczne, jak na przykład ryby.
Ważniejsza jest różnorodność. Włączenie do diety różnych owoców i warzyw może pomóc w odżywieniu zdrowego mikrobiomu jelitowego. Pokarmy bogate w zdrowe bakterie, takie jak jogurt, są również korzystne, ponieważ wprowadzają bakterie probiotyczne do mikrobiomu jelitowego.
Konkluzja? Może pomiń następną pizzę i frytki i wprowadź coś nowego do swojego cyklu dietetycznego.