Nauka i technika

Bakterie jelitowe mogą mieć działanie przeciwzapalne

  • 13 stycznia, 2023
  • 6 min read
Bakterie jelitowe mogą mieć działanie przeciwzapalne


Kolaż zdjęć młodej kobiety i bakterii jelitowychUdostępnij na Pintereście
Niedawne badanie wykazało, że rodzaje bakterii jelitowych u osób ze stwardnieniem rozsianym mogą się różnić w zależności od tego, czy doświadczają objawów. Projekt autorstwa MNT; Zdjęcia autorstwa Marka Jepsona/Wellcome Collection i Klausa Vedfelta/Getty Images
  • Według ostatnich badań ludzie żyjący ze stwardnieniem rozsianym (SM) nie mają takiego samego składu bakterii jelitowych jak osoby bez SM.
  • Odkrycia wskazują, że rodzaje bakterii jelitowych u osób ze stwardnieniem rozsianym mogą się różnić w zależności od tego, czy doświadczają objawów.
  • Badania sugerują potencjalną rolę przyszłych terapii SM ukierunkowanych na mikroflorę jelitową.

Stwardnienie rozsiane (SM) jest przewlekłą chorobą mózgu i rdzenia kręgowego, która powoduje upośledzenie fizyczne i poznawcze. Początek choroby zwykle rozpoczyna się w wieku 20 lub 30 lat.

Początkowa faza charakteryzuje się aktywacją komórek odpornościowych w mózgu i rdzeniu kręgowym, co prowadzi do stanu zapalnego i ostatecznie do zniszczenia włókien nerwowych.

Niedawne badanie wykazało, że niektóre rodzaje bakterii częściej występowały u osób ze stwardnieniem rozsianym, podczas gdy inne występowały częściej u osób bez tej choroby.

Wyniki opublikowano w Medycyna genomowa.

Dr Achillefs Ntranos, neurolog i specjalista od stwardnienia rozsianego z Beverly Hills w Kalifornii, nie biorący udziału w badaniu, wyjaśnił kluczowe ustalenia Wiadomości medyczne dzisiaj:

„W tym artykule omówiono potencjalny związek między mikroflorą jelitową a stwardnieniem rozsianym (MS). Mikroflora jelitowa wytwarza różne metabolity, takie jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) i długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LCFA). Wykazano, że SCFA, takie jak octan, propionian i maślan, mają działanie immunoregulacyjne i przeciwzapalne, podczas gdy LCFA mogą mieć działanie prozapalne i sprzyjające chorobom.

W badaniu wzięło udział 148 duńskich uczestników, z taką samą liczbą osób żyjących ze stwardnieniem rozsianym i zdrowych osób z grupy kontrolnej. Na początku badania i 2 lata później obie grupy oddały próbki krwi i kału do analizy.

Warto przeczytać!  Szybki test genetyczny daje nadzieję dla chorych, niezdiagnozowanych dzieci. Ale niewielu ubezpieczycieli oferuje zapłacić.

Korzystając z metod badań genetycznych, naukowcy zidentyfikowali obecność i rodzaje bakterii w jelitach oraz zbadali ich wpływ. Zauważyli, że niektóre zmiany stwierdzone u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym były spowodowane procesami zapalnymi.

Naukowcy podkreślili, w jaki sposób obecność niektórych bakterii może przyczynić się do ogólnego stanu zdrowia osób bez aktywnego stwardnienia rozsianego.

Bakterie te są znane z obniżania nadaktywności układu odpornościowego, a osoby z nieaktywnym stwardnieniem rozsianym miały ich większą ilość.

W badaniu zidentyfikowano również specyficzne bakterie jelitowe, które wytwarzają pewne kwasy tłuszczowe, których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć, zwane urolitą.

Ludzki przewód pokarmowy jest domem dla różnorodnej społeczności drobnoustrojów, znanej jako mikrobiom jelitowy.

„Ostatnie badania sugerują, że mikroflora jelitowa może być zaangażowana w rozwój chorób neurologicznych, w tym SM” – powiedział dr Ntranos.

„Sugerowano, że dysbioza jelit lub brak równowagi w mikroflorze jelitowej może prowadzić do zmienionego stosunku SCFA do LCFA, co może przyczynić się do rozwoju stwardnienia rozsianego”.

„W tym artykule stwierdzono, że istnieją różnice w składzie i funkcji mikroflory jelitowej u osób ze stwardnieniem rozsianym w porównaniu ze zdrowymi osobami z grupy kontrolnej oraz że leczenie SM może być związane ze zmianami w składzie mikroflory jelitowej. Potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć rolę określonych bakterii i związanych z nimi metabolitów w rozwoju i progresji SM oraz określić potencjał ukierunkowanych interwencji w celu manipulowania mikroflorą jelitową w celu opanowania choroby”.

– dr Achillefs Ntranos, neurolog i specjalista ds. SM

Dr Jeffrey Gladd, praktykujący lekarz medycyny integracyjnej i dyrektor medyczny w Fullscript, nie zaangażowany w te badania, powiedział MNT badanie oferuje cenne spojrzenie na chorobę, która nie została jeszcze w pełni poznana.

Warto przeczytać!  23andMe publikuje nowy raport ujawniający prawdopodobieństwo

Dr Gladd dodał, że nowe badania przygotowują grunt pod przyszłe badania kliniczne badające wpływ niektórych bakterii i związków pochodzących z bakterii jelitowych, które wpływają na układ odpornościowy.

Dr Ntranos zauważył, że odkrycia „dostarczają nowych informacji na temat potencjalnej roli mikroflory jelitowej w rozwoju SM i sugerują, że leczenie ukierunkowane na mikroflorę jelitową może potencjalnie być skuteczne w regulowaniu układu odpornościowego i zmniejszaniu stanu zapalnego u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym”.

Dr Ntranos ostrzegł jednak, że ponieważ jest to badanie wstępne, potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te obserwacje.

„Ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że etiologia SM jest złożona i nie do końca poznana, a zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe potencjalnie przyczyniają się do jej rozwoju” – powiedział dr Ntranos.

„Chociaż ukierunkowanie na mikroflorę jelitową może być obiecującym podejściem terapeutycznym, prawdopodobne jest, że połączenie interwencji będzie konieczne, aby skutecznie leczyć lub zapobiegać chorobie”.

Naukowcy zauważają, że minie jeszcze trochę czasu, zanim będą mogli udzielić konkretnych porad dotyczących zdrowego stylu życia lub suplementów probiotycznych.

„Chociaż to nowe badanie wykazało, że pacjenci mają inne bakterie w jelitach niż osoby zdrowe, a skład i funkcja tych bakterii mogą się różnić w zależności od aktywności choroby i stanu leczenia” – powiedział dr Ntranos.

Dr Gladd podkreśliła, że ​​„niezależnie od tego, czy chorujesz na stwardnienie rozsiane, czy nie, korzyści płynące ze spożywania zróżnicowanej diety bogatej w owoce, warzywa i inne pokarmy przeciwzapalne są oczywiste i prawdopodobnie mają daleko idące skutki zdrowotne dla dzisiejszych zdrowie, jak i Twoje przyszłe zdrowie”.

Dieta odgrywa ważną rolę w tworzeniu przyjaznego środowiska dla dobrych bakterii w jelitach. Dobrym początkiem jest stosowanie diety przeciwzapalnej, podobnej do diety śródziemnomorskiej”.

– dr Jeffrey Gladd, lekarz medycyny integracyjnej

Dr Gladd zauważył, że dieta przeciwzapalna zniechęca do spożywania żywności i napojów powodujących stany zapalne, takich jak cukier, przetworzona żywność i alkohol. „Najlepiej ograniczyć lub unikać tych pokarmów, jeśli to możliwe” – powiedział.

Warto przeczytać!  Fizycy wykorzystali splątanie do „rozciągnięcia” zasady nieoznaczoności, poprawiając pomiary kwantowe

Dla osób żyjących ze stwardnieniem rozsianym lub innymi chorobami przewlekłymi, które są zainteresowane utrzymaniem zdrowia jelit, dr Ntranos przedstawił kilka ogólnych zaleceń. Tylko pamiętaj, aby porozmawiać z lekarzem przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie lub stylu życia.

Przestrzegaj diety opartej głównie na roślinach, bogatej w owoce, warzywa i błonnik

Tego rodzaju pokarmy dostarczają składników odżywczych i prebiotyków (niestrawnego błonnika, który odżywia dobre bakterie w jelitach), które mogą wspierać wzrost i różnorodność mikroflory jelitowej.

Unikaj niepotrzebnych antybiotyków

Antybiotyki mogą zabijać zarówno dobre, jak i złe bakterie w jelitach, co prowadzi do zachwiania równowagi mikroflory. Przyjmuj antybiotyki tylko wtedy, gdy jest to konieczne z medycznego punktu widzenia.

Spożywaj sfermentowaną żywność

Sfermentowana żywność, taka jak jogurt, kefir, kapusta kiszona i kimchi, zawiera żywe kultury pożytecznych bakterii, które mogą wspierać mikroflorę jelitową.

Regularnie ćwicz

Wykazano, że ćwiczenia fizyczne wspierają rozwój pożytecznych bakterii w jelitach.


Źródło