Zdrowie

Bakterie jelitowe u noworodków wytwarzają serotoninę w celu edukacji komórek odpornościowych

  • 18 marca, 2024
  • 5 min read
Bakterie jelitowe u noworodków wytwarzają serotoninę w celu edukacji komórek odpornościowych



Rejestr za darmo, aby posłuchać tego artykułu

Dziękuję. Posłuchaj tego artykułu, korzystając z odtwarzacza powyżej.

Chcesz posłuchać tego artykułu ZA DARMO?

Wypełnij poniższy formularz, aby odblokować dostęp do WSZYSTKICH artykułów audio.

Badacze z Weill Cornell Medicine odkryli, że wyjątkowe bakterie kolonizują jelita wkrótce po urodzeniu i wytwarzają neuroprzekaźnik serotoninę, który pobudza komórki odpornościowe jelit. Zapobiega to reakcjom alergicznym na żywność i same bakterie już na wczesnym etapie rozwoju.

Badanie przedkliniczne, opublikowane 15 marca w Science Immunology, wykazało, że bakterie występujące w jelitach noworodków wytwarzają serotoninę, która sprzyja rozwojowi komórek odpornościowych zwanych komórkami T-regulacyjnymi lub Treg. Komórki te tłumią niewłaściwe odpowiedzi immunologiczne, aby pomóc zapobiegać chorobom autoimmunologicznym i niebezpiecznym reakcjom alergicznym na nieszkodliwe produkty spożywcze lub pożyteczne drobnoustroje jelitowe.

„Jelita są obecnie nazywane drugim ludzkim mózgiem, ponieważ wytwarzają ponad 90 procent neuroprzekaźników w ludzkim organizmie. Podczas gdy neuroprzekaźniki, takie jak serotonina, są najbardziej znane ze swojej roli w zdrowiu mózgu, receptory dla neuroprzekaźników są zlokalizowane w całym organizmie człowieka” – wyjaśnia starsza autorka badania, dr Melody Zeng, adiunkt immunologii w Instytucie Gale’a i Iry Drukierów. Badań Dziecięcych i Wydziału Pediatrii w Weill Cornell Medicine.

Warto przeczytać!  Jak wynika z raportu, Indie, „światowa stolica raka”, odnotowują najszybszy wzrost liczby przypadków na całym świecie

Bakterie jelitowe u dzieci stanowią pomocną dłoń

Naukowcy zaobserwowali, że w jelitach noworodków myszy znajdował się znacznie wyższy poziom neuroprzekaźników, w tym serotoniny, niż w jelitach dorosłych. „Jak dotąd prawie wszystkie badania neuroprzekaźników jelitowych przeprowadzono na dorosłych zwierzętach lub ludziach, gdzie specyficzny typ komórek jelitowych, zwany komórkami enterochromafinowymi, wytwarza neuroprzekaźniki” – powiedział dr Zeng. „Odkryliśmy jednak, że nie ma to miejsca w jelitach noworodka, gdzie większość serotoniny wytwarzana jest przez bakterie, których jest w jelicie noworodka więcej”.

Zostało to również potwierdzone u niemowląt za pomocą biobanku ludzkiego kału niemowlęcego, który laboratorium Zeng utworzyło we współpracy z Oddziałem Intensywnej Terapii Noworodków nowojorsko-prezbiteriańskiego szpitala Alexandra Cohen dla kobiet i noworodków. Próbki te pobrano za zgodą rodziców i zdeidentyfikowano.

Chcesz więcej najświeższych wiadomości?

Subskrybuj Sieci technologicznecodzienny biuletyn, dostarczający codziennie najświeższe informacje naukowe bezpośrednio do Twojej skrzynki odbiorczej.

Subskrybuj ZA DARMO

Wyniki badania sugerują, że zanim jelita noworodka będą na tyle dojrzałe, aby wytworzyć własne neuroprzekaźniki, unikalne bakterie jelitowe mogą dostarczać neuroprzekaźniki potrzebne do kluczowych funkcji biologicznych na wczesnym etapie rozwoju.

„Odkryliśmy, że bakterie jelitowe u młodych myszy nie tylko bezpośrednio wytwarzają serotoninę, ale także zmniejszają aktywność enzymu zwanego monoaminooksydazą, który normalnie rozkłada serotoninę, utrzymując w ten sposób wysoki poziom serotoniny w jelitach” – powiedziała główna autorka badania, dr Katherine Sanidad, adiunkt w dziedzinie pediatrii w Weill Cornell Medicine.

Warto przeczytać!  Wirus ptasiej grypy znaleziony w krowim mleku: czy będzie miał wpływ na ludzi?

Wysoki poziom serotoniny zmienia równowagę komórek odpornościowych poprzez zwiększenie liczby Treg, co pomaga zapobiegać nadmiernej reakcji układu odpornościowego i atakowaniu bakterii jelitowych lub antygenów pokarmowych. „Jelito noworodka potrzebuje bakterii wytwarzających serotoninę, aby utrzymać układ odpornościowy pod kontrolą” – dodała dr Sanidad.

Zdrowy układ odpornościowy pomaga w późniejszym życiu

Dr Zeng zauważyła, że ​​ta praca podkreśla znaczenie posiadania odpowiedniego rodzaju pożytecznych bakterii wkrótce po urodzeniu. Niemowlęta w krajach rozwiniętych mają lepszy dostęp do antybiotyków, mniejsze narażenie na różnorodne drobnoustroje w czystym środowisku i potencjalnie niezdrową dietę, która może znacząco wpłynąć na liczebność bakterii wytwarzających serotoninę w ich jelitach.

W rezultacie te dzieci mogą mieć mniej Tregów i rozwinąć reakcje immunologiczne na własne bakterie jelitowe lub alergie na żywność. Może to być jeden z powodów, dla których alergie pokarmowe stają się coraz powszechniejsze u dzieci, szczególnie w krajach rozwiniętych. „Przy odpowiedniej edukacji układ odpornościowy dziecka rozpozna, że ​​takie produkty jak orzeszki ziemne i jajka są w porządku i nie musi ich atakować” – stwierdziła. Może to mieć również wpływ na rozwój chorób autoimmunologicznych – gdy układ odpornościowy atakuje zdrowe komórki organizmu – w późniejszym życiu.

Warto przeczytać!  Naukowcy opracowują narzędzie oparte na sztucznej inteligencji, torujące drogę spersonalizowanym metodom leczenia raka

Następnie zespół planuje przyjrzeć się bakteriom w próbkach kału ludzkiego niemowlęcia, aby zmierzyć wytwarzaną przez nie serotoninę, inne neuroprzekaźniki i cząsteczki, które mogą pomóc w wytrenowaniu układu odpornościowego w celu zapobiegania przyszłym chorobom pochodzenia immunologicznego, takim jak alergie, infekcje i nowotwory.

„Zrozumienie, w jaki sposób układ odpornościowy jest trenowany na wczesnym etapie życia, jest niezwykle istotne, ale w przypadku noworodków i dzieci kwestia ta nie jest dostatecznie zbadana. Dalsze badania tych okresów rozwojowych mogą, miejmy nadzieję, doprowadzić nas do opracowania metod łagodzących, które pozwolą zmniejszyć ryzyko chorób zapalnych, takich jak alergie pokarmowe i nieswoiste zapalenie jelit, w późniejszym życiu” – stwierdziła dr Sanidad.

Odniesienie: Sanidad KZ, Rager SL, Carrow HC i in. Serotonina pochodząca z bakterii jelitowych promuje tolerancję immunologiczną we wczesnym okresie życia. Sci Immunol. 2024;9(93):eadj4775. doi: 10.1126/sciimmunol.adj4775

Artykuł ten został ponownie opublikowany na podstawie następujących materiałów. Uwaga: materiał mógł zostać zmieniony pod względem długości i treści. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z cytowanym źródłem.


Źródło