Zdrowie

bardzo krótki wgląd w psychiatrię żywieniową – The Oxford Student

  • 10 maja, 2024
  • 4 min read
bardzo krótki wgląd w psychiatrię żywieniową – The Oxford Student


Kiedy zmagamy się z egzaminami, esejami i rozprawami doktorskimi, często pojawia się pokusa, aby spędzić tydzień na jedzeniu makaronu błyskawicznego. Nawet na co dzień często jemy ten sam posiłek kilka razy w tygodniu. Ja na przykład jestem winny tego, że codziennie jem to samo na lunch; nie zrozumcie mnie źle, kanapka z serem jest fajna, ale nie dostarczam mojemu organizmowi żadnej różnorodności odżywczej.

Coraz bardziej uświadamiamy sobie fakt, że nasze zdrowie fizyczne i psychiczne są ze sobą nierozerwalnie powiązane, począwszy od ilości ćwiczeń, które wykonujemy, a skończywszy na żywności, którą spożywamy każdego dnia. Koncepcja dbania o „mikrobiom jelitowy” również szybko zyskała na popularności. W szczególności Szkoła Medyczna Uniwersytetu Harvarda przeprowadziła badania oceniające, w jakim stopniu nasza dieta może wpływać na zdrowie mózgu. Nie do końca zdawałem sobie sprawę z pozytywnego wpływu odpowiednio zbilansowanej diety na nasz mózg.

Jako studenci większość z nas jada dużo wysoko przetworzonej lub rafinowanej żywności, zwykle dlatego, że mamy ograniczony budżet. Przewrotnie, dużo taniej jest kupić mrożoną pizzę niż składniki na porządną sałatkę. Jednakże wysoko przetworzona żywność zawiera znaczne ilości rafinowanych cukrów, które w rzeczywistości są szkodliwe dla mózgu, sprzyjając stanom zapalnym i stresowi oksydacyjnemu, co może powodować uszkodzenie tkanek.

Warto przeczytać!  Zestaw do samodzielnego testowania w domu dla pacjentów chorych na raka, zatwierdzony do użytku

Niektóre badania wykazały nawet korelację między wysokim spożyciem rafinowanego cukru a nasileniem objawów depresji; około 95% naszej serotoniny jest faktycznie produkowane w naszym przewodzie pokarmowym, co było dla mnie bardzo zaskoczeniem. Ten przewód jest wyłożony setkami milionów neuronów, na które ogromny wpływ może mieć brak równowagi w mikrobiomie jelitowym. „Dobre” bakterie, które mamy w naszych organizmach, pomagają nam ograniczyć stany zapalne i wpływają na to, jak dobrze wchłaniamy składniki odżywcze z pożywienia.

Co ciekawe, badania wykazały, że dieta bardziej śródziemnomorska i tradycyjna dieta japońska są znacznie lepsze dla mózgu niż diety typowo „zachodnie”; w niektórych przypadkach ryzyko depresji było o 25–35% niższe. Duża część diet śródziemnomorskich i japońskich to bogactwo nieprzetworzonych owoców, warzyw, ryb i owoców morza oraz mnóstwo produktów fermentowanych, które działają jak naturalne probiotyki. Eksperci zachęcają nas również do spożywania większej ilości białka, ponieważ zawiera ono aminokwasy potrzebne naszemu mózgowi do produkcji neuroprzekaźników, które z kolei pomagają nam regulować nasze myśli i emocje. Istnieje również coraz więcej dowodów na to, że dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.

Warto przeczytać!  Produkcja leków na Alzheimera o krok bliżej dzięki bakteriom i sztucznej inteligencji

Wielu z nas, studentów, cierpi na odwrotny problem – szczególnie w okresie ostatecznych terminów – a mianowicie niewystarczające odżywianie. Kiedy stresujesz się zbliżającym się egzaminem i siedzisz w książkach, czasami ostatnią rzeczą, na którą masz ochotę, jest jedzenie. Jeśli jednak nie jemy regularnie, poziom cukru we krwi może stać się niestabilny.

Eksperci zalecają spożywanie pokarmów, które powoli uwalniają energię, w tym orzechów i nasion, brązowego ryżu i makaronu oraz pełnoziarnistego chleba i płatków śniadaniowych. Jedzenie pokarmów bogatych w cukier może spowodować nagły wzrost i spadek poziomu cukru we krwi, powodując nagły spadek energii i motywacji. Regularne jedzenie jest kluczem do utrzymania koncentracji.

Wielu z nas zniechęca się do gotowania po prostu dlatego, że jest czasochłonne. Przygotowywanie posiłków to popularna taktyka wśród uczniów, ale częściej robi się to w celu przygotowania obiadu niż lunchu. Próbując zerwać z rutyną kanapek z serem, odkryłem, że mogę skorzystać na zdrowszej i bardziej ekscytującej diecie, gotując w weekend sałatki z makaronem lub przygotowując większe porcje na obiad, aby zjeść je na lunch następnego dnia.

Warto przeczytać!  Jak zresetować zdrowie jelit w trzy dni

W obliczu zbliżających się finałów i ostatecznych terminów rozpraw, lepsze odżywianie może być ostatnią rzeczą, o której wszyscy myślą. Ale jeśli prawdą jest, że „jesteś tym, co jesz”, zdecydowanie wolę być talerzem sushi niż kanapką z serem.

Wyświetlenia postów: 155


Źródło