Gotowanie

Batony z masłem orzechowym Oreo | Krytyk przepisów

  • 27 stycznia, 2024
  • 7 min read
Batony z masłem orzechowym Oreo |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Kremowe masło orzechowe i roztopiona czekolada ułożone na wierzchu ciasta Oreo. Co może być lepszego od tego? Batony z masłem orzechowym Oreo to spełnienie marzeń o deserach!

Batony deserowe można łatwo ze sobą zestawić i idealnie nadają się do przyrządzenia dla tłumu. Jeśli potrzebujesz jeszcze kilku przepisów do dodania do swojej listy, oto kilka moich ulubionych: scotcharoos, batoniki z płatkami owsianymi lub batony Nanaimo!

Batony Oreo i Masło Orzechowe

Te batony z masłem orzechowym Oreo to smak jak w deserowym niebie. Mają bogatą i maślaną skórkę Oreo, na której znajduje się kremowa warstwa masła orzechowego. Następnie pojawia się czekolada na wierzchu, idealne słodkie zakończenie. Cieknie mi ślinka na samą myśl o tych smacznych batonikach deserowych!

Dobra wiadomość jest taka, że ​​bardzo łatwo je przygotować. Proste w przygotowaniu i jeszcze prostsze w zjedzeniu. Możesz z łatwością zrobić duże arkusze tych złych chłopców (witaj, potlucks!), aby nakarmić tłum! Lub po prostu twoją rodzinę, jeśli twoje dzieci są tak wygłodniałe jak moje. Moja rodzina nie sądziła, że ​​batony z masłem orzechowym mogą być lepsze, dopóki nie wypróbowaliśmy tej niesamowitej wersji Oreo. Oto, czego będziesz potrzebować:

Lista składników

Te batony z masłem orzechowym Oreo mają najsmaczniejszą listę składników. Każdy dodaje odrobinę dodatkowej przyjemności! Pokochasz połączenie Oreo, czekolady i masła orzechowego. Dokładne wymiary znajdują się w karcie przepisu poniżej.

Ciasto Oreo:

  • Oreo: Te ciasteczka zostają sproszkowane na drobny, ciemny miękisz, który stanowi podstawę batonów.
  • Solone masło: Roztopione masło łączy okruchy Oreo. Dotyk soli wydobywa smaki.
Warto przeczytać!  Przepis na cebulę Bloomin | Krytyk przepisów

Nadzienie z masła orzechowego:

  • Solone masło: Znowu roztopione masło! Pomaga związać składniki nadzienia i dodaje mu bogactwa.
  • Okruszki krakersów Graham: Te lekkie, przewiewne okruszki dodają tekstury i subtelnej słodyczy kremowej warstwie masła orzechowego.
  • Cukier puder: Dzięki temu nadzienie batonów z masłem orzechowym Oreo jest gładkie i słodkie.
  • Masło orzechowe: Gwiazda programu! Użyłam kremowego masła orzechowego, ale chrupiące też się sprawdzi, jeśli zależy nam na większej konsystencji.

Polewa czekoladowa:

  • Chipsy czekoladowe: Czekolada półsłodka lub mleczna, wybór należy do Ciebie! Jeśli chcesz zrównoważyć słodycz, możesz użyć kawałków ciemnej czekolady. Roztopione kawałki czekolady tworzą gładką, dekadencką warstwę, która doskonale komponuje się z masłem orzechowym.
  • Masło orzechowe: Odrobina dodatkowego masła orzechowego dodaje głębi warstwie czekolady, czyniąc ją wyjątkową.

Jak zrobić batony z masłem orzechowym Oreo

Batony z masłem orzechowym Oreo są tak łatwe do wykonania, że ​​nie wymagają pieczenia! Dzięki temu idealnie nadają się do cieszenia się nimi przez cały rok, gdy latem nie chcesz włączać piekarnika!

  1. Przygotuj patelnię: Wyłóż blachę o wymiarach 9 × 13 cali papierem pergaminowym, pozostawiając 1-calowy zwis po obu stronach. Spryskaj bardzo delikatnie sprayem do patelni i odłóż na bok.
  2. Mieszanka Oreo: Dodaj ciasteczka Oreo do robota kuchennego i pulsuj, aż zostaną drobno zmielone. Dodaj masło i ponownie pulsuj, aż masło i okruchy Oreo całkowicie się połączą.
  3. Dodaj do patelni, ostudź: Do przygotowanej formy wsyp okruchy Oreo i uformuj je w równą warstwę palcami lub dnem płaskiej miarki. Włóż do zamrażarki na 20 minut, przygotowując nadzienie.
  4. Mieszanka wypełniająca: W dużej misce połącz roztopione masło, drobno zmielone okruchy krakersów graham, cukier puder i 1 szklankę masła orzechowego. Rozłóż na patelni o wymiarach 9 × 13 cali.
  5. Rozpuść czekoladę, warstwę: W kuchence mikrofalowej lub na kuchence rozpuść pozostałą ¼ szklanki masła orzechowego z kawałkami czekolady, aż masa będzie gładka. Jeśli się topi W kuchence mikrofalowej mieszaj co 30 sekund, aby mieć pewność, że się nie przypali. Rozsmarować na wierzchu warstwy masła orzechowego.
  6. Wyluzuj i ustaw: Przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę przed podaniem, aby mogły stwardnieć. Przechowuj resztki batonów w lodówce.
Warto przeczytać!  Kanelbullar (szwedzkie bułeczki cynamonowe) | Krytyk przepisów

Wskazówki i odmiany

Kilka dodatkowych sposobów, aby batony z masłem orzechowym wyszły dokładnie tak, jak lubisz!

  • Różne Rodzaje Czekolady: Czekolada mleczna może być bardzo słodka, dlatego możesz ją zastąpić półsłodką. Aby uzyskać jeszcze bardziej fantazyjną wersję, rozpuść dwa różne rodzaje czekolady i nałóż je na wierzch wykałaczką. Można nawet dodać białą czekoladę lub roztopione chipsy toffi.
  • Spraw, aby Twoja skorupa była bardziej gęsta: Skórka Oreo jest nieco krucha, szczególnie w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz, aby ciasto było gęstsze, możesz dodać 1-1 ½ łyżki dodatkowego masła do ciasta, ale może sprawić, że będzie bardziej tłuste.

Przechowywanie resztek

Przechowuj resztki batoników z masłem orzechowym Oreo w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do 7 dni lub w lodówce do 10 dni.

Batony z masłem orzechowym Oreo można także zamrozić w szczelnym pojemniku na okres do 3 miesięcy. Pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin do rozmrożenia.

Więcej deserów z masłem orzechowym, w których można zatopić zęby

  • Wyłóż blachę o wymiarach 9 × 13 cali papierem pergaminowym, pozostawiając 1-calowy zwis po obu stronach. Spryskaj bardzo delikatnie sprayem do patelni i odłóż na bok.

  • Dodaj ciasteczka Oreo do robota kuchennego i pulsuj, aż będą drobno zmielone. Dodaj masło i ponownie pulsuj, aż masło i okruchy Oreo całkowicie się połączą.

  • Do przygotowanej formy wsypujemy okruchy Oreo i ugniatamy je palcami lub dnem płaskiej miarki, tworząc równą warstwę. Włóż do zamrażarki na 20 minut, przygotowując nadzienie.

  • W dużej misce połącz roztopione masło, drobno zmielone okruszki krakersów graham, cukier puder i 1 szklankę masła orzechowego. Rozłóż na patelni o wymiarach 9 × 13 cali.

  • W kuchence mikrofalowej lub na kuchence rozpuść pozostałą ¼ szklanki masła orzechowego z kawałkami czekolady, aż masa będzie gładka. Jeśli się topi W kuchence mikrofalowej mieszaj co 30 sekund, aby mieć pewność, że się nie przypali. Rozsmarować na wierzchu warstwy masła orzechowego.

  • Przed podaniem przechowuj w lodówce co najmniej godzinę, aby mogły stwardnieć. Przechowuj resztki batonów w lodówce.

Kalorie: 552kcalWęglowodany: 55GBiałko: 7GTłuszcz: 35GTłuszcz nasycony: 16GTłuszcz wielonienasycony: 4GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 12GTłuszcze trans: 1GCholesterol: 44mgSód: 380mgPotas: 190mgBłonnik: 2GCukier: 39GWitamina A: 524j.mWitamina C: 0,1mgWapń: 47mgŻelazo: 4mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło