Bear Grylls mówi, że jest „zawstydzony”, że kiedyś promował weganizm, a teraz nie „zbliża się” do warzyw
![Bear Grylls mówi, że jest „zawstydzony”, że kiedyś promował weganizm, a teraz nie „zbliża się” do warzyw](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/05/b6dde7248df0371c44e47e267c100942-770x470.jpeg)
![Bear Grylls na światowej premierze filmu „Explorer” w BFI Southbank w dniu 4 lipca 2022 r. w Londynie, w Anglii.](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/05/Bear-Grylls-mowi-ze-jest-„zawstydzony-ze-kiedys-promowal-weganizm.jpeg)
-
Znany survivalowiec Bear Grylls powiedział, że jest „zawstydzony” swoją przeszłością jako weganin.
-
Grylls, który teraz je dietę bogatą w mięso, powiedział PA, że teraz nie zbliża się do warzyw.
-
Twierdził, bez dowodów, że jedzenie mięsa i narządów było „zmieniaczem gier” dla jego zdrowia.
Były weganin, który stał się miłośnikiem mięsa, Bear Grylls, powiedział, że jest „zawstydzony”, że promował diety roślinne.
Podczas niedawnego wywiadu z PA, celebryta survivalowiec i gwiazda „Into the Wild” stwierdził, że dieta mięsożerców zdziałała cuda dla jego zdrowia i dobrego samopoczucia, donosi Telegraph. 48-letni Grylls powiedział również, że swoją historię mówienia o korzyściach płynących z weganizmu dla planety i zdrowia jednostki uważa za haniebne.
„Byłem weganinem kilka lat temu – w rzeczywistości napisałem wegańską książkę kucharską – i czuję się trochę zawstydzony, ponieważ naprawdę to promowałem” – powiedział. Książka kucharska Gryllsa z 2015 r. „Fuel for Life” zawiera ponad 70 przepisów bez nabiału, pszenicy i cukru.
„Myślałem, że to jest dobre dla środowiska i dla mojego zdrowia. Z biegiem czasu, doświadczenia, wiedzy i badań zdałem sobie sprawę, że myliłem się w obu przypadkach” – dodał.
W dalszej części wywiadu Grylls powiedział, że jest teraz zwolennikiem tego, co nazywa „odziedziczonym stylem życia”.
„Znalazłem kontrkulturowy sposób życia, polegający na przyjmowaniu czerwonego mięsa i organów – naturalnej żywności, takiej, jaką jedli nasi tysiąclecia przodkowie przez setki tysięcy lat” – powiedział. „Starałem się bardziej słuchać swojego ciała, starałem się słuchać natury i w ogóle nie tęsknię za warzywami. Nie zbliżam się do nich i nigdy nie czułem się silniejszy, moja skóra nigdy nie była lepsza i moje jelita nigdy nie były lepsze”.
Wady diety mięsożerców
Grylls twierdził, nie cytując swoich dowodów, że dieta roślinna nie jest „dobra” dla środowiska ani dla jego zdrowia, i że zamiast tego woli przyjąć dietę mięsożerną.
Jak wcześniej informowała Allana Akhtar z Insider, diety mięsożerne stały się w ostatnich latach coraz bardziej popularne, a osobistości z mediów społecznościowych, takie jak Joe Rogan, często zachwalają jej korzyści poprzez bezpodstawne twierdzenia.
Chociaż mięso zwierzęce jest dobrym źródłem białka i może dostarczać niezbędnych składników odżywczych, zbyt duża jego ilość może w rzeczywistości powodować problemy zdrowotne, takie jak problemy żołądkowo-jelitowe, odwodnienie i zmęczenie. Może to nawet prowadzić do bardziej szkodliwych problemów. Jak powiedziała zarejestrowana dietetyk Kate Patton w Cleveland Clinic, diety mięsożerców mogą być niebezpieczne dla osób z wcześniej istniejącymi schorzeniami.
![Bear_Grasslands_HostilePlanet_0367](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/05/1683907632_761_Bear-Grylls-mowi-ze-jest-„zawstydzony-ze-kiedys-promowal-weganizm.jpeg)
„Jeśli cierpisz na przewlekłą chorobę, taką jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, udar mózgu lub inne choroby sercowo-naczyniowe, zdecydowanie nie powinieneś próbować tej diety” – powiedział Patton. „Nawet jeśli masz problemy z trawieniem, ta dieta może pogorszyć sytuację z całym tym białkiem i tłuszczem, których trawienie zajmuje dużo więcej czasu”.
Tymczasem jedzenie warzyw może przynieść korzyści, takie jak zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz poprawa snu, zdrowia psychicznego i trawienia.
Badanie opublikowane przez naukowców z Brigham and Women’s Hospital i Harvard Medical School w 2021 roku wykazało, że osoby, które na przykład zjadały pięć porcji owoców i warzyw dziennie, miały mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób serca, raka i chorób układu oddechowego w porównaniu tym, którzy zjedli dwie porcje owoców i warzyw.
Co więcej, badania wykazały również, że szersze przesunięcie społeczne w kierunku produktów roślinnych może mieć bardzo pozytywny wpływ na środowisko poprzez zmniejszenie emisji dwutlenku węgla.
Przedstawiciele Bear Grylls nie odpowiedzieli natychmiast na prośbę Insidera o komentarz.
Przeczytaj oryginalny artykuł na Insider