Rozrywka

Beard Awards dyskwalifikuje szefa kuchni Timothy’ego Hontzasa za kodeks etyczny

  • 13 maja, 2023
  • 8 min read
Beard Awards dyskwalifikuje szefa kuchni Timothy’ego Hontzasa za kodeks etyczny


Szef kuchni z Alabamy, Timothy Hontzas, został zdyskwalifikowany z tegorocznych James Beard Awards po rzekomym naruszeniu kodeksu etycznego organizacji, orzeczeniu, które skłoniło jednego sędziego do rezygnacji z krajowego komitetu nagród, a dwóch przyjaciół szefa kuchni oskarżyło fundację Beard o hipokryzję i kozła ofiarnego. Pewien długoletni przyjaciel, mentor Hontzasa, w odpowiedzi zniszczył nawet swoją własną nagrodę Beard Award.

James Beard Awards będzie wymagać od szefów kuchni wykazania się zaangażowaniem w sprawiedliwość społeczną

Hontzas, szef kuchni i właściciel Johnny’s Restaurant w Homewood w stanie Alabama, był jednym z pięciu finalistów nominowanych w kategorii Best Chef: South. Ale kilka dni po wyborze Hontzasa pod koniec marca komisja etyki fundacji otrzymała skargę, że szef kuchni potencjalnie naruszył kodeks etyczny, który organizacja Beard ogłosiła w ramach szeregu zmian w 2021 r. sprawiedliwość społeczna oraz równość rasowa i płciowa.

Dyskwalifikacja wydaje się być jednym z pierwszych publicznych przykładów egzekwowania kodeksu. Komitet jest niezależną grupą podlegającą zarządowi Fundacji Jamesa Bearda, który nie odpowiedział od razu na prośby The Post o komentarz.

„Komisja etyki uznała za bardziej prawdopodobne, że naruszyłeś Kodeks etyki” – napisała komisja do Honztasa w liście przesłanym do The Washington Post. „Po rozpatrzeniu przez Komisję Zarządzającą Zarządu rekomendacji Komisji ds. Etyki uznano, że nie kwalifikujesz się do otrzymania nagrody w tym roku. Ponadto zabrania się używania pieczęci, logo lub obrazu James Beard Awards oraz domagania się jakiegokolwiek uznania w związku z nagrodami 2023”.

51-letni Hontzas powiedział The Post, że w kwietniu siedział nad Zoomem z niezależnym śledczym przez około godzinę. Śledczy zapytał go o szereg domniemanych incydentów: krzyczenie na klientów za to, że nie zamykali drzwi wejściowych; wrzask, że maszyna do lodu nie jest napełniona; wrzeszcząc na personel kuchenny; i jeden incydent, w którym anonimowy oskarżyciel powiedział, że Hontzas pokłócił się z pracownikiem, gdzie „stało się to fizyczne”.

W czasie przesłuchania śledczego Hontzas powiedział, że nie pamięta żadnych szczegółów dotyczących ostatniego oskarżenia, ale kilka tygodni później pomyślał, że mógł to być incydent, w którym kucharz wściekł się w kuchni. „Może właśnie o tym rozmawiali? Ale było odwrotnie niż mówili” – powiedział Hontzas.

Warto przeczytać!  16-letni syn przekształca „ogród depresji” mamy w oszałamiającą oazę na podwórku

„To, co się stało, to jeden z moich ludzi wściekł się na mnie, a mój zastępca szefa kuchni i inny facet wyprowadzili go na zewnątrz” – dodał Hontzas. „Wszyscy tam poszliśmy i po prostu to omówiliśmy, a potem facet nadal pracował dla mnie przez kolejny rok”. Hontzas powiedział, że nikt nie dotknął kucharza i nadal się z nim przyjaźni.

James Beard nie znosiłby nagród noszących jego imię

Jeśli chodzi o inne zarzuty, Hontzas mówi, że krzyczenie na klientów w sprawie drzwi wejściowych jest w zasadzie rytuałem w Johnny’s, interakcją mającą cel (powstrzymanie gorącego powietrza z Alabamy przed wtargnięciem do jadalni), ale coś, co jest bliższe duchowi niż przebieranka. Jeśli chodzi o okazjonalne wrzeszczenie na swoich pracowników, Hontzas mówi, że tak, potrafi być głośny. Mówi, że jest Grekiem.

Inni, którzy znają Hontzasa, zgadzają się w tej kwestii.

„Jest niezwykle dramatycznym, wokalnym, pełnym pasji Grekiem. W każdy możliwy sposób ucieleśnia twoją zwariowaną grecką postać z kreskówki” – powiedział John Currence, szef kuchni i założyciel City Grocery w Oksfordzie. Currence mówi, że przyjaźni się z Hontzasem od ponad 30 lat. Hontzas pracował, a nawet mieszkał z Currence przez pewien czas w Oksfordzie.

„Ale on jest wokalny” — kontynuował Currence. „Nie żartuję, kiedy mówię, że 95 procent jego masy mięśniowej to przepona i mięśnie szczęki. To znaczy, tak właśnie jest. To jest to, co zraża go do wszystkich. Jest po prostu głośny.

Reakcja Currence’a na dyskwalifikację jego przyjaciela była równie głośna i dramatyczna. Zdjął swoją własną nagrodę Jamesa Bearda – dla najlepszego szefa kuchni: południe w 2009 roku – ze ściany i roztrzaskał ją cegłą. Następnie wyrzucił go do kosza. Opublikował zdjęcie na Instagramie.

„Jestem dzisiaj chory w sposób, którego nawet nie potrafię wyjaśnić, ale już dawno skończył się czas, aby zatrzymać ten cykl szalonej winy i wstydu poprzez arbitralne oskarżenia i NIC, zbliżając się do sprawiedliwego procesu i pozbawiając ludzi zasług, na które zasługują w oparciu o nic innego jak opinia jednego” – napisał w poście szef kuchni.

Warto przeczytać!  Julia Fox wspiera Emily Ratajkowski, romans Harry'ego Stylesa

Currence, lat 58, jako pierwszy powie ci, że jest oldschoolowy. Powiedział, że fundacja Beard posunęła się zbyt daleko w przeciwnym kierunku w swoich wysiłkach na rzecz różnorodności i integracji, czasami kosztem zasłużonych białych szefów kuchni. Oskarża się go również o to, że bardziej troszczy się o swój postępowy wizerunek niż o to, by eliminować złych aktorów. Currence przyznaje, że dorastał w branży, gdy kuchnie były zahartowanymi miejscami, gdzie podnosiły się głosy i wybuchały nastroje.

„Dyscyplina przybiera różne formy i tylko dlatego, że pojawia się w formie, która może sprawić, że w jakiś sposób poczujesz się niekomfortowo, nie oznacza to, że jest toksyczna” – powiedział Currence. „Nie ma uniwersalnej definicji”.

Currence powiedział, że nigdy nie widział Hontzasa „przekraczającego granicę w mojej kuchni, w swojej kuchni lub gdziekolwiek indziej, gdzie widziałem, jak pracuje”.

Pisarka kulinarna, która jest sędzią komisji Beard dla szefów kuchni i restauracji z Południa i określa się jako przyjaciółka Hontzasa, przyznała również, że szef kuchni czasami krzyczy, nazywając go „śmiertelnie greckim”. Ale powiedziała, że ​​​​myśli, że Hontzas bierze na siebie winę za „zachowanie, które absolutnie jest czymś, za co winne jest wiele osób nominowanych w wielu innych regionach”.

„To naprawdę frustrujące, ponieważ nie jest usprawiedliwieniem dla jego zachowania. Absolutnie nie powinien krzyczeć na nikogo w swojej kuchni” – powiedziała sędzia, która przemawiała pod warunkiem zachowania anonimowości, ponieważ jej publikacja ma w tym roku kilka nagród Beard i nie chciała, aby nominowani byli kojarzeni z jej komentarzami. „Jednak wydaje się, że Południe musi wziąć na siebie winę za to”.

Todd Price jest reporterem kulinarnym i kulturalnym dla Południa Ameryki z USA Today Network. Jest także sędzią w Komitecie Nagród Restauracji i Szefów Kuchni 2023. Zrezygnował w tym tygodniu, gdy dowiedział się o dyskwalifikacji Hontzasa.

Warto przeczytać!  Lala Kent krytykuje Raquel Leviss za wysłanie listu prawnego przez wideo

Price powiedział, że jako jedyny członek komitetu reprezentujący Południe, „zadano mu pytania o coś, o czym nawet nie zostałem poinformowany i poproszono go o obronę czegoś, co nawet nie zostało mi wyjaśnione”. Powiedział, że stawia go to w „bardzo niewygodnej sytuacji”. Powiedział, że nic mu nie powiedziano o dochodzeniu ani o jego wynikach, nawet gdy telefony i SMS-y zaczęły napływać do niego po ujawnieniu dyskwalifikacji Hontzasa na AL.com.

„Czułem, że lepiej będzie po prostu odejść i wyjaśnić, że nie brałem udziału w tym procesie, który był dla mnie całkowicie nieprzejrzysty” — dodał Price.

Price powiedział, że wszyscy półfinaliści Beard Awards są weryfikowani, ale nie był pewien głębokości tych zapytań, biorąc pod uwagę samą liczbę nominacji na tym poziomie. Nie był pewien, czy finaliści są badani po raz drugi, zanim zostaną ogłoszeni. Ale w dowolnym momencie typerzy mogą skontaktować się z fundacją Beard, aby złożyć skargę na nominowanego lub szefa kuchni, który może być brany pod uwagę.

„Wiarygodny zarzut naruszenia Kodeksu Etyki może zdyskwalifikować Uczestnika, Półfinalistę lub Nominowanego z możliwości ubiegania się o Nagrodę JBF” – zauważa fundacja na swojej stronie internetowej.

Ze swojej strony Hontzas mówi, że skontaktował się z nim tylko raz w trakcie procesu, od śledczego. Powiedział, że powiedział śledczemu, że może rozmawiać z każdym ze swojego personelu. Szef kuchni powiedział, że poda liczby. Hontzas powiedział, że nikt z jego zespołu nie został poproszony o dochodzenie. Jedyną inną wiadomością, jaką otrzymał, był e-mail od fundacji, który go zdyskwalifikował.

W rzeczywistości, mówi Hontzas, jego personel pozostaje wobec niego dość lojalny przez lata. Jego sous chef jest z nim od prawie ośmiu lat. Dwóch pracowników front-of-the-house pracuje dla niego od pięciu lat, zmywarka do naczyń od ponad dwóch lat. W rzeczywistości ludzie wrócili do pracy w Johnny’s, powiedział szef kuchni.

„To nie brzmi jak okropne miejsce, prawda?” on zapytał.

Nagrody dla restauracji i szefa kuchni Beard zostaną ogłoszone podczas ceremonii 5 czerwca w Chicago.


Źródło