Nauka i technika

Białka mózgowe mogą odgrywać ważną rolę w regulacji masy ciała: Badanie | Zdrowie

  • 6 kwietnia, 2023
  • 4 min read
Białka mózgowe mogą odgrywać ważną rolę w regulacji masy ciała: Badanie |  Zdrowie


Wskaźnik masy ciała, czyli BMI, zmienność w populacji może być spowodowana zmiennymi genetycznymi w zakresie 50-75 procent. Naukowcy z Universite Laval i Quebec Heart and Lung Institute Research Centre odkryli 60 różnych białek wytwarzanych w mózgu, które mogą być ważnymi regulatorami masy ciała, badając genomy ponad 800 000 osób pochodzenia europejskiego.


Białka mózgowe mogą odgrywać ważną rolę w regulacji masy ciała: Badanie (Unsplash)



W badaniu tym zbadano związek między regionami genetycznymi związanymi z masą ciała a białkami ulegającymi ekspresji w mózgu. „Poprzednie badanie wykazało, że setki regionów genetycznych wpływają na masę ciała. W większości przypadków funkcja tych genów pozostaje nieznana. Nasze badanie wykazało, że około 60 z tych genów koduje białka, które mogą wpływać na masę ciała poprzez ich ekspresję w mózgu” – powiedział. Eloi Gagnon, doktorant nauk klinicznych i biomedycznych na Wydziale Lekarskim Universite Laval i pierwszy autor badania.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Powtarzające się negatywne myślenie jest związane z demencją, ryzykiem choroby Alzheimera

W badaniu zespół badawczy skupił się na regionie mózgu, który może wpływać na wrażliwość na nagrody pokarmowe, takie jak przyjemność odczuwana podczas jedzenia tłustych lub słodkich potraw, a także procesy poznawcze, w tym podejmowanie decyzji i pamięć. Uważa się, że ten obszar mózgu, grzbietowo-boczna kora przedczołowa, jest również zaangażowany w apetyt i uczucie sytości.



Wyniki zespołu potwierdzają hipotezę, że mózg odgrywa kluczową rolę w regulacji masy ciała. To odkrycie może wyjaśniać, dlaczego BMI znacznie się różni u różnych osób.

Główny autor, Benoit Arsenault, profesor na Wydziale Lekarskim Universite Laval i badacz w Instytucie Serca i Płuc w Quebec, zwraca uwagę, że w domenie publicznej pozostaje kilka mitów dotyczących wpływu czynników genetycznych na masę ciała. „Często słyszę, że geny nie mogą wyjaśnić, dlaczego średnia waga populacji wzrosła w ciągu ostatnich 40 lat, kiedy nasze geny się nie zmieniły” – powiedział.

Genetyka i środowisko żywności

Zdaniem naukowców zmieniające się środowisko żywieniowe mogło mieć wpływ na zachowania żywieniowe i zdolność magazynowania energii w ciągu ostatnich kilku dekad. „Osoby z genetyczną predyspozycją do podwyższonej masy ciała mają większą wagę niż wcześniej, natomiast osoby bez tej predyspozycji były szczupłe wcześniej i są szczupłe do dziś” – dodaje prof. Arsenault.



Zespół uważa, że ​​biologiczna rola tych białek w różnych częściach mózgu i ich udział w homeostazie energetycznej, tj. równowadze między przyjmowaniem pokarmu a wydatkami energetycznymi, wymaga bardziej szczegółowego zbadania. „Ogólnie rzecz biorąc, wyniki naszych badań potwierdzają istnienie potencjalnej interakcji między proteomem mózgu a ewoluującym środowiskiem pokarmowym. Związek ten może wpływać na zachowania żywieniowe i magazynowanie energii” – powiedział profesor Arsenault.

Podkreśla, że ​​osoby żyjące w większych ciałach często padają ofiarą uprzedzeń i mogą doświadczać dyskryminacji, zastraszania czy stygmatyzacji. Te zjawiska związane z fatfobią mogą mieć wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. Naukowiec zauważa również, że kilka badań wykazało, że czynniki pozostające poza naszą kontrolą, takie jak genetyka, odpowiadają za znaczną część zmienności masy ciała w całej populacji.



„Waga nie jest wyborem. Nie jest też nawykiem związanym ze stylem życia. Nie mamy podwyższonej masy ciała z powodu lenistwa lub braku silnej woli. W grę wchodzą nieświadome mechanizmy neuronalne. Mózg rządzi. Mam nadzieję, że wyniki tego badania może częściowo wyjaśnić, dlaczego masa ciała różni się tak bardzo u różnych osób” – podsumował Benoit Arsenault.

Ta historia została opublikowana z kanału agencji telegraficznej bez modyfikacji tekstu. Zmieniono tylko nagłówek.


Źródło

Warto przeczytać!  Google Research przedstawia nową metodę AI do odkryć genetycznych, która może wykorzystać ukryte informacje w wielowymiarowych danych klinicznych