Zdrowie

Białko owadów poprawia odporność pstrąga i obniża śmiertelność

  • 9 lipca, 2024
  • 4 min read
Białko owadów poprawia odporność pstrąga i obniża śmiertelność


Południowoafrykańska firma Maltento, produkująca owady, przetestowała swój produkt o wysokiej zawartości białka na pstrągu tęczowym, uzyskując w ten sposób lepszą wydajność.

Niedawne badanie wykazało, że produkt wysokobiałkowy Maltento, Palate+, doprowadził do istotnych zmian w samopoczuciu pstrąga tęczowego, w tym do zwiększonej odpowiedzi układu odpornościowego i niższej śmiertelności. Wysokobiałkowy produkt jest wytwarzany z bogatych w białko larw, które są hodowane z muchówek czarnych (BSF).

Badanie zostało przeprowadzone w okresie od października do listopada 2023 r. przez firmę MariHealth Solutions, zajmującą się geodezją morską z siedzibą w Kapsztadzie, i miało miejsce na farmie pstrągów Sanlei w Lesotho. Sanlei jest pierwszym afrykańskim przedsiębiorstwem akwakultury, które uzyskało certyfikat Best Aquaculture Practices opracowany przez Global Seafood Alliance, co wskazuje na zaangażowanie farmy w przestrzeganie ustalonych standardów branżowych w zakresie praktyk dotyczących owoców morza, które są przyjazne dla środowiska i odpowiedzialne społecznie. W badaniu porównano profile proteomów krwi między dwiema grupami ryb; jedna była karmiona pokarmem uzupełnionym o Palate+, a druga standardową dietą bazową.

Dean Smorenburg, CEO Maltento, wyjaśnił, że analiza wykazała zwiększoną odporność u pstrągów karmionych Palate+. Ryby te wykazywały silniejsze reakcje obronne układu odpornościowego w porównaniu do tych na diecie bazowej. Wzrost odporności prawdopodobnie wynika z obecności chityny i unikalnych białek w Palate+, które, jak wykazano, stymulują układ odpornościowy ryb.

Warto przeczytać!  Brytyjskie badanie neurologa pochodzenia indyjskiego ma na celu zrewolucjonizowanie diagnostyki demencji

Ryby karmione Palate+ również wykazywały niższe wskaźniki śmiertelności niż oczekiwano. W raporcie z badania profesor Vernon Coyne, główny naukowiec i współzałożyciel MariHealth Solutions, stwierdził, że „jeśli chodzi o śmiertelność, ważne jest, aby zauważyć, że C4 (kohorta Palate+ pstrąga) wypadła lepiej niż można by się spodziewać w pewnych okresach badania w porównaniu z C5 (kohorta pstrąga na diecie podstawowej)”.

W swoim komentarzu weterynarza do raportu, dr B. Spolander dodał, że „jest zarówno bardzo zachęcające, jak i interesujące, że C4 wykazało tak znaczącą regulację w górę szlaków funkcji odpornościowych w porównaniu do C5, gdzie tak wiele ważnych zmiennych dotyczących porównania układów odpornościowych pozostało takich samych: genetyka, lokalizacja klatek, zmienne jakości wody i wyzwanie czynnikiem zakaźnym byłyby bardzo podobne”.

bezimienny(6)

Rycina 1. Dzienny % śmiertelności grup C4 i C5. Leczenie trawieniem rozpoczęto 16/10/2023 i zakończono 22/11/2023. Próbki krwi C5 pobrano 13/10/2023, a ryby C4 pobrano 16/10/2023.

Raport zalecał dalsze badania ze względu na „imponujące wyniki”. Smorenburg jest zachwycony wynikami i uważa, że ​​to sygnał obiecującej przyszłości dla dalszego rozwoju produktu w Maltento. „Przełomowe spostrzeżenia z tego wstępnego badania podkreślają niezaprzeczalne korzyści zdrowotne produktu Maltento i pokazują zalety opartej na owadach, zrównoważonej, bogatej w białko paszy dla zwierząt, gdzie produkty Maltento udowodniły, że poprawiają zdrowie jelit, odpowiedź immunologiczną i zmniejszają śmiertelność ryb”.

Warto przeczytać!  Jak korzystanie z ekranów przed snem wpływa na sen u nastolatków w wieku wczesnoszkolnym

Maltento to południowoafrykańska firma biotechnologiczna, która przetwarza miesięcznie do 400 000 kg odpadów z przetwórstwa rolno-spożywczego, w tym zużyte ziarna z browarów, a także resztki sucharów i wypieków z piekarni, na mączkę i olej z owadów. Firma może się obecnie pochwalić zakładem o powierzchni 7000 metrów kwadratowych w Epping w Kapsztadzie i od początku działalności wyprodukowała 75 ton metrycznych produktu, a jej celem jest wyprodukowanie 90 ton metrycznych do końca miesiąca, a następnie zwiększenie obecnego zasięgu do 150 ton do 2025 r. Jej produkty są obecnie eksportowane na rynki w Stanach Zjednoczonych, Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii i Norwegii.


Źródło