Nauka i technika

Biomarker stylu życia wskazuje na wysokie ciśnienie krwi, zwiększone ryzyko udaru mózgu u czarnych dorosłych

  • 6 lutego, 2023
  • 4 min read
Biomarker stylu życia wskazuje na wysokie ciśnienie krwi, zwiększone ryzyko udaru mózgu u czarnych dorosłych


Produkty typu fast food, takie jak hot dogi, hamburgery, frytki i pizza
Koncepcja fast food z tłustą smażoną restauracją na wynos jako burger z krążkami cebuli i hot dogi ze smażonymi frytkami z kurczaka i pizzą jako symbol pokusy dietetycznej skutkującej niezdrowym odżywianiem.

Wstępne wyniki badania podłużnego, którego celem było lepsze zrozumienie różnic geograficznych i etnicznych w częstości występowania udaru mózgu, do którego zaczęto rejestrować pacjentów 20 lat temu, pozwoliły zidentyfikować biomarker metabolitu zwany kwasem glukonowym. Biomarker jest związany z wysokim ciśnieniem krwi, zwiększonym ryzykiem udaru niedokrwiennego, stosowaniem diety południowej, niższym poziomem wykształcenia i brakiem ruchu wśród dorosłych rasy czarnej.

„Zidentyfikowaliśmy biomarker zwany kwasem glukonowym, który naszym zdaniem jest biomarkerem związanym ze stylem życia, zapewniającym bezpośredni związek z dietą i ćwiczeniami” – powiedział dr n. med. Naruchorn Kijpaisalratana, główny autor badania i pracownik naukowy w dziedzinie neurologii w Massachusetts General Hospital . „Kwas glukonowy można uznać za związany z dietą marker stresu oksydacyjnego ze względu na jego dostępność w pożywieniu, potencjalnie wytwarzany przez mikrobiom jelitowy i związany z chorobami związanymi ze stresem oksydacyjnym. Uważamy, że ten biomarker może zapewnić ścieżkę do poprawy nawyków żywieniowych i ćwiczeń, aby pomóc w zapobieganiu udarowi w przyszłości”.

W badaniu przeanalizowano dane dotyczące zdrowia ponad 2000 osób uczestniczących w badaniu Przyczyny różnic geograficznych i rasowych w udarze mózgu (REGARDS). Trwające od 2003 roku badanie REGARDS objęło ponad 30 000 czarno-białych dorosłych z południowo-wschodnich Stanów Zjednoczonych, znanych jako „pas udarowy”, oraz innych stanów w całym kraju. Celem projektu REGARDS jest zbadanie przyczyn wysokiego odsetka udarów wśród Afroamerykanów.

Warto przeczytać!  Badanie pokazuje korzyści w zakresie przeżycia wynikające z terapii wzmacniającej u osób z genetyczną chorobą płuc AATD

Najnowsza analiza z badania obejmowała 1075 osób, które przeżyły udar niedokrwienny, ze średnim okresem obserwacji wynoszącym 7 lat. Spośród nich 439 było czarnymi dorosłymi, a 636 białymi dorosłymi, których mediana wieku wynosiła 70 lat, mniej więcej równo podzielona między mężczyzn i kobiety. Losowa grupa porównawcza wybrana spośród uczestników badania składała się z prawie 1000 dorosłych rasy czarnej i rasy białej, którzy nie mieli udaru mózgu (średnia wieku 65 lat; 55% kobiet).

Korzystając z próbek zebranych w latach 2003-2007, naukowcy wyodrębnili i zmierzyli poziomy 162 metabolitów we krwi uczestników. Ważne wyniki analizy:

  • Spośród 162 zmierzonych metabolitów, podwyższone poziomy metabolitu kwasu glukonowego stwierdzono u dorosłych rasy czarnej, którzy mieli wysokie ciśnienie krwi, ale nie u ich białych rówieśników z wysokim ciśnieniem krwi.
  • Czarni dorośli z najwyższym poziomem kwasu glukonowego byli o 86% bardziej narażeni na wysokie ciśnienie krwi.
  • Dorośli rasy czarnej z najwyższym poziomem kwasu glukonowego mieli o 53% zwiększone ryzyko udaru niedokrwiennego. Nie znaleziono takiego związku dla białych uczestników.
  • Kwas glukonowy odpowiadał za 25% związku między wysokim ciśnieniem krwi a udarem wśród dorosłych rasy czarnej.
  • U dorosłych rasy czarnej, po uwzględnieniu wielu czynników, wyższy poziom kwasu glukonowego był związany z południową dietą (pokarmy bogate w tłuszcze dodane, potrawy smażone, przetworzone mięso i słodkie napoje), niższym poziomem wykształcenia i brakiem ruchu. .
Warto przeczytać!  Przesuwanie igły w badaniach nad chorobą Huntingtona w 2023 r

Ponieważ kwas glukonowy jest biomarkerem stylu życia, naukowcy przewidują, że w przyszłości można by go wykorzystać do pomiaru efektów dodania ćwiczeń lub zmiany diety w celu zmniejszenia ryzyka udaru u pacjentów.

„Przewidujemy, że w przyszłości metabolit, taki jak kwas glukonowy, może zostać wykorzystany jako biomarker informujący pracowników służby zdrowia, czy pacjent odżywia się wystarczająco zdrowo lub wystarczająco dużo ćwiczy” – powiedział Kijpaisalratana. „Biomarker, taki jak kwas glukonowy, może skierować osoby na bardziej ukierunkowane wskazówki dotyczące zapobiegania udarowi”.

Badacze zauważyli, że ograniczeniem ich badań było to, że uczestnicy mieli wysokie ciśnienie krwi na początku badania, co uniemożliwiało im śledzenie ryzyka w miarę jego rozwoju.


Źródło