Gotowanie

Birria Ramen | Krytyk przepisów

  • 16 lutego, 2024
  • 7 min read
Birria Ramen |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

The szalenie dobre kombinacja, o której nigdy nie wiedziałeś, że potrzebujesz! Birria ramen to wyjątkowo delikatna pieczeń karkówkowa, gotowana do perfekcji z makaronem ramen w aromatycznej bazie zupy consommé.

Potrzebujesz więcej Birrii w swoim życiu? Wypróbuj następnie te tacos Birria! Są mięsiste, tandetne i och, jakie pyszne!

Przepis na Ramen Birria

Birria ramen ostatnio pojawia się wszędzie. I nie bez powodu! Łączy w sobie delikatne i soczyste mięso birria z makaronem ramen i aromatycznym czerwonym sosem chili.

Pamiętam, że kiedy spróbowałam tego po raz pierwszy, byłam trochę niepewna co do tej kombinacji, ale okazało się, że jest taka dobra! To pyszna meksykańska wersja klasycznego, komfortowego posiłku! Będziesz uzależniony, gdy spróbujesz tego sam.

Składniki Birrii Ramen

OK, proszę o wyrozumiałość, wiem, że to dość długa lista składników. Ale będziesz robić mięso birria od zera i musisz nasycić je wszystkimi tymi smacznymi smakami!

Dla wołowiny:

  • Pieczeń Chuck bez kości: Główne źródło białka, pokrojonego na małe kawałki w celu szybszego ugotowania i wchłonięcia aromatycznego bulionu.
  • Sól pieprz: Proste przyprawy wzmacniające naturalny smak wołowiny.
  • Oliwa z oliwek: Służy do obsmażania wołowiny!

Consomme/sos:

  • Suszone Chiles: Guajillo i chili ancho nadają bulionowi birria ramen dymną i ziemistą głębię.
  • Cebula i Pomidor: Dodaj słodycz, pikantne nuty i treść do sosu.
  • Czosnek: Bo wszystko jest lepsze z odrobiną pikantnego smaku czosnku!
  • Przyprawy: Użyłem mieszanki pieprzu, kminku, kolendry, oregano, wędzonej papryki i soli koszernej.
  • Ocet jabłkowy: Dodaje odrobinę kwasowości, aby zrównoważyć bogactwo i rozjaśnić smaki.
  • Rosół wołowy i woda: Stanowi podstawę aromatycznego consommé.

Jak zrobić Birrię Ramen

Należy pamiętać, że mięso birria potrzebuje około 4 godzin na powolne gotowanie, więc nie jest to najlepszy przepis, jeśli masz mało czasu. Ale dobra wiadomość jest taka, że ​​po ugotowaniu wołowinę można łatwo przechowywać w lodówce i wykorzystać później jako szybki posiłek!

  1. Dopraw i obsmaż wołowinę: Dopraw kawałki wołowiny solą i pieprzem, rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu na patelni. Smaż mięso, aż będzie rumiane ze wszystkich stron, ale nie gotuj go całkowicie.
  2. Dodaj do Crockpota: Dodaj podsmażone mięso do garnka.

Przygotowanie rosołu

  1. Przygotuj Chiles: Odetnij łodygi suszonego chilli i wyrzuć nasiona, wytrząsając je ze strąków.
  2. Toast: Na średniej patelni dodaj chili i smaż przez 1 minutę z każdej strony. Tosty aż zaczną wydzielać zapach i będą lekko przypieczone.
  3. Gotować: Zagotuj 1 szklankę wody i zdejmij z ognia. Zanurz chili w wodzie i mocz przez 15 minut, przygotowując resztę sosu.
  4. Gotuj warzywa: Na tę samą patelnię dodaj olej, cebulę i pomidora. Smażyć przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zwęgli i zmięknie. Dodaj ząbki czosnku i smaż, aż zacznie wydzielać zapach, przez kolejne 2 minuty.
  5. Mieszanka: Przenieś pieczone warzywa do blendera. Odcedź namoczone chilli i również dodaj je do blendera.
  6. Dodaj przyprawy i bulion: Do blendera wraz z resztą składników sosu dodać pieprz, kminek, kolendrę, oregano, wędzoną paprykę, sól, ocet jabłkowy i bulion wołowy i zmiksować na gładką masę.
  7. Dodaj do Crockpota: Do garnka z wołowiną wlać sos i 3 szklanki wody. Przykryj i ustaw garnek na wysokim poziomie, gotuj przez około 4 godziny lub do momentu, aż wołowina będzie łatwo rozdrobniona.
  8. Strzęp: Wyjmij wołowinę z garnka, posiekaj ją i odłóż na bok. Następnie dodać sól i pieprz do smaku.
Warto przeczytać!  Przepis na pastinę (włoska zupa z kurczakiem)

Składanie Ramenu

  1. Gotuj Ramen i jajka: Ugotuj ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a jajka ugotuj na miękko.
  2. Dodaj bulion i wołowinę: Do miski wlać około szklanki bulionu, do miski z bulionem włożyć porcję rozdrobnionej wołowiny.
  3. Zakończ makaronem i dodatkami: Do miski dodaj porcję ugotowanego makaronu, jajko na miękko przekrojone na pół, trochę jalapeno, kolendrę i cząstki limonki i gotowe!

Dodatki

Do tego dania możesz dodać dowolną ilość ulubionych dodatków! Oprócz dodatków wymienionych w przepisie polecam poszatkowaną fioletową kapustę, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, zieloną cebulę lub pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.

Jak długo wystarcza resztki Birria Ramen?

Pozostałą część przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 4 dni.

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

Do wołowiny

  • Kawałki wołowiny doprawić solą i pieprzem, rozgrzać oliwę z oliwek na średnim ogniu na patelni. Smaż mięso, aż będzie rumiane ze wszystkich stron, ale nie gotuj go całkowicie.

  • Do garnka włóż podsmażone mięso.

  • Do spożycia/sosu

  • Odetnij łodygi suszonego chilli i wyrzuć nasiona, wytrząsając je ze strąków.

  • Na średniej patelni dodaj chili i smaż przez 1 minutę z każdej strony. Tosty aż zaczną wydzielać zapach i będą lekko przypieczone.

  • Zagotuj 1 szklankę wody i zdejmij z ognia. Zanurz chili w wodzie i mocz przez 15 minut, przygotowując resztę sosu.

  • Na tę samą patelnię wlej oliwę, cebulę i pomidora. Smażyć przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zwęgli i zmięknie. Dodaj ząbki czosnku i smaż, aż zacznie wydzielać zapach, przez kolejne 2 minuty.

  • Usmażone warzywa przełóż do blendera. Odcedź namoczone chilli i również dodaj je do blendera.

  • Do blendera wraz z resztą składników sosu dodać pieprz, kminek, kolendrę, oregano, wędzoną paprykę, sól, ocet jabłkowy i bulion wołowy i zmiksować na gładką masę.

  • Do garnka z wołowiną wlać sos i 3 szklanki wody. Przykryj i ustaw garnek na wysokim poziomie, gotuj przez około 4 godziny lub do momentu, aż wołowina będzie łatwo rozdrobniona.

  • Wyjmij wołowinę z garnka, posiekaj ją i odłóż na bok. Dodać sól i pieprz do smaku.

Warto przeczytać!  Kurczak generała Tso z wolnowaru

Złóż ramen

  • Ugotuj ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a jajka ugotuj na miękko.

  • Do miski wlać około szklanki bulionu, do miski z bulionem włożyć porcję rozdrobnionej wołowiny.

  • Do miski dodaj porcję ugotowanego makaronu, przekrojone na pół jajko na miękko, trochę jalapeno, kolendrę i ćwiartki limonki i gotowe!

Pozostałą część przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 4 dni.
Do tego dania możesz dodać dowolną ilość ulubionych dodatków! Oprócz dodatków wymienionych w przepisie polecam poszatkowaną fioletową kapustę, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, zieloną cebulę lub pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.

Kalorie: 606kcalWęglowodany: 28GBiałko: 49GTłuszcz: 35GTłuszcz nasycony: 13GTłuszcz wielonienasycony: 4GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 19GTłuszcze trans: 2GCholesterol: 156mgSód: 1613mgPotas: 1515mgBłonnik: 11GCukier: 15GWitamina A: 9492j.mWitamina C: 17mgWapń: 103mgŻelazo: 8mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło