Zdrowie

Budowanie siły za pomocą białka roślinnego

  • 21 maja, 2024
  • 4 min read
Budowanie siły za pomocą białka roślinnego


Olimpijska kolarka Dotsie Bausch chce wyjaśnić sprawę: budowanie siły za pomocą białka roślinnego jest bardzo przystępnym celem.

Wegańska sportsmenka spędziła pierwsze 35 lat swojego życia na spożywaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, zanim przeszła na pełnowartościową dietę wegańską. Dwa i pół roku później przywiozła do domu srebrny medal Igrzysk Olimpijskich w 2012 roku.

Pomysł, że „potrzebujemy mięsa, aby się rozwijać, przetrwać oraz rozwijać i utrzymywać mięśnie… był w naszej świadomości od pokoleń” – powiedział Bausch. „Dlatego myślenie w nowy i inny sposób może być dla ludzi wyzwaniem”.

Według metaanalizy z marca 2024 r. opublikowanej w czasopiśmie Naturaludzie mogą uzyskać wystarczającą ilość białka i leucyny, aby uzyskać maksymalną siłę, po prostu jedząc przyzwoicie duże porcje regularnych posiłków pochodzenia roślinnego.

Według Bausch wystarczy spożywanie dużej ilości warzyw, roślin strączkowych, orzechów, nasion i zbóż. Kluczem jest jedz tyle, żeby zasilić organizmponieważ żywność pochodzenia roślinnego jest na ogół mniej kaloryczna niż żywność pochodzenia zwierzęcego.

Idealne źródła białka pochodzenia roślinnego

Robiąc zakupy, Bausch przeważnie trzyma się obwodu sklepu, aby zaopatrzyć się w świeże, całe białka, ale istnieją również opcje o trwałym przechowywaniu. Oto pięć jej ulubionych:

  • Wędzony tempeh: „Fermentowana soja, która ma niesamowity wpływ na mikrobiom jelitowy”.
  • Drożdże odżywcze: „Cudownie tandetny, łatwy do nałożenia na wszystko. [It’s] naprawdę bogata w witaminy z grupy B, a tak się składa, że ​​jest bardzo bogata w białko, i można ją wykorzystać w mnóstwie różnych przepisów”.
  • Mleko sojowe: „Jak cały dzień, tylko szklanki mleka sojowego. Będziesz mieć wszystkie wspaniałe makro i mikroelementy bez tłuszczów trans, bez tłuszczów nasyconych i bez mnóstwa silnych ciążowych hormonów matczynych w mleku.
  • Czerwona soczewica: „Moja „podstępna sztuczka”, ponieważ są niezwykle wszechstronne. Są bogate w białko — najwięcej ze wszystkich soczewic — i można je upiec w przepisach takich jak chleb i naleśniki oraz [the taste] nie pojawi się.”
  • Makarony wysokobiałkowe: „Odkrywaj kuchnię” jest jedną z nich.
Warto przeczytać!  Sztuczną inteligencję można wykorzystać do identyfikacji zachowań samobójczych: dr Pratima Murthy, dyrektor, NIMHANS | Wiadomości technologiczne

Równoważące spożycie: ile to za dużo?

W ostatnich latach spożycie białka staje się coraz większym priorytetem wśród konsumentów dbających o zdrowie. Tendencja ta przyniosła ze sobą falę produktów CPG, które są wzbogacone dodatkowym białkiem lub które wykazują wysoką zawartość na opakowaniach.

Ale ile białka ma przeciętny konsument Naprawdę potrzebować?

Jak zauważa Bausch, białko jest ważnym makroskładnikiem odżywczym, ale „trzeba to koniecznie wypracować”. Co więcej, spożywanie zbyt dużej ilości „może być poważnym problemem nerek”.

„To naprawdę ważne, aby wiedzieć, ile potrzebujesz, zanim w ogóle zaczniesz szukać w sklepie spożywczym składników wysokobiałkowych” – powiedziała. „Zalecana dzienna dawka analityczna tutaj, w USA, wynosi od 0,8 do 0,9 grama na kilogram masy ciała, aby zachować zdrowie i utrzymać ten sam rozmiar”.

Ostatecznie „są to kalorie przychodzące i spalane” – powiedział Bausch. „Jeśli zjadasz 150 gramów białka, to tylko cała masa dodatkowych kalorii, których nie potrzebujesz, jeśli ich nie wykorzystujesz lub nie masz z tym powiązanego bardzo konkretnego celu”.

Jedna rzecz, którą Bausch zaleca w przypadku hiperskoncentrowanej konsumpcji? Mikroelementy.

Warto przeczytać!  Przypadki ptasiej grypy u ludzi „ogromnym problemem”: WHO

„Jeśli podróżuję, jestem odwodniony lub zmęczony, sięgam po zielony koktajl lub zielony sok i po prostu uzupełniam się witaminami i minerałami” – dodał Bausch. „Nawet nie przejdę na białko, ponieważ nie uzyskasz z niego natychmiastowej energii [that].”

Raport branżowy FI z maja 2024 r. przedstawia przyszłość żywności pochodzenia roślinnego, w tym rozwój niezawierającego nabiału nabiału, grzybów i grzybów oraz ewoluujący krajobraz roślinnych alternatyw dla mięsa. Raport ten jest zawarty w pakietach FI Corporate, Professional i E-member i jest również dostępny do indywidualnego zakupu. Pobierz raport


Kliknij przycisk odtwarzania powyżej, aby odsłuchać odcinek.


Jak konsumenci usług gastronomicznych radzą sobie z utrzymującą się inflacją? Czy na przykład jedzą więcej w domu, czy nadal korzystają z ulubionych restauracji? Najnowszy odcinek Podcast Instytutu Żywności bada ten temat z Krystle Mobayeni z BentoBoxktóry przeanalizował szybko zmieniającą się dynamikę spożywania posiłków przez konsumentów.


Źródło