Zdrowie

Chcesz zmniejszyć ryzyko chorób serca? Ta dieta wegańska może zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę u osób chorych na cukrzycę typu 1 – Life News

  • 1 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Chcesz zmniejszyć ryzyko chorób serca?  Ta dieta wegańska może zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę u osób chorych na cukrzycę typu 1 – Life News


Nowe badanie wykazało, że niskotłuszczowa dieta wegańska bogata w owoce, warzywa, zboża i fasolę może pomóc zmniejszyć zapotrzebowanie na insulinę u osób chorych na cukrzycę typu 1.

Według badania zmiany masy ciała spowodowane dietą roślinną pomogły obniżyć oporność uczestników na insulinę poprzez poprawę wrażliwości.

Zaobserwowano również poprawę kontroli glikemii, czyli poziomu glukozy w surowicy krwi. Z kolei w badaniu, cytowanym przez agencję informacyjną PTI, stwierdzono, że poprawa odpowiada obniżeniu ryzyka chorób serca u tych pacjentów.

Podczas gdy cukrzyca typu 2 występuje częściej, cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, w której układ odpornościowy organizmu atakuje zdrową trzustkę, wpływając na jej zdolność do wytwarzania insuliny i regulowania poziomu cukru we krwi. Dlatego pacjenci mogą wymagać regularnych zastrzyków insuliny.

„Ponieważ koszt insuliny pozostaje dla wielu problemem, nasze przełomowe badania pokazują, że niskotłuszczowa dieta wegańska, która nie ogranicza węglowodanów, może być receptą na zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę, kontrolowanie poziomu cukru we krwi i poprawę zdrowia serca u osób chorych na cukrzycę typu 1” – powiedziała Hana Kahleova, główna autorka badania i dyrektor ds. badań klinicznych w Komisji Lekarskiej ds. Medycyny Odpowiedzialnej w USA, cytowana przez PTI. Wyniki badania opublikowano w czasopiśmie Clinical Diabetes.

Warto przeczytać!  HPV wysokiego ryzyka związane z ryzykiem niepłodności u mężczyzn: badanie

Na potrzeby badania naukowcy losowo przydzielili 58 dorosłych chorych na cukrzycę typu 1 do grupy wegan o niskiej zawartości tłuszczu, bez ograniczeń co do kalorii i węglowodanów, lub grupy o kontrolowanej porcji, która ograniczała dzienne spożycie kalorii w przypadku uczestników z nadwagą i utrzymywała spożycie węglowodanów na stałym poziomie w czasie.

Naukowcy zaobserwowali, że efekty te są powiązane z masą ciała, która spadła średnio o około pięć kilogramów. Natomiast masa ciała osób w grupie kontrolowanej porcją zmieniła się nieistotnie. Powiązali także lepszą wrażliwość na insulinę ze zwiększonym spożyciem węglowodanów i błonnika.

Wyniki potwierdzają wcześniejsze badania, które powiązały mniejsze spożycie tłuszczów i białek ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na insulinę i zwiększoną wrażliwością u osób chorych na cukrzycę typu 1 – stwierdzili naukowcy, cytując PTI.

Zespół następnie powiązał te ulepszenia ze zmniejszeniem ryzyka chorób i śmierci ze strony układu sercowo-naczyniowego, o którym wiadomo, że jest wyższe u pacjentów z cukrzycą typu 1. Odkryli zmniejszoną niezawodność uczestników na insulinie zewnętrznej, co odpowiada dziewięcioprocentowemu obniżeniu ryzyka sercowo-naczyniowego.

Obniżony poziom glukozy w surowicy krwi odpowiadał odpowiednio 12% i około 9-12% zmniejszeniu ryzyka zawału serca i chorób układu krążenia.

Warto przeczytać!  Wypróbuj te bogate w witaminę K pożywienie dla lepszego zdrowia

Zespół odkrył również, że całkowity cholesterol w grupie wegan niskotłuszczowych obniżył się o 32,3 miligrama na decylitr (mg/dl) w porównaniu z 10,9 mg/dl w grupie stosującej kontrolowaną porcję.

Według zespołu naukowców cholesterol LDL, czyli „zły” cholesterol, spadł o 18,6 mg/dl w grupie wegan, co odpowiada prawie 20% zmniejszeniu ryzyka poważnych zdarzeń sercowych, w tym zawału serca i udaru mózgu. Zespół odkrył również, że poziomy nie zmieniły się znacząco w grupie kontrolowanej porcją.

Autorzy badania przyznali jednak, że aby potwierdzić te ustalenia, potrzebne są większe badania.


Źródło