China Focus: Chińscy naukowcy rozszyfrowują tajemnice genomu wyczyńca prosa
PEKIN — chińscy naukowcy dokonali nowego przełomu w opartych na wykresach badaniach genomu prosa prosa, co ułatwi szybką hodowlę tej rośliny i pomoże zapewnić światowe bezpieczeństwo żywnościowe.
Nowe badanie, przeprowadzone przez międzynarodowy zespół kierowany przez naukowców z Instytutu Nauk o Roślinach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych (CAAS), zostało opublikowane online w najnowszym numerze czasopisma naukowego Nature Genetics.
Diao Xianmin, kierownik badań, powiedział, że proso jest jedną z najstarszych udomowionych roślin uprawnych na świecie i podstawową uprawą w kształtowaniu się azjatyckiej cywilizacji rolniczej i zajmowało dominującą pozycję w chińskim systemie rolniczym przed wprowadzeniem wysoko- wprowadzania praktyk rolniczych, takich jak nawadnianie i nawozy chemiczne.
Uprawa ma kilka korzystnych cech, w tym wysokie tempo fotosyntezy, wydajne wykorzystanie wody i silną adaptację do środowiska, dodał Diao.
Michael Purugganan, profesor z New York University i współautor badania, powiedział, że proso jest uważane za podstawę wczesnej cywilizacji chińskiej. Co więcej, ponieważ jest to roślina uprawna, która może rosnąć w wielu różnych środowiskach, łącznie z terenami suchymi, może mieć duże znaczenie dla bezpieczeństwa żywnościowego w obliczu zmiany klimatu.
Jednak wcześniej naukowcom brakowało systematycznych badań podstawowych nad genomem wyczyńca prosa.
Naukowcy wybrali 1844 odmiany prosa i przeprowadzili badania genetyczne na dużą skalę. To badanie zapewnia lepsze zrozumienie procesu udomowienia i ulepszania prosa, genetycznych podstaw ważnych cech rolniczych, a także metodologii hodowli roślin na dużą skalę wspomaganej danymi, powiedział He Qiang, pierwszy autor tego badania.
Osiągnięcie to utoruje drogę następnej generacji wykorzystania plazmy zarodkowej na dużą skalę i funkcjonalnej eksploracji genów na potrzeby przyszłej hodowli. Dzięki zrozumieniu kompleksowego zestawu odmian genomowych naukowcy będą wyposażeni w doskonałe narzędzia genetyczne do prowadzenia badań biologicznych i hodowli prosa, powiedział Diao, dodając, że badania zapewnią również wgląd w inne uprawy w celu zwiększenia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego.
Ta praca nie tylko dała nowy wgląd w strukturę populacji prosa zarodkowego i zidentyfikowała starożytną, bardziej przystosowującą się do środowiska podgrupę, ale także systematycznie badała udomowienie i ulepszanie prosa, identyfikując liczne odmiany związane z udomowieniem i selekcją hodowlaną, powiedział Han Bin, akademik Chińskiej Akademii Nauk (CAS).
Jing Haichun, naukowiec z Instytutu Botaniki CAS, powiedział, że proso nadaje się do suchych i półpustynnych obszarów, takich jak wiele miejsc w Afryce, i jest wygodne do sadzenia. Badania te mogą pomóc w opracowaniu chińskiego rozwiązania pozwalającego poradzić sobie ze zmianami klimatycznymi i zapewnić globalne bezpieczeństwo żywnościowe.