Nauka i technika

Chiny wyznaczają jasny cel odbudowy swojego stada świń – raport

  • 11 stycznia, 2023
  • 4 min read
Chiny wyznaczają jasny cel odbudowy swojego stada świń – raport


W 2020 r. Stany Zjednoczone odpowiadały za około 14% importu wieprzowiny do Chin


ikona kalendarza 11 stycznia 2023 r

ikona zegara
3 minuty czytania

Jako największy na świecie producent i konsument wieprzowiny, Chiny odniosły ogromny cios w wyniku wybuchu afrykańskiego pomoru świń (ASF) w 2018 r. i inflacja, między innymi, zgodnie z komunikatem prasowym Tony’ego Wanga z Iowa Economic Development Authority (IEDA).

Wang powiedział, że w wyniku zniszczeń spowodowanych przez ASF import wieprzowiny do Chin znacznie wzrósł w latach 2019-2021. W szczytowym momencie w 2020 r. Stany Zjednoczone odpowiadały za około 14% importu wieprzowiny do Chin. Ponieważ Chiny stopniowo odbudowują swoje stado świń, import wieprzowiny gwałtownie spadł w 2022 r., chociaż utrzymujący się wpływ ASF w połączeniu z efektem „cyklu świń” i spekulacji rynkowych utrzymuje obecne ceny wieprzowiny na dość wysokim poziomie (około 4,6 USD / kg).

Choć może to być trudne, Chiny wyznaczyły jasne cele dla swojego przemysłu trzody chlewnej i postanowiły odbudować swoją populację trzody chlewnej głównie za pomocą następujących metod.

Transformacja strukturalna

Chiny zaczęły zaostrzać przepisy dotyczące branży trzody chlewnej w 2014 r. w celu ograniczenia jej wpływu na środowisko przy jednoczesnym zwiększeniu wydajności i jakości. ASF tylko przyspieszył ten proces, przypadkowo wznosząc wyższe bariery dla mniejszych graczy rynkowych, aby mogli powrócić, gdy zostaną wyparci z rynku.

Warto przeczytać!  SOPHiA GENETICS SA (NASDAQ:SOPH) odnotowuje znaczny wzrost krótkich odsetek

Obecnie krajowe pakiety zachęt są dostosowane do wspierania wyłącznie ferm trzody chlewnej, które mają minimalny roczny wskaźnik uboju 500 sztuk. Im większa skala, tym bardziej hojne zachęty. Tymczasem chiński rząd kieruje i zachęca mniejsze gospodarstwa do dołączania do dużych producentów trzody chlewnej w celu szkolenia technicznego i pomocy, jednocześnie zapewniając w zamian dodatkową przestrzeń dla tych dużych producentów trzody chlewnej.

Według dr Zhu Zengyonga z Instytutu Nauk o Zwierzętach CAAS, hodowle trzody chlewnej w Chinach stanowią obecnie około 60% udziału w rynku, a celem jest osiągnięcie 65% do 2025 r., podczas gdy mniejsze gospodarstwa i indywidualni producenci trzody chlewnej spadły z ponad 90% w 2001 r. do około 40% w tym roku, napisał Wang w swoim raporcie.

Krajowy mechanizm koordynacji

Cykl świński jest nie tylko szkodliwy dla przemysłu trzody chlewnej, ale także zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu Chin, ponieważ wieprzowina jest podstawowym mięsem w Chinach, stanowiąc średnio ponad 60% całkowitego spożycia mięsa. Wspomniana wcześniej transformacja strukturalna umożliwia i ułatwia rządowi monitorowanie produkcji wieprzowiny w Chinach i pozwala rządowi interweniować, gdy określone parametry przekroczą ustalone poziomy.

Warto przeczytać!  Poszukiwanie wskazówek dotyczących choroby Alzheimera od nielicznych, którzy uniknęli genetycznego losu

Odpowiednie środki interwencyjne pomogą zrównoważyć efekt wejścia lub wyjścia „stada” mniejszych lub indywidualnych właścicieli ferm trzody chlewnej, gdy ceny wieprzowiny zmieniają się w ciągu roku. To samo dotyczy wdrażania ulepszeń technicznych w celu poprawy bezpieczeństwa biologicznego w całej branży, nawet w całym łańcuchu dostaw, szczególnie w przypadku ASF. Celem jest złagodzenie wpływu cyklu świńskiego przy jednoczesnym ustabilizowaniu podaży wieprzowiny dla 1,4 miliarda chińskiej populacji.

Postęp technologiczny

Chiny importowały dużą liczbę świń hodowlanych, aby pomóc odbudować swoje stado świń w okresie 2020-2021. Stany Zjednoczone odegrały w tym procesie ważną rolę, szczególnie w 2021 r., kiedy to stanowiły 38,78% importu zwierząt hodowlanych. Tymczasem Chiny wyznaczyły sobie również cel, jakim jest uzyskanie do 2035 r. 95% samowystarczalności w zakresie podstawowych zasobów hodowlanych dla swojego stada trzody chlewnej. Chiny inicjują mechanizmy robocze między firmami, agencjami rządowymi, uniwersytetami i instytucjami badawczymi w celu opracowywania i promowania zorientowanych na rynek innowacji technologicznych które będą napędzać postęp w technologiach hodowlanych.

Główni producenci wieprzowiny w Chinach, tacy jak Muyuan Foods, Wen’s i New Hope, podwajają działania badawczo-rozwojowe i współpracują z różnymi uniwersytetami w celu opracowania lepszych technologii w zakresie kontroli środowiska, karmienia, zautomatyzowanej kontroli zdrowia itp.

Warto przeczytać!  Feromony płciowe ćmy: Ulepszanie roślin za pomocą edycji genów może zastąpić niektóre pestycydy

Chiny są zdeterminowane, aby rozwijać swój przemysł trzody chlewnej, a metody te mogą stworzyć dalsze możliwości współpracy międzynarodowej, takie jak handel paszami dla przekształconych ferm trzody chlewnej oraz postęp technologiczny, który pomoże lepiej zwalczać ASF.




Źródło