Choroba Parkinsona może być powiązana z mniejszą liczbą bakterii jelitowych wytwarzających witaminy z grupy B
- Choroba Parkinsona to choroba neurodegeneracyjna charakteryzująca się drżeniem i utratą koordynacji, która zwykle dotyka osoby w wieku powyżej 60 lat.
- W nowym badaniu porównano mikroflorę jelitową osób chorych na chorobę Parkinsona w pięciu krajach.
- Naukowcy odkryli, że chociaż ludzie z każdego kraju mieli inną florę bakteryjną jelit, u wszystkich chorych na chorobę Parkinsona było mniej bakterii wytwarzających witaminy B2 (ryboflawina) i B7 (biotyna).
- Naukowcy sugerują, że może to przyczyniać się do zapalenia układu nerwowego i że suplementacja tymi witaminami może być korzystna dla niektórych osób cierpiących na tę chorobę.
Choroba Parkinsona to
Ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona wzrasta wraz z wiekiem, a ryzyko rozwoju choroby Parkinsona jest o 50% większe u mężczyzn niż u kobiet. Inne czynniki ryzyka obejmują genetykę, narażenie na toksyny środowiskowe i przebyte urazowe uszkodzenie mózgu.
Badania to sugerują
Obecnie badanie przeprowadzone w pięciu krajach, w którym przeanalizowano mikroflorę osób chorych na chorobę Parkinsona i bez niej, wykazało, że u osób chorych na tę chorobę występuje znaczne zmniejszenie liczby genów bakteryjnych wytwarzających ryboflawinę (witaminę B2) i biotynę (witaminę B7).
W czasopiśmie opublikowano wyniki badań prowadzonych pod kierunkiem naukowców z Wyższej Szkoły Medycznej Uniwersytetu Nagoya w Japonii
Michael S. Okun, MD, dyrektor wykonawczy Instytutu Chorób Neurologicznych Fixel, kierownik neurologii na Uniwersytecie Florydy i krajowy dyrektor medyczny Fundacji Parkinsona, który nie był zaangażowany w badanie, powiedział Wiadomości medyczne dzisiaj:
„Interesujące jest to, że w tym małym badaniu z udziałem osób chorych na chorobę Parkinsona stwierdzono zmniejszoną biosyntezę ryboflawiny i biotyny w kale, a także odkryto, że mogą występować różnice w zależności od tego, gdzie mieszkasz i co jesz”.
Naukowcy wykorzystali analizę kału do zbadania genomów bakterii jelitowych u 94 osób z chorobą Parkinsona i 73 osób z grupy kontrolnej w Japonii. Za pomocą
Odkryli różnice w mikroflorze jelitowej w zależności od kraju oraz pomiędzy osobami z chorobą Parkinsona i osobami bez niej.
Niezależnie od gatunku bakterii w mikroflorze jelitowej, u osób cierpiących na chorobę Parkinsona geny bakteryjne odpowiedzialne za biosyntezę witamin z grupy B, ryboflawiny i biotyny, były znacznie zmniejszone.
Obydwa
„Myślę, że należy podkreślić, że w tym badaniu nie mierzono biotyny ani ryboflawiny w kale ani w krążeniu. Po prostu autorzy odkryli, że liczba genów bakteryjnych odpowiedzialnych za syntezę tych cząsteczek uległa zmniejszeniu”.
„Tak więc z tego badania nie wynika, czy istnieje niedobór związany z mikrobiomami, których synteza jest mniej przewidywalna” – dodał.
Naukowcy odkryli, że redukcja genów B2 i B7 była silnie powiązana ze zmniejszeniem stężenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i poliamin w kale w chorobie Parkinsona. Obie substancje biorą udział w wytwarzaniu warstwy śluzu jelita.
Jeśli bariera śluzowa jelita zostanie zmniejszona, jelito stanie się bardziej przepuszczalne, co umożliwi toksynom przedostanie się do krwioobiegu. Naukowcy sugerują, że może to nasilić zapalenie układu nerwowego.
Sampson wyjaśnił, w jaki sposób zmiany te mogą przyczyniać się do objawów choroby Parkinsona:
„Rośnie uznanie dla ludzi, którzy mają [Parkinson’s] występuje wzmożony stan zapalny, do którego w części może przyczyniać się środowisko jelitowe. Chociaż witaminy te wiążą się z korzystnymi reakcjami odpornościowymi, nie wiemy, czy ich brak przyczynia się do stanu zapalnego [Parkinson’s].”
„Podobnie jak w przypadku poliamin. Istnieją pewne dane potwierdzające tezę, że jelito jest w tym czasie bardziej przepuszczalne [Parkinson’s]. Może to spowodować uwolnienie produktów bakteryjnych do krążenia i pobudzenie odpowiedzi immunologicznej oraz stanu zapalnego, co może przyczynić się do wystąpienia pewnych aspektów choroby” – powiedział. MNT.
„Autorzy tego badania postulują rolę zwiększonej przepuszczalności jelit i potencjalnego wpływu pestycydów, herbicydów i innych toksyn ważnych dla choroby Parkinsona, jednak w tym obszarze badań pozostaje o wiele więcej pytań niż odpowiedzi”.
— Michał Okun
Badanie to podkreśla związek między mikrobiomem jelitowym, metabolizmem i układem nerwowym, ale odkrycia nie są wystarczające, aby sugerować zmiany w praktyce klinicznej, takiej jak suplementy B2 i B7, jak zauważył Sampson.
„Myślę, że te dane są o wiele za przedwczesne, aby uzasadniać interwencje terapeutyczne. Zwracają uwagę na jeden z wielu sposobów działania mikrobiomu jelitowego móc przyczyniać się do [Parkinson’s].”
„Ale są to przewidywania metaboliczne na podstawie genów kodowanych przez mikrobiom. Oni [the researchers] nie zmierzyli, czy mikrobiomy są bezpośrednio zaangażowane w te procesy lub czy wpływają na poziom samych metabolitów” – dodał.
Okun powiedział MNT że suplementacja witamin może być przydatna podczas leczenia choroby Parkinsona, jednak suplementację należy przyjmować wyłącznie po konsultacji z lekarzem:
„Najpopularniejszą metodą leczenia choroby Parkinsona jest
„Zastąpienie witamin może również prowadzić do niezamierzonych skutków ubocznych, dlatego należy to robić pod okiem pracownika służby zdrowia. Nie ma obecnie konkretnych zaleceń dotyczących zastępowania witamin B2 i B7 w chorobie Parkinsona” – dodał.
Jednakże Sampson z zadowoleniem przyjął fakt, że badanie to stanowi kolejny dowód na rolę mikrobiomu w chorobie Parkinsona:
„Dane te dostarczają pewnych możliwych do sprawdzenia hipotez i stanowią uzupełnienie