Zdrowie

Choroba Parkinsona może być powiązana z mniejszą liczbą bakterii jelitowych wytwarzających witaminy z grupy B

  • 24 czerwca, 2024
  • 7 min read
Choroba Parkinsona może być powiązana z mniejszą liczbą bakterii jelitowych wytwarzających witaminy z grupy B


Osoba układająca płytki dominaUdostępnij na Pintereście
Naukowcy odkryli związek między bakteriami jelitowymi, syntezą witaminy B i chorobą Parkinsona, VICTOR TORRES/Stocksy
  • Choroba Parkinsona to choroba neurodegeneracyjna charakteryzująca się drżeniem i utratą koordynacji, która zwykle dotyka osoby w wieku powyżej 60 lat.
  • W nowym badaniu porównano mikroflorę jelitową osób chorych na chorobę Parkinsona w pięciu krajach.
  • Naukowcy odkryli, że chociaż ludzie z każdego kraju mieli inną florę bakteryjną jelit, u wszystkich chorych na chorobę Parkinsona było mniej bakterii wytwarzających witaminy B2 (ryboflawina) i B7 (biotyna).
  • Naukowcy sugerują, że może to przyczyniać się do zapalenia układu nerwowego i że suplementacja tymi witaminami może być korzystna dla niektórych osób cierpiących na tę chorobę.

Choroba Parkinsona to najszybciej rośnie chorobą neurodegeneracyjną na całym świecie, a Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że jest to ponad 8,5 miliona ludzi cierpiało na tę chorobę w 2019 r. Od 1990 r. liczba osób chorych na chorobę Parkinsona na całym świecie wzrosła ponad dwukrotnie.

Ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona wzrasta wraz z wiekiem, a ryzyko rozwoju choroby Parkinsona jest o 50% większe u mężczyzn niż u kobiet. Inne czynniki ryzyka obejmują genetykę, narażenie na toksyny środowiskowe i przebyte urazowe uszkodzenie mózgu.

Występują objawy kiedy komórki nerwowe w zwojach podstawy mózgu, obszarze mózgu kontrolującym ruch, ulegną uszkodzeniu i obumierają, należy przestać wytwarzać dopaminę, neuroprzekaźnik. Prowadzi to do drżenia, sztywności mięśni, spowolnienia ruchu, zaburzeń równowagi i koordynacji, zmian emocjonalnych i objawów żołądkowo-jelitowych.

Badania to sugerują Przyczyną może być brak równowagi mikroflory jelitowej do rozwoju choroby Parkinsona.

Obecnie badanie przeprowadzone w pięciu krajach, w którym przeanalizowano mikroflorę osób chorych na chorobę Parkinsona i bez niej, wykazało, że u osób chorych na tę chorobę występuje znaczne zmniejszenie liczby genów bakteryjnych wytwarzających ryboflawinę (witaminę B2) i biotynę (witaminę B7).

Warto przeczytać!  Światowy Tydzień Szczepień 2024 Obchodzony w dniach 24–30 kwietnia

W czasopiśmie opublikowano wyniki badań prowadzonych pod kierunkiem naukowców z Wyższej Szkoły Medycznej Uniwersytetu Nagoya w Japonii npj Choroba Parkinsona.

Michael S. Okun, MD, dyrektor wykonawczy Instytutu Chorób Neurologicznych Fixel, kierownik neurologii na Uniwersytecie Florydy i krajowy dyrektor medyczny Fundacji Parkinsona, który nie był zaangażowany w badanie, powiedział Wiadomości medyczne dzisiaj:

„Interesujące jest to, że w tym małym badaniu z udziałem osób chorych na chorobę Parkinsona stwierdzono zmniejszoną biosyntezę ryboflawiny i biotyny w kale, a także odkryto, że mogą występować różnice w zależności od tego, gdzie mieszkasz i co jesz”.

Naukowcy wykorzystali analizę kału do zbadania genomów bakterii jelitowych u 94 osób z chorobą Parkinsona i 73 osób z grupy kontrolnej w Japonii. Za pomocą sekwencja strzelby — technika polegająca na analizie całego materiału genetycznego w próbce — zarejestrowali genomy bakterii. Następnie porównali swoje wyniki z danymi z badań przeprowadzonych w USA, Niemczech, Chinach i na Tajwanie.

Odkryli różnice w mikroflorze jelitowej w zależności od kraju oraz pomiędzy osobami z chorobą Parkinsona i osobami bez niej.

Niezależnie od gatunku bakterii w mikroflorze jelitowej, u osób cierpiących na chorobę Parkinsona geny bakteryjne odpowiedzialne za biosyntezę witamin z grupy B, ryboflawiny i biotyny, były znacznie zmniejszone.

Obydwa ryboflawina (B2) i biotyna (B7) są niezbędne do metabolizowania węglowodanów, tłuszczów i białek do glukozy w celu uzyskania energii, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego i mają właściwości przeciwzapalne.

Zapalenie układu nerwowego jest kluczową cechą choroby Parkinsona, a naukowcy sugerują, że brak ryboflawiny i biotyny może przyczyniać się do zapalenia układu nerwowego. Jednakże dr Tim Sampson, adiunkt na Wydziale Biologii Komórki Szkoły Medycznej Uniwersytetu Emory, który nie był zaangażowany w badanie, przestrzegł:

Warto przeczytać!  MHRA nie zezwala na stosowanie topiramatu, leku na padaczkę, pacjentom w ciąży

„Myślę, że należy podkreślić, że w tym badaniu nie mierzono biotyny ani ryboflawiny w kale ani w krążeniu. Po prostu autorzy odkryli, że liczba genów bakteryjnych odpowiedzialnych za syntezę tych cząsteczek uległa zmniejszeniu”.

„Tak więc z tego badania nie wynika, czy istnieje niedobór związany z mikrobiomami, których synteza jest mniej przewidywalna” – dodał.

Naukowcy odkryli, że redukcja genów B2 i B7 była silnie powiązana ze zmniejszeniem stężenia krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i poliamin w kale w chorobie Parkinsona. Obie substancje biorą udział w wytwarzaniu warstwy śluzu jelita.

Jeśli bariera śluzowa jelita zostanie zmniejszona, jelito stanie się bardziej przepuszczalne, co umożliwi toksynom przedostanie się do krwioobiegu. Naukowcy sugerują, że może to nasilić zapalenie układu nerwowego.

Sampson wyjaśnił, w jaki sposób zmiany te mogą przyczyniać się do objawów choroby Parkinsona:

„Rośnie uznanie dla ludzi, którzy mają [Parkinson’s] występuje wzmożony stan zapalny, do którego w części może przyczyniać się środowisko jelitowe. Chociaż witaminy te wiążą się z korzystnymi reakcjami odpornościowymi, nie wiemy, czy ich brak przyczynia się do stanu zapalnego [Parkinson’s].”

„Podobnie jak w przypadku poliamin. Istnieją pewne dane potwierdzające tezę, że jelito jest w tym czasie bardziej przepuszczalne [Parkinson’s]. Może to spowodować uwolnienie produktów bakteryjnych do krążenia i pobudzenie odpowiedzi immunologicznej oraz stanu zapalnego, co może przyczynić się do wystąpienia pewnych aspektów choroby” – powiedział. MNT.

„Autorzy tego badania postulują rolę zwiększonej przepuszczalności jelit i potencjalnego wpływu pestycydów, herbicydów i innych toksyn ważnych dla choroby Parkinsona, jednak w tym obszarze badań pozostaje o wiele więcej pytań niż odpowiedzi”.
— Michał Okun

Badanie to podkreśla związek między mikrobiomem jelitowym, metabolizmem i układem nerwowym, ale odkrycia nie są wystarczające, aby sugerować zmiany w praktyce klinicznej, takiej jak suplementy B2 i B7, jak zauważył Sampson.

Warto przeczytać!  Nowe badanie sugeruje, że objawy raka żołądka można dostrzec w USTACH pacjentów na wiele lat przed wystąpieniem objawów

„Myślę, że te dane są o wiele za przedwczesne, aby uzasadniać interwencje terapeutyczne. Zwracają uwagę na jeden z wielu sposobów działania mikrobiomu jelitowego móc przyczyniać się do [Parkinson’s].”

„Ale są to przewidywania metaboliczne na podstawie genów kodowanych przez mikrobiom. Oni [the researchers] nie zmierzyli, czy mikrobiomy są bezpośrednio zaangażowane w te procesy lub czy wpływają na poziom samych metabolitów” – dodał.

Okun powiedział MNT że suplementacja witamin może być przydatna podczas leczenia choroby Parkinsona, jednak suplementację należy przyjmować wyłącznie po konsultacji z lekarzem:

„Najpopularniejszą metodą leczenia choroby Parkinsona jest lewodopa i wiemy, że lewodopa prowadzi do wzrostu poziomu krążącej homocysteiny. Dlatego wielu ekspertów zaleca przyjmowanie jednej multiwitaminy dziennie, ponieważ jeśli zażywasz lewodopę, prawdopodobnie będziesz musiał uzupełnić witaminy B12, B6 i kwas foliowy.

„Zastąpienie witamin może również prowadzić do niezamierzonych skutków ubocznych, dlatego należy to robić pod okiem pracownika służby zdrowia. Nie ma obecnie konkretnych zaleceń dotyczących zastępowania witamin B2 i B7 w chorobie Parkinsona” – dodał.

Jednakże Sampson z zadowoleniem przyjął fakt, że badanie to stanowi kolejny dowód na rolę mikrobiomu w chorobie Parkinsona:

„Dane te dostarczają pewnych możliwych do sprawdzenia hipotez i stanowią uzupełnienie rosnąca wiedza że mikrobiom jelitowy może przyczynić się do aspektów PD.”


Źródło