Ciało szefowej kuchni Naomi Pomeroy odnaleziono kilka dni po utonięciu
Ciało Naomi Pomeroy, absolwentki programu „Top Chef Masters”, znaleziono prawie cztery dni po jej śmierci w nieszczęśliwym wypadku podczas zjazdu na pontonie.
„Zmarłe ciało” Pomeroya zostało odkryte w środę około godziny 10 rano w rzece Willamette w Hyak Park w stanie Oregon, poinformowało Biuro Szeryfa hrabstwa Benton w komunikacie prasowym we wtorek.
„Ludzie płynący kajakami po rzece zauważyli ciało i zadzwonili pod numer 911” – poinformowali w oświadczeniu lokalni funkcjonariusze organów ścigania.
Na miejsce szybko przybyli żołnierze piechoty morskiej i odnaleźli Pomeroya na „płytkim odcinku podłoża skalnego, blisko środka rzeki, gdzie woda sięgała około 30–60 cm”.
„Funkcjonariusze przekazali Naomi zakładowi pogrzebowemu i powiadomili jej rodzinę o znalezieniu ciała” – poinformowały władze.
Pomeroy zaginęła w sobotę po dniu spędzonym na spływie pontonem w Corvallis w stanie Oregon wraz z mężem, Kyle’em Lindenem Websterem i trzecią osobą, podczas którego doszło do strasznego wypadku.
Jak poinformowała we wtorek policja, właścicielka restauracji miała przytroczoną do siebie deskę wiosłową, która zaplątała się w „odsłoniętą przeszkodę w wodzie”.
„Jedna z dorosłych, Naomi, została wciągnięta pod wodę i nie mogła się uwolnić z powodu smyczy od deski surfingowej” – powiedzieli policjanci.
BCSO powiedziało, że Pomeroy była pierwszą ofiarą utonięcia w tym roku. Miała 49 lat.
Zmarła szefowa kuchni zasłynęła z otwarcia swojej cenionej restauracji Beast w Portland w stanie Oregon, w której można zjeść 24 posiłki przy wspólnych stołach. Restauracja serwowała sześciodaniowe posiłki w ustalonej cenie oraz brunch.
Pomeroy zamknął drzwi ukochanego lokalu w 2020 roku z powodu pandemii COVID-19.
Nie powstrzymało jej to przed realizacją innych przedsięwzięć, ponieważ w maju tego roku ogłosiła otwarcie sklepu z mrożonym kremem, Cornet Custard. Niedawno uruchomiła również serię przyjęć obiadowych o nazwie „Garden Party”, zgodnie z jej Instagramem.
Pomeroy brała udział w „Iron Chef” w 2010 r. i „Top Chef Masters” w kolejnym roku. Była również gościnnym jurorem w programach takich jak „Knife Fight”, „Top Chef” i „Bobby’s Triple Threat”.
Osobowość telewizyjna była wielokrotnie odznaczana i otrzymała nagrodę Jamesa Bearda dla najlepszego szefa kuchni regionu Northwest w 2014 r.
Magazyn Food & Wine zaliczył ją do 10 najlepszych nowych szefów kuchni w Ameryce, a magazyn Marie Claire umieścił ją na liście 18 najbardziej wpływowych kobiet w biznesie.