Gotowanie

Ciasteczka Toffi | Krytyk przepisów

  • 28 grudnia, 2023
  • 6 min read
Ciasteczka Toffi |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Zaspokój swój apetyt na słodycze klasycznymi ciasteczkami toffi. Miękkie, ciągnące się i wypełnione słodkimi chipsami toffi, te złote smakołyki są łatwe do przygotowania, dzięki czemu idealnie nadają się na każdą okazję.

Ciasteczka są podstawowym pożywieniem w naszym domu i zawsze jest ich trochę w słoiku z ciasteczkami! Wypróbuj więcej ulubionych, takich jak mrożone ciasteczka owsiane, pyszne ciasteczka Clothespin lub te klasyczne ciasteczka z miękkim cukrem.

Stos ciasteczek toffi z ugryzieniem od góry.

Ciasteczka są tak pyszne, a te klasyczne ciasteczka toffi to mieszanka maślanej pyszności i słodkich chipsów toffi. Mają chrupiącą skórkę na zewnątrz i miękkie, ciągnące się wnętrze, dzięki czemu każdy kęs jest wyjątkowo smaczny. Są nie tylko pyszne, ale też niezwykle łatwe w przygotowaniu!

Od początku do końca zajmują niecałe 30 minut, a z porcji wychodzi około 24 ciasteczek. Zmień je, dodając dodatkowe kawałki czekolady lub cukierki (uwielbiamy dodawać kawałki mlecznej czekolady i M&M’s), aby były idealne na każdą okazję.

Składniki na ciasteczka toffi

Te ciasteczka wykorzystują klasyczne składniki, które prawdopodobnie masz już w swojej spiżarni! Sprawdź kartę przepisu znajdującą się na dole postu, aby zapoznać się ze wszystkimi dokładnymi pomiarami.

  1. Masło niesolone: Masło zapewnia bogactwo i maślany smak.
  2. Brązowy cukier: Brązowy cukier dodaje ciepłego karmelowego odcienia, wzmacniając słodycz i nadając ciastkom ciągnącą się konsystencję.
  3. Cukier granulowany: Cukier słodzi ciasto.
  4. Duże jajka: Jajka łączą ze sobą wszystkie składniki.
  5. Ekstrakt waniliowy: Dodanie odrobiny aromatu waniliowego jest zawsze dobrym pomysłem!
  6. Mąka: Do tych ciasteczek użyłam mąki uniwersalnej.
  7. Soda oczyszczona i proszek do pieczenia: Pomagają one ciastkom rosnąć i sprawiają, że są lekkie i miękkie.
  8. Sól: Dzięki temu wszystkie smaki zawarte w przepisie zostaną wzmocnione.
  9. Chipsy Toffi: Chipsy toffi przynoszą eksplozję słodkiego i maślanego smaku.
Warto przeczytać!  Przepis na kurczaka Tikka Masala w powolnej kuchence

Jak zrobić ciasteczka toffi

Szybkie i łatwe to nazwa gry w przypadku tych plików cookie. Ale nie dajcie się zwieść, są wyjątkowo pyszne!

  1. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i odłóż na bok.
  2. Masło utrzeć z cukrem: Użyj miksera ręcznego lub miksera stojącego, aby utrzeć masło, brązowy cukier i cukier granulowany razem w dużej misce, aż masa będzie jasna i puszysta, przez około 3-4 minuty. Dodaj jajka i wanilię i ubijaj, aż się połączą.
  3. Dodaj suche składniki: Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól i ubijać do połączenia. Ręcznie włóż chipsy toffi.
  4. Wyłóż na blachę do pieczenia: Za pomocą średniej miarki do ciastek nałóż ciasto na przygotowane blachy do pieczenia, pozostawiając 2 cale między każdym ciasteczkiem.
  5. Upiec: Piec przez 8-10 minut, aż krawędzie staną się jasnozłote. Środek będzie wyglądał na niedopieczony, ale ciasteczka będą nadal się piec, gdy ostygną na blasze.
  6. Fajny: Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia przez 4 minuty, a następnie przenieś je na kratkę do studzenia, aby dokończyć chłodzenie.
3 kolaże przedstawiające sposób przygotowania ciasta na ciasteczka toffi.

Wskazówki i porady dotyczące ciasteczek toffi

Oto kilka wskazówek i wskazówek, dzięki którym Twoje ciasteczka toffi wyjdą idealnie za każdym razem!

  • Masło: Ten przepis został napisany z myślą o maśle niesolonym, ale jeśli wolisz masło solone, polecam zmniejszyć ilość soli do 1/2 łyżeczki.
  • Składniki o temperaturze pokojowej: Na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia połóż masło i jajka na blacie, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Dzięki temu składniki będą się łatwiej i równomierniej mieszały.
  • Użyj dobrej jakości toffi: Im wyższa jakość toffi, tym gładsza i bardziej kremowa będzie konsystencja i smak. Czasami tańsze chipsy pozostawiają w ustach woskowy film.
Warto przeczytać!  Wegańskie święta. Najlepsze przepisy na rybne dania... bez ryby – Odżywianie Wprost

Widok z góry ciasteczek na podkładce z pergaminem.

Przechowywanie resztek

Jeśli chcesz, możesz zamrozić ciasteczka toffi i ciasto na ciasteczka, a następnie z łatwością je ugotować, kiedy tylko będziesz gotowy!

  • Do zamrażania ciasta na ciasteczka: Jeśli po wymieszaniu nie jesteś jeszcze gotowy do upieczenia ciasta na ciasteczka, umieść je w szczelnym pojemniku i zamroź na okres do roku. Aby zaoszczędzić czas, wałkuj lub nabieraj ciasto na kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zamrażaj przez około godzinę, następnie ułóż kulki ciasta ciasteczkowego w szczelnym pojemniku z pergaminem pomiędzy każdą warstwą.
  • Do chłodzenia ciasta na ciasteczka: Jeśli wiesz, że będziesz piec te ciasteczka w ciągu najbliższych kilku dni, możesz schłodzić ciasto. Przechowuj go w szczelnym pojemniku i będzie trwał od 3 do 4 dni.
  • Przechowywanie resztek: Przechowuj resztki ciasteczek w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez maksymalnie 7 dni. Można je także zamrozić! Będą przechowywać je w zamrażarce do 3 miesięcy. Pozostaw je w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aż do całkowitego rozmrożenia.

Stos ciasteczek toffi.

  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i odłóż na bok.

  • Użyj miksera ręcznego lub miksera stojącego, aby utrzeć masło, brązowy cukier i cukier granulowany razem w dużej misce, aż masa będzie jasna i puszysta, przez około 3-4 minuty.

  • Dodaj jajka i wanilię i ubijaj, aż się połączą.

  • Dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól i ubijać do połączenia. Ręcznie włóż chipsy toffi.

  • Za pomocą średniej miarki do ciastek nałóż ciasto na przygotowane blachy do pieczenia, pozostawiając 2 cale między każdym ciasteczkiem.

  • Piec przez 8-10 minut, aż krawędzie staną się jasnozłote. Środek będzie wyglądał na niedopieczony, ale ciasteczka będą nadal się piec, gdy ostygną na blasze.

  • Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze do pieczenia przez 4 minuty, a następnie przenieś je na kratkę do studzenia, aby dokończyć chłodzenie.

Kalorie: 254kcalWęglowodany: 42GBiałko: 2GTłuszcz: 9GTłuszcz nasycony: 5GTłuszcz wielonienasycony: 0,5GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 2GTłuszcze trans: 0,3GCholesterol: 35mgSód: 207mgPotas: 39mgBłonnik: 0,5GCukier: 27GWitamina A: 270j.mWapń: 14mgŻelazo: 1mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło