Gotowanie

Ciastko Levain (przepis naśladujący) | Krytyk przepisów

  • 28 października, 2023
  • 8 min read
Ciastko Levain (przepis naśladujący) |  Krytyk przepisów

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

Najbardziej ukochane ciasteczko Nowego Jorku, Levain Cookie, jest idealnie chrupiące na brzegach z nieodparcie gęstym i lepkim środkiem. Każdy kęs jest pełen kawałków czekolady i kawałków orzechów włoskich i jest lepszy niż poprzedni. To z pewnością będą Twoje nowe ulubione ciasteczka!

Aby zjeść te kultowe ciasteczka, nie musisz jechać do Nowego Jorku! Dzięki temu naśladowczemu przepisowi na ciasteczka Levaina możesz cieszyć się niesamowitą przekąską za każdym razem, gdy masz ochotę na coś słodkiego. Uwielbiam tworzyć i naśladować przepisy na desery we własnej kuchni, aby moja rodzina mogła się nimi delektować w dowolnym momencie. Kilka innych moich ulubionych przepisów na ciasteczka naśladowcze na blogu to ciasteczka kukurydziane Crumbl, ciasteczka Crumbl Chocolate Chip, ciasteczka Swig Sugar i ciasteczka Lofthouse.

3 połówki naśladowców Levain Cookies ułożone jedna na drugiej.

Co jest takiego specjalnego w ciasteczkach Levain?

Levain Cookie z Levain Bakery to najsłynniejsze ciasteczko Nowego Jorku i nie bez powodu! Ich popisowym przepisem jest cudownie OGROMNE ciastko z kawałkami czekolady i orzechami. To jest dokładnie to, czego szukasz w ciasteczku z kawałkami czekolady, chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie idealnie lepkie w środku. Powstał w 1995 roku, kiedy dwóch przyjaciół sprzedających świeżo upieczony chleb upiekło porcję bardzo dużych ciasteczek, które szybko stały się ulubieńcami mieszkańców i gości Nowego Jorku.

Przepis na ciasteczka Levain jest tak samo prosty, jak Twój ulubiony przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady, ale proporcje składników i wielkość ciasteczka sprawiają, że jest to absolutnie niesamowite i trzeba spróbować! Można powiedzieć, że te ciasteczka są zmieniający życie. Jedna próba, a już nigdy nie będziesz chciał zrobić kolejnego ciasteczka z kawałkami czekolady!

Składniki na ciasteczka Levain z kawałkami czekolady i orzechami włoskimi

Kilka niezbędnych składników i proporcja składników sprawiają, że te ciasteczka są kultowe! Dokładne pomiary znajdziesz w karcie przepisu na dole posta.

  • Masło: Najlepiej używać niesolonego masła, które jest lekko zmiękczone, ale nadal zimne.
  • Ciemnobrązowy cukier: Więcej brązowego cukru niż białego sprawia, że ​​ciasteczka są bardziej miękkie i gumowate w środku, a krawędzie są chrupiące i pyszne.
  • Cukier granulowany: Dla idealnej ilości słodyczy.
  • Jajka: Użyj 3 dużych jaj o temperaturze pokojowej, aby uzyskać idealną, bogatą konsystencję.
  • Ekstrakt waniliowy: Dodaje ciepłej słodyczy.
  • Mąka: Ciasteczka Levain wykorzystują mieszankę mąki tortowej i mąki uniwersalnej, aby uzyskać idealną konsystencję. Nie polecam używać do tego przepisu żadnej innej mąki.
  • Zszywki do pieczenia: Proszek do pieczenia, soda oczyszczona i sól zapewniają, że te naśladowcze ciasteczka Levain wypiekają się prawidłowo, zachowując odpowiednią delikatność i jędrność.
  • Półsłodkie chipsy czekoladowe: Klasyczna odmiana czekolady do ciastek z kawałkami czekolady!
  • Kawałki orzecha włoskiego: Kawałki orzechów włoskich są charakterystycznym składnikiem tych kultowych ciasteczek. Zobacz wskazówki poniżej, aby zapoznać się z opcją bez orzechów.
Warto przeczytać!  Banany w czekoladzie | Krytyk receptury

Jak zrobić ciasteczka Copycat Levain

Zaufaj mi, gdy mówię, że będą to jedne z najlepszych ciasteczek z kawałkami czekolady, jakie kiedykolwiek będziesz jadł! Z jakiego innego powodu ludzie podróżowaliby do Nowego Jorku, żeby spróbować jednego? Oni są To Dobry.

  1. Ubij masło i cukier: Dodaj masło, brązowy cukier i cukier granulowany do miski miksera stojącego i ubijaj przystawką do łopatek na średniej prędkości, aż do połączenia.
  2. Ubij jajka z wanilią: Dodaj jajka i wanilię i ubijaj, aż składniki się połączą.
  3. Wymieszaj suche składniki: Dodaj mąkę tortową, mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól i mieszaj, aż ledwo się połączą.
  4. Dodaj chipsy czekoladowe i orzechy włoskie oraz schłodź ciasto: Wyjmij miskę z miksera i ręcznie dodaj kawałki czekolady i orzechów włoskich. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do godziny.
  5. Na blaszce ułóż kulki ciasta: Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita. Wyjmij ciasto z lodówki i odważ 12 porcji po 6 uncji. Nie zwijaj ciasta razem, po prostu uformuj z niego niechlujne grudki ciasta. Levain Bakery nie „robi baseballów” z ciasta i woli, żeby było szorstkie i teksturowane.
  6. Upiec: Włóż do piekarnika i piecz przez 10-11 minut, aż góra i dół ciasteczka zaczną nabierać złotobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasteczka na blasze do ostygnięcia na 12-15 minut, pozwalając im kontynuować pieczenie.
  7. Podawać: Po ostygnięciu możesz cieszyć się tym samym dniem, w którym zostały upieczone.
Warto przeczytać!  Przepis na petardę z łososiem | Krytyk receptury
Kolaż składający się z 4 zdjęć przedstawiających mieszanie ciasta na ciasteczka.

Wskazówki dotyczące robienia ciasteczek Levain

Oto kilka zamienników i wskazówek, dzięki którym ten przepis na naśladownictwo Levaina Cookie wyjdzie idealnie.

  • Uczyń je wolnymi od orzechów: Jeśli usuniesz orzechy włoskie, pamiętaj o zastąpieniu ich taką samą ilością kawałków czekolady. Orzechy włoskie zapewniają objętość i jeśli usuniesz je bez zastąpienia, ciasteczka nie zachowają struktury potrzebnej do prawdziwego, dużego ciasteczka Levain.
  • Nie lubisz półsłodkiego? Użyj mlecznej czekolady! Albo masło orzechowe albo chipsy toffi. Naprawdę, każdy rodzaj chipa będzie działał cudownie.
  • Substytut mąki tortowej: Jeśli nie masz mąki tortowej, nie zastępuj jej mąką uniwersalną! Mąka tortowa ma mniej glutenu i nadaje ciastkom bardziej miękką konsystencję. Zamiast tego odmierz 1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej, a następnie usuń 1 łyżkę stołową + 1 ½ łyżeczki mąki. Zastąp to 1 łyżką stołową + 1 ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej. Wymieszaj, a następnie postępuj zgodnie z instrukcją w karcie przepisu.

Widok z góry na pieczone ciasteczko Levain.

Przechowywanie resztek

Jeśli masz szczęście i zostały Ci ciasteczka Levain, oto wskazówki dotyczące ich przechowywania i podgrzewania!

  • Temperatura pokojowa: Chociaż te ciasteczka najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wyjęte z piekarnika, można je przechowywać w hermetycznym pojemniku do 5 dni.
  • Rozgrzej: Aby podgrzać, włóż ciasteczka do piekarnika nagrzanego na 350 stopni Fahrenheita na kilka minut, aż się rozgrzeją.
  • Zamrażanie: Aby zamrozić na później, zawiń pojedynczo w folię i przechowuj w dużej torbie do zamrażania. Wyjmij poszczególne ciasteczka według uznania i podgrzej ponownie w piekarniku nagrzanym na 350 stopni Fahrenheita przez 5-10 minut, aż się rozgrzeją.

Podnoszenie naśladowczego ciasteczka Levain, które zostało przełamane na pół.

Naprawdę nie ma nic lepszego niż świeżo upieczone, ciepłe ciasteczka prosto z piekarnika. Oto kilka faworytów, którzy zawsze cieszą się dużym powodzeniem!

Warto przeczytać!  Placek z makiem suchym siostry Anastazji - poznaj kultowy przepis, ktry pokochay miliony

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Dodaj masło, brązowy cukier i cukier granulowany do miski miksera stojącego i ubijaj przystawką do łopatek na średniej prędkości, aż do połączenia.

  • Dodaj jajka i wanilię i ubijaj, aż składniki się połączą.

  • Dodaj mąkę tortową, mąkę uniwersalną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól i mieszaj, aż ledwo się połączą.

  • Wyjmij miskę z miksera i ręcznie dodaj kawałki czekolady i orzechów włoskich. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do godziny.

  • Rozgrzej piekarnik do 400 stopni Fahrenheita.

  • Wyjmij ciasto z lodówki i odważ 12 porcji po 6 uncji. Nie zwijaj ciasta razem, po prostu uformuj z niego niechlujne grudki ciasta. Levain Bakery nie „robi baseballów” z ciasta i woli, żeby było szorstkie i teksturowane.

  • Piecz przez 10-11 minut, aż góra i dół ciasteczka zaczną nabierać złotobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasteczka na blasze do ostygnięcia na 12-15 minut, pozwalając im kontynuować pieczenie.

  • Podawać tego samego dnia, w którym zostały upieczone. Cieszyć się!

Kalorie: 834kcalWęglowodany: 87GBiałko: 10GTłuszcz: 51GTłuszcz nasycony: 26GTłuszcz wielonienasycony: 9GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 13GTłuszcze trans: 1GCholesterol: 105mgSód: 543mgPotas: 477mgBłonnik: 5GCukier: 56GWitamina A: 794j.mWitamina C: 0,2mgWapń: 112mgŻelazo: 5mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło