Ciasto francuskie – przepisy na szybkie i smaczne przek±ski. Wystarczy kilka dodatków i gotowe!
![Ciasto francuskie – przepisy na szybkie i smaczne przek±ski. Wystarczy kilka dodatków i gotowe!](https://oen.pl/wp-content/uploads/2022/12/z28082639IERCiasto-francuskie-ze-szpinakiem-770x470.jpg)
Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród standardowych produktów w naszej lodówce nie może zabraknąć ciasta francuskiego. To prawdziwy must have dla zabieganych i osób ceniących domowe przekąski – wystarczy połączyć sklepowy produkt z ulubionymi składnikami, zapiec i gotowe!
Ciasto francuskie – przepisy na dania i przekąski
Ciasto francuskie to prawdziwy must have, z którego szybko można przygotować smaczne przekąski i dodatki do dań. Cienkie płaty świetnie smakują na słodko, ale i z dodatkiem wytrawnych produktów takich jak szpinak, kurczak, warzywne pasty czy sery. Gotowy produkt sprawdzi się idealne gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście lub gdy o poranku przyjedzie ochota na coś do kawy. Samodzielne przygotowanie ciasta w domu jest czasochłonne, jednak to dobrej jakości zakupione w sklepie powinno zdać egzamin!
Jednym z przepisów, który warto znać, są sakiewki ze szpinakowo-serowym farszem. Przek±ska świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Wystarczy podsmażyć warzywo na maśle z dodatkiem czosnku i chilli i nałożyć na płaty ciasta. Tak przygotowane sakiewki zapiekamy i podajemy.
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie,
- szalotka,
- ser feta
- świeży szpinak,
- dwa ząbki czosnku,
- chilli,
- masło,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i chilli.
- Gdy warzywa ładnie się zarumienią, dodajemy szpinak i czekamy aż zwiędnie. Tak przygotowany farsz przekładamy na wycięte z ciasta kwadraty.
- Na wierzch nakładamy odrobinę sera feta. Tworzymy sakiewki, składając rogi ciasta do środka.
- Zapiekamy w 200 st. przez około 15 minut.
Przepis na owocowe sakiewki z ciasta francuskiego
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie,
- dowolne owoce: jabłka, gruszki, śliwki,
- cukier brązowy,
- jajko,
- syrop klonowy lub miód.
Sposób przygotowania:
- Owoce myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Z ciasta wykrawamy duże kwadraty. Na środek każdego nakładamy porcję owoców i polewamy odrobiną syropu klonowego.
- Brzegi smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
- Tak przygotowane ciasteczka zapiekamy w 200 st. przez około 15 minut.
Szybka pizza na bazie ciasta francuskiego
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie,
- papryka,
- ser żółty,
- kukurydza,
- salami,
- cebula
Składniki na sos:
- 300 g przecieru pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- oregano,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- W rondelku przygotowujemy sos – wlewamy przecier, przez praskę przeciskamy czosnek i dodajemy do pomidorów. Całość przyprawiamy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy.
- Ciasto francuskie rozwijamy, formujemy wyższe brzegi. Na środek nakładamy sos pomidorowy i rozprowadzamy łyżką.
- Na wierzch nakładamy wszystkie składniki. Ostatnią warstwą powinien być ser.
- Całość zapiekamy na złoty kolor w temp. 200 st. C.