Ciasto pychotka. Przepis na prawdziwy rarytas na Boże Narodzenie. Ciasto z kremem, bezą i powidłami śliwkowymi
Ciasto pychotka, znane także jako pani Walewska, to prawdziwy smakołyk. Przygotuj je na święta Bożego Narodzenia, a twoi bliscy będą zachwyceni. To pyszne kruche ciasto z bezą i płatkami migdałowymi, przełożone wyśmienitym, waniliowo-śmietankowym kremem. Całość dopełniają nieco kwaśne powidła śliwkowe. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na ciasto pychotka.
W skrócie
- Przepis na ciasto pychotka
- Jak zrobić ciasto pychotka?
Ciasto pani Walewska to wyjątkowy przysmak. Jego nazwa prawdopodobnie nawiązuje do polskiej arystokratki, w której zakochał się Napoleon Bonaparte. U mnie w domu znane jest jednak głównie pod drugą, równie często używaną nazwą – pychotka. Ten warstwowy smakołyk łączy w sobie wszystko, co najlepsze: kruche ciasto, delikatną bezę, orzechy, powidła śliwkowe i waniliowo-śmietankowy krem. Pychotka pięknie prezentuje się na stole i z pewnością posmakuje wszystkim.
Ciasto można określić jako trudne do zrobienia, jednak tylko za pierwszym razem. Warto dokładnie czytać przepis, wskazówki i realizować je krok po kroku.
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Porcja na dużą blaszkę (25×33)
Poziom trudności: trudne
Składniki:
kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 250 g masła lub margaryny,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
beza:
- 5 białek,
- szklanka cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 10 łyżek powideł śliwkowych,
- pół szklanki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich,
krem:
- 5 żółtek,
- 500 ml mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego (32 g) lub 1 duża łyżka esencji waniliowej,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 200 g masła miękkiego.
- aromat śmietankowy.
- Zacznij od zrobienia kruchego ciasta: na stolnicę przesiej mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia, całość zagnieć, owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut.
- Białka przelej do miski i zacznij ubijać mikserem. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj około 10 minut.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj bezę jeszcze tylko minutę.
- Włącz piekarnik i ustaw 170 stopni Celsjusza.
- Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na pół.
- Pierwszą część rozwałkuj, przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj powidłami, posyp płatkami migdałowymi i wyłóż na nie połowę bezy.
- Piecz ciasto przez około 30 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij z blaszki.
- Przygotuj i upiecz tak samo drugą porcję ciasta.
- Możesz już robić krem: żółtka delikatnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, tylko tyle, by cukier się rozpuścił, dodaj mąkę pszenną oraz pół szklanki mleka i zmieszaj, by nie było grudek.
- Resztę mleka zagotuj, zestaw z ognia i mieszając wlewaj jajeczną masę.
- Ponownie ustaw całość na małym ogniu i mieszaj, aż masa zgęstnieje i zagotuje się.
- Gotuj masę 2 minuty, mieszając, by się nie przypaliła.
- Gotową masę przełóż do miski i wystudź – przemieszaj całość co jakiś czas.
- Na koniec utrzyj masło, dodawaj stopniowo przestudzoną masę i wlej aromat śmietankowy.
- Ciasto posmaruj kremem i przykryj drugim blatem ciasta. Gotowe.