Gotowanie

Ciasto Truskawkowe (Szybkie i Łatwe!)

  • 2 lipca, 2023
  • 6 min read
Ciasto Truskawkowe (Szybkie i Łatwe!)

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

To łatwe i świeże ciasto truskawkowe składa się ze słodkich, soczystych truskawek i łuszczącej się, domowej roboty skórki, a wszystko to pokryte polewą z soczystych jagód. Dodaj do tego porcję bitej śmietany, aby uzyskać dodatkową przyjemność, i masz najlepszy letni deser na świecie!

Przywołaj lato i słońce tym soczystym ciastem truskawkowym! Ciasto cytrynowe bez pieczenia, mini ciasta wiśniowe i jagody i kremowe ciasta to jeszcze kilka wspaniałych letnich deserów, które musisz wypróbować w następnej kolejności.

Widok z góry na całe ciasto truskawkowe.

Łatwe i świeże ciasto truskawkowe

Jest sezon na truskawki, a dzisiejszy przepis ma na celu pokazanie tego niesamowitego owocu. Chciałem czegoś słodkiego, ale także pocieszającego, a ciasto jest właśnie takie! Każdy kęs jest wypełniony soczystym smakiem i lekką, łuszczącą się skórką, która po połączeniu rozpływa się w ustach.

Temu ciastu truskawkowemu nie można się oprzeć i nigdy nie trwa długo! Świetnie nadaje się na święta, 4 lipca lub po prostu na letnie grillowanie, które wymaga specjalnego deseru. To jeden przepis na ciasto, którego nie możesz przegapić!

Potrzebne składniki

Nie bez powodu nazywa się to najłatwiejszym ciastem truskawkowym. Nie tylko jest prosty w przygotowaniu, ale wykorzystuje wiele składników, które już masz w spiżarni! Dokładne wymiary znajdują się poniżej w karcie receptury.

  • 9-calowe ciasto: Możesz tutaj użyć gotowego lub domowego ciasta.
  • Skrobia kukurydziana i woda: Ta mieszanka pomaga zagęścić nadzienie truskawkowe.
  • Cukier: Sprawia, że ​​nadzienie jest przyjemne i słodkie!
  • Mieszanka galaretki truskawkowej: Dodaje dodatkowego smaku jagód, a także pomaga prawidłowo ustawić nadzienie. W ten sposób można go pokroić w jednolite plastry bez bałaganu.
  • Świeże truskawki: Ponieważ sezon na truskawki jest teraz, świeże to droga do zrobienia!
  • świeża bita śmietana: (Opcjonalnie) Idealna kremowa polewa.

Jak zrobić domowe ciasto truskawkowe

Wystarczą tylko 3 proste kroki, aby przygotować idealne letnie ciasto! Jest taki kruchy i maślany z soczystą truskawką w każdym kęsie. Pokochasz to!

  1. Upiec ciasto na ślepo: Kruszonkę upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby skórka pozostała na swoim miejscu podczas pieczenia, wyłóż ją folią aluminiową i piecz przez 8 minut, zdejmij folię i piecz jeszcze przez 5 minut.
  2. Sos truskawkowy: W małym rondlu połącz mąkę kukurydzianą, cukier i wodę i mieszaj, aż będzie gładka. Doprowadzić do wrzenia i ubijać przez 2 minuty, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i wymieszać z galaretką truskawkową, aż się rozpuści. Pozwól mieszaninie ostygnąć przez około 15 minut.
  3. Dodaj truskawki i sos do patelni: Umieść truskawki w cieście, a następnie wylej schłodzoną masę na truskawki. Przechowywać w lodówce przez 3 godziny lub przez całą noc do stężenia. Podawać ze świeżą bitą śmietaną.
Kolaż 6 zdjęć przedstawiający każdy krok, aby zrobić domowe ciasto z truskawkami.

Warto przeczytać!  Chudzi błotniści kumple | Krytyk receptury

Wskazówki dotyczące robienia najlepszego ciasta z truskawkami

Domowe ciasta mogą być onieśmielające, zwłaszcza jeśli nigdy wcześniej ich nie robiłeś. Oto kilka wskazówek, o których warto pamiętać, a które zapewnią Ci sukces!

  • Zagęścić nadzienie: Skrobia kukurydziana gęstnieje skuteczniej niż mąka, ale wymaga wyższych temperatur, aby zgęstnieć. Najpierw wrzuć go z cukrem, aby lepiej się rozproszył, gdy uderzy w płyn. Należy pamiętać, że skrobia kukurydziana może stracić moc zagęszczania, jeśli jest podgrzewana zbyt długo lub ubijana po zgęstnieniu.
  • Upiec ciasto na ślepo: Musisz wcześniej upiec skórkę, aby upewnić się, że jest złotobrązowa i łuszcząca się. Jest to kluczowy krok, ponieważ nadzienie truskawkowe nie jest pieczone, ustawia się w lodówce. Możesz znaleźć mój pełny przewodnik, jak upiec ciasto na ślepo tutaj.

Kawałek ciasta podawany z łopatką do ciasta.

Przechowywanie resztek

Prawidłowo przechowywane w hermetycznym pojemniku lub zawinięte w plastikową folię ciasto truskawkowe przetrwa około 2 dni w normalnej temperaturze pokojowej lub 4 do 5 dni w lodówce.

Widok z góry na kawałek ciasta z bitą śmietaną.


  • Kruszonkę upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby skórka pozostała na swoim miejscu podczas pieczenia, wyłóż ją folią aluminiową i piecz przez 8 minut, zdejmij folię i piecz jeszcze przez 5 minut.

  • W małym rondlu połącz mąkę kukurydzianą, cukier i wodę i mieszaj, aż będzie gładka. Doprowadzić do wrzenia i ubijać przez 2 minuty, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i wymieszać z galaretką truskawkową, aż się rozpuści. Pozwól mieszaninie ostygnąć przez około 15 minut.

  • Umieść truskawki w cieście i zalej schłodzoną mieszaniną truskawek. Przechowywać w lodówce przez 3 godziny lub przez całą noc do stężenia. Podawać ze świeżą bitą śmietaną.


Pierwotnie opublikowane 9 czerwca 2019 r
Zaktualizowano 1 lipca 2023 r

Serwuje: 12

Porcja8GKalorie830kcal (42%)Węglowodany98G (33%)Białko11G (22%)Tłuszcz44G (68%)Tłuszcz nasycony14G (70%)Tłuszcz wielonienasycony5GTłuszcze jednonienasycone20GSód683mg (28%)Potas235mg (7%)Błonnik5G (20%)Cukier15G (17%)Witamina A7j.mWitamina C28mg (34%)Wapń40mg (4%)Żelazo5mg (28%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Deser

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe ciasto truskawkowe, przepis na ciasto truskawkowe


Źródło