Co mówią najnowsze badania
- W przypadku osób z pewnymi genetycznymi chorobami serca picie napojów energetycznych może stwarzać niewielkie ryzyko zawału serca.
- Konieczne są dalsze badania, aby udowodnić to powiązanie i ustalić, czy podobne ryzyko dotyczy populacji ogólnej.
- Napoje energetyczne mogą być „pokarmami arytmogennymi”, które zawierają nie tylko duże ilości kofeiny, ale także związki takie jak tauryna i guarana, które mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie serca
Nowe badania sugerują, że picie napojów energetyzujących może wiązać się z niewielkim, ale znaczącym ryzykiem wystąpienia zagrażającego życiu zdarzenia sercowego u osób z genetycznymi chorobami serca.
W badaniu opublikowanym dzisiaj w czasopiśmie Rytm sercabadacze z Mayo Clinic w Minnesocie przyjrzeli się grupie 144 osób, które niedawno przeżyły nagłe zatrzymanie krążenia, i które cierpiały wcześniej na genetyczne choroby serca.
Poinformowali, że 7 osób, czyli około 5% uczestników, spożyło napoje energetyczne przed zatrzymaniem krążenia, co sugeruje możliwy związek między tym zdarzeniem zdrowotnym a spożyciem napojów energetycznych.
Naukowcy ostrzegają, że jest to jedynie powiązanie i aby udowodnić związek przyczynowy, konieczne będą bardziej szczegółowe badania, ale wyniki są na tyle niepokojące, że skłaniają do dalszych badań.
„Chociaż względne ryzyko jest niewielkie, a bezwzględne ryzyko nagłej śmierci po spożyciu napoju energetycznego jest jeszcze mniejsze, pacjenci z genetyczną chorobą serca predysponującą do nagłej śmierci powinni rozważyć ryzyko i korzyści wynikające ze spożywania takich napojów” – stwierdziła dr Michael J. Ackerman, główny autor badania i kardiolog genetyczny w Mayo Clinic, a także dyrektor Mayo Clinic Windland Smith Rice Sudden Death Genomics Laboratory, w komunikacie prasowym.
„Chociaż jest to bardzo małe badanie retrospektywne, przeprowadzone na bardzo rzadkiej, wybranej populacji, te ustalenia kliniczne wydają się być całkowicie przypadkowe i prawdopodobnie będą miały istotne znaczenie kliniczne, a nawet wpływ na znacznie większą populację” – dr Mustali Dohadwala, specjalista ds. powiedział kardiolog i dyrektor medyczny Heartsafe, prywatnej praktyki kardiologicznej w Bostonie, która nie była zaangażowana w badanie Wiadomości medyczne dzisiaj. „Odkrycia te mogą rzucać niepożądane światło na modny, nieuregulowany rynek żywności i napojów energetycznych oraz ich powszechną konsumpcję, co może ostatecznie prowadzić do znacznie szerszych problemów zdrowia publicznego”.
To nie pierwsze badanie kwestionujące bezpieczeństwo napojów energetycznych, zwłaszcza spożywanych w dużych ilościach i przez osoby ze skłonnością do problemów kardiologicznych.
Pomijając różne składniki często dodawane do napojów energetycznych, takich jak tauryna i guarana, spożywanie dużych ilości samej kofeiny obecnej w większości napojów energetycznych może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Zostało to ostatnio pokazane, gdy firma Panera Bread została zmuszona do wycofania z rynku swojego produktu o dużej zawartości kofeiny „Charged Lemonade” po śmierci 21-letniej kobiety i 46-letniego mężczyzny.
Artykuł redakcyjny towarzyszący nowym badaniom analizuje kategoryzację napojów energetycznych jako „żywności arytmogennej”, czyli żywności mogącej powodować arytmię serca.
Żywność arytmogenną można podzielić na trzy obszary, w tym znane toksyczne rośliny, które dostają się do żywności (w zasadzie trucizny), suplementy diety wywołujące niepożądane reakcje sercowe, a teraz napoje energetyczne zawierające kofeinę i inne związki, które mogą powodować arytmię w pewnych okolicznościach.
Na przykład związki tauryny i guarany obecne w najpopularniejszych napojach energetycznych wykazały „proarytmiczne zmiany” w funkcjonowaniu serca, zauważa redakcja.
„Leki proarytmiczne znamy od wielu lat. Powinniśmy być bardziej świadomi istnienia „żywności proarytmicznej”” – napisali autorzy badania.
Wreszcie, choć badanie to ma jedynie charakter skojarzeniowy, koledzy z drugiego artykułu redakcyjnego twierdzą, że istnieje pilna potrzeba dodatkowych badań, zwłaszcza że branża napojów energetycznych rozrosła się do przedsiębiorstwa wartego 58 miliardów dolarów.
„Dla ogółu populacji rzeczywiste ryzyko [of energy drinks] może być niska, ale w przypadku pacjentów z kanałopatiami i chorobą niedokrwienną serca może być wysoka, a często ci pacjenci nadal nie mają objawów i nie mają postawionej diagnozy” – napisali autorzy artykułu. „Co prawda nie mamy ostatecznego dowodu na związek przyczynowy, ale stary zdrowy rozsądek często może być pomocny: jeśli coś wygląda jak kaczka, jeśli pływa jak kaczka i kwacze jak kaczka, to prawdopodobnie jest to kaczka .”
Zgadza się z tym dr Majid Basit, kardiolog interwencyjny w Memorial Hermann w Teksasie.
„Z badania nie wynika, że napoje energetyczne powodują zdarzenia niemal śmiertelne” – powiedziała Basit, która nie brała udziału w badaniu Wiadomości medyczne dzisiaj. „Wykazano jednak, że częste i nadmierne używanie substancji takich jak napoje energetyczne i alkohol powoduje inne zaburzenia serca, w tym niewydolność serca, udar i nieregularne rytmy serca, takie jak migotanie przedsionków”.
„Około dwie osoby na 100 000 mają zaburzenia w układzie elektrycznym serca, co może skutkować nagłą śmiercią sercową. Historia utraty przytomności lub historia niewyjaśnionych zgonów w rodzinie na wczesnym etapie życia wskazują, że uzasadnione może być badanie kardiologiczne” – powiedział.