Biznes

Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Koleżanki będą prosić o przepis

  • 1 września, 2023
  • 4 min read
Co można zrobić z borówki amerykańskiej? Koleżanki będą prosić o przepis


Latem jemy je wręcz garściami, rozkoszując się słodkim, lekkim smakiem borówkowego miąższu. Tej przyjemności wcale nie trzeba sobie odmawiać. Borówki amerykańskie nazywane są bowiem skarbnicą zdrowia, pozytywnie wpływając na pracę naszego organizmu.

Borówka amerykańska:

  • poprawia pracę narządu wzroku
  • przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych
  • zapobiega marskości wątroby

W Polsce jest wręcz uwielbiana. To naturalny eliksir młodości, który pozytywnie wpływa na pamięć, normalizuje ciśnienie tętnicze krwi i zapobiega dysfunkcjom w pracy układu trawiennego, a dodatkowo poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci i uzupełnia niedobory witaminowe i mineralne w organizmie.

W sezonie borówką amerykańską można zajadać się do woli. Ale jej smak i bogactwa odżywcze warto zachować również na nieco chłodniejsze, zimowe dni.

Zobacz również: Ten pyszny koktajl pomoże ci spalić tłuszcz. Metabolizm przyspieszy, a kilogramy zaczną znikać

Owoce borówki, w zależności od odmiany, dojrzewają od początku lipca do końca września. Właśnie teraz powinniśmy więc zamknąć ich smak w słoiku, aby kolejno cieszyć się nim w zimie. Z owoców przygotujemy między innymi pyszny dżem.

Warto przeczytać!  Prognoza dla złota. Czy kruszec wzrośnie do 2500 USD w 2024 roku?

Zobacz również: Zalej gorącą wodą i zostaw w słoiku na dobę. Brzydki zapach zniknie jak ręką odjął

Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej? To nic trudnego. Potrzebować będziemy:

  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Borówki dokładnie umyj, lekko rozgnieć widelcem, a następnie umieść w dużym garnku. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając. W tym momencie, jeśli nie czujesz się pewnie, możesz dodać substancję żelującą – zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu.
  2. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze przez około 20 minut, nieustannie mieszając, tak, aby dżem nie przywarł do dna.
  3. Przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręć i poczekaj aż wystygnie. Gotowe!

Z borówki amerykańskiej przygotujesz również pyszny sok.

Zobacz również: Wspiera serce i wspomaga wzrok. Zasyp cukrem i wsadź do słoików

Zimą rozkoszować możemy się także smakiem borówkowego kompotu. Można go podawać zarówno na zimno, w formie lemoniady, jak również na ciepło. Potrzebować będziemy:

  • 1 kg borówek,
  • ok. 1,5 litra wody,
  • 60 g cukru.
Warto przeczytać!  Bałtyk. Startuje sezon urlopowy. Kogo stać na wakacje nad polskim morzem?

Sposób przygotowania:

  1. Małe buteleczki lub słoiki dokładnie wymyj i wyparz. Do każdego szklanego pojemniczka wsyp borówki tak, aby zajęły około 50 proc. jego objętości.
  2. Borówki zalej wrzącą wodą.
  3. Buteleczki lub słoiczki dokładnie zakręć, a następnie przełóż do dużego garnka z gorącą wodą. Pasteryzuj przez około 20 minut.
  4. Po upływie tego czasu słoiki umieść na blacie pokrywką do dołu na kolejne 24 godziny.

Z borówki amerykańskiej przygotować można również pyszną nalewkę. Pijąc odrobinę po obfitym posiłku w mig pożegnasz problemy trawienne.

Zobacz również: Prosty przepis na nalewkę z borówki amerykańskiej na spirytusie

Borówki, chcąc zajadać się nimi również zimą, wystarczy najzwyczajniej zamrozić. To bezpieczny proces, który pozwoli kolejno w trakcie zimowych dni zaskoczyć naszych gości bądź domowników pysznym ciastem lub deserem z dodatkiem letnich przysmaków.

Jak mrozić borówki? Owoce wystarczy dokładnie umyć, wysuszyć, a kolejno umieścić w foliowych woreczkach i wrzucić do zamrażarki. Do każdego woreczka można też dodać łyżeczkę cukru, a kolejno dokładnie wymieszać go z owocami. Pamiętajmy jednak, aby nie przechowywać ich w zamrażarce zbyt długo.

Warto przeczytać!  Podatek od posiadania psa - ile wynosi i dlaczego go płacimy?

Zobacz również: Poprawia odporność, leczy trądzik, ratuje schorowane jelita. Pij codziennie na czczo


Źródło