Świat

Co się dzieje, gdy nie ma jedzenia: eksperci twierdzą, że w Gazie może szybko zapanować poważne niedożywienie

  • 11 stycznia, 2024
  • 6 min read
Co się dzieje, gdy nie ma jedzenia: eksperci twierdzą, że w Gazie może szybko zapanować poważne niedożywienie


Panel ekspertów stowarzyszony z Narodami Zjednoczonymi ostrzegł, że ludność Strefy Gazy jest bezpośrednio zagrożona klęską głodu, przy czym ponad 90 procent z 2,2 miliona mieszkańców boryka się z „poważnym brakiem bezpieczeństwa żywnościowego”, a jedna czwarta populacji doświadcza „katastrofalnego głodu” poziom głodu.”

Jeszcze przed wojną między Izraelem a Hamasem prawie 70 procent Gazańczyków było zależnych od pomocy humanitarnej w zakresie żywności, ponieważ od 2007 roku terytorium to znajdowało się pod izraelską i egipską blokadą. Obecnie tylko 20–30 procent potrzebnej tam ludności jest dozwolone przez granicę według Światowego Programu Żywnościowego na granicy z Gazą. Brak prądu i paliwa oraz niemożność bezpiecznego poruszania się zwiększyły wyzwania związane z produkcją żywności i dostarczaniem jej ludziom. Panel ekspertów stwierdził, że większość ludzi nie je przez dzień lub dłużej.

Podobnie jak w przypadku zdecydowanej większości innych kryzysów żywnościowych, które panel, Komisja ds. Przeglądu Głodu, ocenił w ciągu 20 lat od swojego utworzenia, sytuacja w Gazie nie jest spowodowana czynnikami środowiskowymi, ale spowodowanymi przez człowieka. Gaza jest jednak wyjątkowa ze względu na szybkość, z jaką ludzie popadają w niedożywienie.

W wywiadach eksperci ds. żywienia i lekarze opisali, co może się stać, gdy ludzie nie mogą zdobyć pożywienia.

Dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z problemami zdrowotnymi i osoby starsze zazwyczaj jako pierwsze ulegają ostremu niedożywieniu. To, jak długo będą w stanie przetrwać w warunkach skrajnego głodu, będzie się różnić.

„To zależy od wieku danej osoby” – stwierdziła Zita Weise Prinzo, starszy dietetyk Światowej Organizacji Zdrowia. „To zależy od ich stanu zdrowia. To zależy od tego, czy mają dostęp do płynów, czy do jakiejś żywności, nawet jeśli nie pokrywa ona wszystkich potrzeb odżywczych.”

Warto przeczytać!  Szef ukraińskich sił bezpieczeństwa powiedział, że Kijów jest „w połowie drogi do zwycięstwa”, a najgorsze dopiero przed nim

UNICEF, organizacja pomocy humanitarnej skupiająca się na dzieciach, jest szczególnie zaniepokojona niemowlętami, powiedziała Anuradha Narayan, starszy doradca agencji ds. żywienia dzieci w sytuacjach kryzysowych. Przed wojną około 60 procent niemowląt w Gazie było karmionych mieszanką. Ich rodziny mają obecnie niewielki lub żaden dostęp do jakiejkolwiek żywności dla nich.

„Wiemy, że wiele rodzin prawdopodobnie nie jest w stanie karmić swoich dzieci mlekiem modyfikowanym dla niemowląt” – powiedziała.

Dla rodzin, które znalazły mleko modyfikowane, wyzwaniem jest zdobycie czystej wody do jej przygotowania; szacuje się, że obecnie w Gazie na osobę przypada 1,6 litra wody pitnej (w porównaniu z zalecanym przez WHO minimum 15 litrów dziennie).

Pani Narayan powiedziała, że ​​agencja oszacowała, że ​​7 000 do 8 000 dzieci jest tak poważnie niedożywionych, że w przypadku braku natychmiastowego leczenia grozi im śmierć, ale aktywny konflikt w Gazie utrudnia agencjom pomocowym ocenę sytuacji.

„Spodziewamy się, że liczby te mogą znacznie wzrosnąć w ciągu najbliższych dwóch–trzech tygodni” – powiedziała.

Pani Narayan stwierdziła, że ​​podczas jej pracy podczas innych kryzysów związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, np. w Etiopii, typowym zjawiskiem była choroba dziecka, które w ciągu kilku dni doprowadziło do poważnego niedożywienia i wycieńczenia.

W przypadku Gazy powiedziała: „Trudno to przewidzieć, ale jeśli prawie nie będzie żywności do wykarmienia małych dzieci i wiążą się z tym choroby, powiedziałbym, że mogłoby być dokładnie tak samo. W ciągu kilku dni przechodzisz od stanu w miarę OK do pewnego poziomu niedożywienia, może nie dotkliwego wycieńczenia, ale nadal wycieńczonego. Szczególnie w przypadku młodych ludzi, którzy nie ukończyli 2. roku życia, z pewnością tak właśnie będzie”.

Warto przeczytać!  Wojna rosyjsko-ukraińska: armia toczy „zaciekłe” bitwy graniczne wśród rosyjskiego ataku, mówi Zełenski

Trajektoria sytuacji w przypadku osób mających pewien dostęp do żywności byłaby inna, powiedział dr Stanley Zlotkin, profesor żywienia na Uniwersytecie w Toronto i ekspert ds. skutków krytycznych niedoborów żywności. Dorosły może przeżyć dłuższy okres przy jedynie sporadycznym dostępie do kalorii lub spożywaniu wyłącznie żywności zawierającej ograniczoną ilość składników odżywczych – dodał. W sytuacji takiej jak Gaza, gdzie nadal sporadyczna dostępność żywności, większość dorosłych byłaby w stanie przeżyć przez jakiś czas, ale to nie wystarczyłoby, aby dzieci zapobiegły postępowi niedożywienia.

Niedożywiony organizm najpierw spala rezerwy tłuszczu, twierdzi Heather Stobaugh, ekspert ds. żywienia i sytuacji kryzysowych w agencji pomocowej Action Against Hunger, aż do ich wyczerpania. Następnie „organizm zacznie używać mięśni i ostatecznie najważniejsze narządy zaczną się rozkładać” – powiedziała. „W najcięższych postaciach niedożywienia układ odpornościowy ulega osłabieniu, a najważniejsze narządy zaczynają się kurczyć – serce, płuca itd.”.

„Kiedy dziecko lub osoba dorosła osiąga ten punkt” – dodała – „ich ciało dosłownie zanika”.

Pani Weise Prinzo stwierdziła, że ​​ludzie w tym stanie minimalizują wydatek energetyczny. „Zatrzymują wszelkie ruchy, które nie są konieczne do natychmiastowego przeżycia, ale także w narządach zachodzą zmiany w funkcjonowaniu serca i wątroby” – powiedziała. „Naprawdę próbują sobie poradzić, ale w końcu jeden lub drugi system zaczyna zawodzić”.

Warto przeczytać!  Zmartwiony Orbán przemawia do narodu tydzień po ustąpieniu prezydenta Węgier w wyniku skandalu

W tym momencie u głodującej osoby dochodzi do szeregu degradacji fizycznej, w tym skrajnego zmęczenia, niezdolności do regulowania temperatury i zaburzeń emocjonalnych.

„Mówimy o „ostrym niedożywieniu” i ostry oznacza, że ​​może wystąpić w krótkim czasie” – powiedział dr Stobaugh. „Nie zawsze muszą to być miesiące powolnej degradacji”.

Osoba niedożywiona jest podatna na choroby ze względu na osłabiony układ odpornościowy oraz ze względu na warunki konfliktowe, gdzie brakuje czystej wody i urządzeń sanitarnych, a ludzie często żyją w zatłoczonych schroniskach.

Mechanizmy obronne niedożywionego organizmu — komórki nabłonkowe tworzące powierzchnię skóry i tkanki barierowe w miejscach takich jak jelita — ulegają zniszczeniu, a białe krwinki działają nieprawidłowo.

„Kiedy zachorujesz, organizm wykorzystuje wszystkie posiadane zapasy białka i energii, próbując zwalczyć infekcję, a cykl infekcji i niedożywienia szybko powoduje wyniszczenie” – powiedziała pani Narayan. Dodała, że ​​proces ten zachodzi szybciej u dzieci.

Doktor Zlotkin powiedział, że choroba rozprzestrzenia się szybko w sytuacjach takich jak obecna w Strefie Gazy, gdzie 90 procent ludzi zostało wysiedlonych i ukrywa się w namiotach lub innych tymczasowych konstrukcjach, a brakuje odpowiednich latryn i umywalni. Zapalenie płuc i żołądkowo-jelitowe zakażenia są główną przyczyną zgonów osób niedożywionych.

„Występują epidemie chorób, takie jak skrajna biegunka, w połączeniu z brakiem opieki zdrowotnej, brakiem jedzenia i czystej wody” – powiedział dr Stobaugh. „Ten rodzaj doskonałej burzy niesprzyjających warunków środowiskowych i zdrowotnych zwiększy tempo niedożywienia organizmu, który ostatecznie może dość szybko znaleźć się na krawędzi śmierci”.


Źródło