Zdrowie

Co tak naprawdę cukier robi z naszym organizmem?

  • 29 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Co tak naprawdę cukier robi z naszym organizmem?


Według najnowszego badania ICMR (Indian Council of Medical Research) ponad 136 milionów Hindusów cierpi na stan przedcukrzycowy. Lekarze twierdzą, że przyczyną jest kombinacja naszych genów oraz liczba ukrytych źródeł dodanych wolnych cukrów.

Ostatnio nie tylko badania wykazały wysoki poziom dodatku cukru w ​​żywności dla dzieci, ale także dwie z najpopularniejszych marek „napojów zdrowotnych” w kraju – Horlicks i Boost – porzuciły etykietę, nazywając siebie „funkcjonalnymi”. zamiast tego napoje odżywcze”.

„Myślę, że niezwykle ważne jest, aby każdy czytał etykiety przed zakupem produktów i sprawdzał, czy na liście składników znajduje się dodatek cukru. Wielu pacjentów jest zszokowanych odkryciem, że soki i woda kokosowa, które uważali za pozbawione cukru, w rzeczywistości zawierają dodatek wolnych cukrów” – mówi dr Richa Chaturvedi, endokrynolog ze szpitala Indraprastha Apollo w New Delhi.

Dlaczego więc dodatek cukru jest dla nas szkodliwy? U osób w stanie przedcukrzycowym ciągłe przyjmowanie cukru zwiększa obciążenie trzustki (narządu wydzielającego insulinę niezbędną do kontrolowania poziomu cukru we krwi). Im więcej spożyjesz cukru, tym większe prawdopodobieństwo, że wcześniej w życiu przejdziesz ze stanu przedcukrzycowego do cukrzycy.

Warto przeczytać!  Ile lat ma ten śmiech? Cóż, to zabawna historia...

„Ale nawet jeśli wszystko będzie w porządku i nadal będziesz przyjmować nadmiar cukru, nadal istnieje ryzyko. Ciągłe jedzenie cukru powoduje uzależnienie i głód. Mam pacjentów, którzy codziennie piją prawie litr napojów bezalkoholowych. Kiedy jesteś młody, wszystko jest w porządku, ale z wiekiem, gdy metabolizm zwalnia, zwiększa się ryzyko cukrzycy. Dochodzi także do nadwagi, która powoduje cukrzycę i inne problemy zdrowotne” – dodaje dr Chaturvedi.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zdrowa osoba dorosła nie powinna spożywać więcej niż 10% kalorii pochodzących z dodanych cukrów. Obniżenie tego do 5 procent byłoby tym bardziej optymalne dla dobrego zdrowia. Jednak indyjscy lekarze twierdzą inaczej, ponieważ w przeciwieństwie do większości populacji mamy również dodatkową wadę w postaci naszych genów. „Jeśli to możliwe, nie powinniśmy spożywać nadmiaru cukru. Jest wystarczająco dużo danych, aby wykazać, że jako Hindusi na cukrzycę zapadamy dekadę wcześniej. Nie jesteśmy całkowicie zdrowi; jest to ryzyko genetyczne, z którym się rodzimy. Przez pewien czas trzustka będzie sobie radzić z Twoim stylem życia, ale ryzyko cukrzycy jest większe” – dodaje dr Chaturvedi.

Warto przeczytać!  Eksperci twierdzą, że nie tylko podczas snu, cienie pod oczami wskazują na podstawowe problemy zdrowotne

Z biegiem czasu środowisko medyczne rozszerzyło zakres przyczyn cukrzycy. „Teraz wiemy, że przyczyną tego nie jest tylko jedna wada. Przed 2008 rokiem istniał prosty model cukrzycy. Sądziliśmy, że jest to spowodowane insulinoopornością i niewydolnością trzustki oraz zmniejszonym wychwytem glukozy w organizmie i mięśniach. Jednak w 2008 roku badania wykazały osiem czynników powodujących cukrzycę, a od zeszłego roku zaczęliśmy mówić o 12 czynnikach. Zapalenie jest jednym z nich. Dysfunkcja bakterii jelitowych, rozregulowanie układu odpornościowego i zmienność glikemii to kolejne nowe czynniki powodujące cukrzycę” – mówi dr Chaturvedi.

Mimo że cukier występuje w większości spożywanych przez nas produktów spożywczych, w tym w owocach i płatkach śniadaniowych, to właśnie wolne cukry proste są najbardziej szkodliwe, ponieważ prowadzą do natychmiastowego wzrostu poziomu cukru we krwi. Nazywa się to zmiennością glikemii, gdy poziom cukru we krwi jest czasami niski, a czasami wysoki. „Wykazano, że zmienność glikemii zwiększa ryzyko śmierci komórek i cukrzycy” – wyjaśnia dr Chaturvedi.

Cukier lub glukoza są niezbędne do funkcjonowania i życia naszego organizmu. Liczy się forma, w jakiej ją spożywamy. I choć istnieje pewna świadomość społeczna na temat żywności, o której wiadomo, że zawiera nadmiar cukru, takiej jak ciasta, ciastka i napoje gazowane, to ze źródeł nie oczekuje się, aby cukier był powodem do niepokoju. Zmiana etykiet i edukacja konsumentów w zakresie czytania etykiet to jeden krok w kierunku zmniejszenia ogólnokrajowego obciążenia cukrzycą.

Warto przeczytać!  8 korzyści zdrowotnych grejpfruta

Prenumeruj magazyn India Today

Opublikowany przez:

Peruka Aditya Mohan

Opublikowano:

29 kwietnia 2024 r


Źródło