Biznes

Co to jest tlenek etylenu występujący w próbkach mieszanek przypraw MDH i Everest?

  • 24 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Co to jest tlenek etylenu występujący w próbkach mieszanek przypraw MDH i Everest?


Co to jest tlenek etylenu występujący w próbkach mieszanek przypraw MDH i Everest?

Przyprawy MDH, Everest zostały zakazane przez Singapur.

Nowe Delhi:

W zeszłym tygodniu Singapur podjął działania przeciwko Everest Food Products Pvt., zakazując sprzedaży swoich produktów, powołując się na rzekome wykrycie tlenku etylenu na poziomach przekraczających dopuszczalne limity. W ślad za tym Hongkong zakazał również sprzedaży popularnych indyjskich marek przypraw MDH Pvt. oraz Everest Food Products Pvt. po zgłoszonych wykryciach rakotwórczego pestycydu w kilku mieszankach przypraw.

Co to jest tlenek etylenu?

Tlenek etylenu jest związkiem chemicznym o wzorze C2H4O. Jest to łatwopalny, bezbarwny gaz o słodkim zapachu w temperaturze pokojowej. Jest skutecznym środkiem sterylizującym ze względu na zdolność do uszkadzania DNA. Ale ta sama jakość związku nadaje również tlenkowi etylenu jego właściwości rakotwórcze.

Jakie są zastosowania tlenku etylenu?

Według amerykańskiego Narodowego Instytutu Raka „wykorzystuje się go głównie do produkcji innych chemikaliów, w tym środków przeciw zamarzaniu”. Jest także półproduktem chemicznym w produkcji glikolu etylenowego. Ze względu na swoje właściwości stosowany jest jako środek sterylizujący sprzęt medyczny oraz środek odymiający przyprawy.

Warto przeczytać!  Czy to nowe wnętrze Mahindra XUV 7XO? » MotorOctane

Dlaczego tlenek etylenu jest szkodliwy?

Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem tlenek etylenu jest substancją rakotwórczą grupy 1, co oznacza, że ​​„istnieją wystarczające dowody, aby stwierdzić, że może powodować raka u ludzi”. Tlenek etylenu przedostaje się do organizmu ludzkiego poprzez wdychanie i spożycie. Według amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska „narażenie na tlenek etylenu zwiększa ryzyko raka limfatycznego, a w przypadku kobiet – raka piersi”.

Dodatkowo długotrwałe stosowanie tlenku etylenu może niekorzystnie wpływać na organizm człowieka. Do krótkotrwałych skutków działania tlenku etylenu zalicza się „depresję ośrodkowego układu nerwowego oraz podrażnienie oczu i błon śluzowych”, natomiast długotrwałe narażenie może powodować „podrażnienie oczu, skórę, nos, gardło i płuca oraz uszkodzenie mózgu i układu nerwowego”.

Co powiedział Singapur, Hongkong

W swoim komunikacie prasowym Singapur stwierdził, że „do sterylizacji przypraw można stosować tlenek etylenu”, ale dodał, że „należy w jak największym stopniu minimalizować narażenie na tę substancję”. „Chociaż nie ma bezpośredniego ryzyka spożycia żywności zanieczyszczonej niskim poziomem tlenku etylenu, długotrwałe narażenie może prowadzić do problemów zdrowotnych” – stwierdzono w oświadczeniu, dodając, że „tlenek etylenu jest pestycydem, który nie jest dopuszczony do stosowania w żywności”. w Singapurze i można go „używać do fumigacji produktów rolnych, aby zapobiec skażeniu mikrobiologicznemu”.

Warto przeczytać!  Akcje IT spadają o 4% po sprzedaży przez Blackstone 15,6% udziałów w spółce za 7066 funtów brytyjskich

Centrum Bezpieczeństwa Żywności w Hongkongu stwierdziło na temat przypraw: „Wyniki testu wykazały, że próbki zawierały pestycyd, tlenek etylenu… Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała tlenek etylenu jako czynnik rakotwórczy grupy 1” i poinstruowała sprzedawców, aby zaprzestali sprzedaży produktów, których to dotyczy. Wycofali produkty Madras Curry w proszku, Sambhar Masala w proszku, Curry w proszku i Fish Curry Masala firmy MDH.

W następstwie tej decyzji ministerstwo handlu poleciło ambasadom Indii w Singapurze i Hongkongu przesłanie szczegółowego raportu w tej sprawie.


Źródło