Zdrowie

Codzienne picie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem PCOS

  • 18 lipca, 2024
  • 5 min read
Codzienne picie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem PCOS


Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie Składniki odżywcze bada związek między spożyciem kawy a zespołem policystycznych jajników (PCOS) u kobiet.

Badanie: Związek między spożyciem kawy a zespołem policystycznych jajników: badanie eksploracyjne typu przypadek–kontrola. Źródło zdjęcia: Daria Aleshina / Shutterstock.com Badanie: Związek między spożyciem kawy a zespołem policystycznych jajników: badanie typu przypadek–kontrola. Źródło zdjęcia: Daria Aleshina / Shutterstock.com

PCOS: objawy, częstość występowania i leczenie

Kobiety z PCOS często cierpią na dysfunkcyjną syntezę hormonalną gonadotropiny, która prowadzi do problemów owulacyjnych. PCOS wywołuje również zaburzenia psychologiczne i metaboliczne, takie jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, otyłość, insulinooporność, dysbioza mikrobioty jelitowej, zaburzenia odżywiania, lęk i depresja.

Niedawno badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazało, że 26% pacjentów z PCOS zapada na cukrzycę, co znacznie zwiększa koszty dla National Health System (NHS). Koszty związane z opieką zdrowotną wzrosły podobnie w USA do 15 miliardów dolarów rocznie z powodu PCOS.

Ze względu na zróżnicowane kryteria diagnostyczne trudno jest oszacować globalną częstość występowania PCOS. Na przykład wskaźnik zapadalności na PCOS w Hiszpanii wynosi od 5% do 10%, podczas gdy globalna częstość występowania tego schorzenia została oszacowana na 15% kobiet w wieku rozrodczym. W krajach zachodnich odnotowano rosnący trend zapadalności na PCOS.

Etiopatogeneza PCOS jest wieloczynnikowa i obejmuje czynniki genetyczne, środowiskowe i epigenetyczne. Jedno z poprzednich badań wykazało, że kobiety ze zdiagnozowanym PCOS na ogół spożywają dietę niskiej jakości, z niższym niż zalecane spożyciem magnezu i cynku, i prowadzą siedzący tryb życia.

Warto przeczytać!  Grypa świń: Gwałtowny wzrost przypadków grypy świń w Kalkucie | Wiadomości z Kalkuty

Wykazano, że interwencje oparte na stylu życia, takie jak dieta i ćwiczenia, skutecznie poprawiają objawy PCOS. Dokładniej rzecz biorąc, interwencja w postaci diety niskowęglowodanowej może zmniejszyć poziom glukozy i białka wiążącego insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGFBP1) oraz poprawić objawy związane z hiperandrogenizmem.

Poprzednie badania wykazały, że spożycie kawy poprawia objawy PCOS poprzez kilka ścieżek. Kawa zawiera wysokie poziomy fenoli, które poprawiają wrażliwość na insulinę i łagodzą nadmierne wydzielanie. Zmniejszona ekspresja ścieżki fosfatydyloinozytolu 3-kinazy (PI3K) również zmniejsza wrażliwość na insulinę i poprawia funkcję komórek β.

O badaniu

Obecne badanie typu case-control przeprowadzono między wrześniem 2014 r. a majem 2016 r. w Katedrze Położnictwa i Ginekologii Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Hiszpanii. Do diagnozy PCOS wzięto pod uwagę zarówno testy kliniczne, jak i biochemiczne, w tym całkowity poziom testosteronu wynoszący 2,6 nmol/l lub wyższy, wskazujący na hiperandrogenizm (HA), obrazy ultrasonograficzne w celu potwierdzenia obecności morfologii policystycznych jajników (PCOM) oraz testy oligo-anowulacji/amenorrhea lub anowulacji (OD).

Każda pacjentka z PCOS reprezentowała jeden z czterech fenotypów. Fenotyp A obejmuje pacjentki z HA, OD i PCOM, podczas gdy fenotyp B obejmuje pacjentki z HA i OD. Ponadto fenotyp C obejmuje pacjentki z HA i PCOM, podczas gdy fenotyp D obejmuje pacjentki z OD i PCOM.

Warto przeczytać!  WIELU MŁODYCH PACJENTÓW W WIEKU DWUDZIESTU I TRZYDZIESTU LAT UMIERA NA ZAWAŁ SERCA W INDIACH: DR BALI

Fenotypy A i B częściej są związane z cukrzycą typu 2 (T2DM), hiperinsulinemią, otyłością, insulinoopornością, dyslipidemią lub zespołem metabolicznym. Fenotypy A, B i D zostały przeklasyfikowane jako fenotypy anowulacyjne, fenotyp C jako fenotyp owulacyjny, a fenotypy A, B i C jako fenotypy hiperandrogeniczne.

Codzienne spożycie kofeiny i alkoholu oceniano za pomocą półilościowego kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności (FFQ). Jakość diety szacowano przy użyciu Alternate Healthy Eating Index 2010 (AHEI2010) i Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH). Poziom aktywności fizycznej u pacjentów szacowano przy użyciu International Physical Activity Questionnaire (IPAQ-SF).

Wyniki badań

Obecna kohorta badawcza obejmowała 126 pacjentek ze zdiagnozowanym PCOS i 159 osób z grupy kontrolnej. Grupę kontrolną stanowiły kobiety, które zgłaszały się do kliniki na rutynowe badania ginekologiczne i nie miały żadnych objawów ginekologicznych.

Średni wiek i wskaźnik masy ciała (BMI) badanej kohorty wynosiły odpowiednio 29 lat i 24,33. Średnie spożycie kofeiny w badanej kohorcie wynosiło 52,46 mg/dzień.

Kobiety z PCOS były stosunkowo młode, otyłe i wykonywały mniej intensywne ćwiczenia fizyczne niż te z grupy kontrolnej. Ponadto kobiety z grupy kontrolnej spożywały więcej kofeiny i alkoholu.

Zgodnie z poprzednimi ustaleniami, obecne badanie wykazało, że spożywanie co najmniej jednej filiżanki kawy dziennie zmniejsza ryzyko PCOS. Ponadto uczestnicy badania, którzy spożywali około dwóch filiżanek kawy dziennie, mieli o 70% niższe ryzyko wystąpienia objawów PCOS niż osoby, które nigdy nie piły kawy. Mechanistycznie, ta ochronna rola kawy została przypisana jej wpływowi na metabolizm hormonów płciowych, takich jak testosteron w osoczu.

Warto przeczytać!  Wiadomości z rynku akcji i udziałów, Wiadomości ekonomiczne i finansowe, Sensex, Nifty, Rynek globalny, NSE, BSE Live IPO News

Wnioski

Wyniki badań wskazują, że spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów PCOS w sposób zależny od dawki. Kawa zawiera mnóstwo licznych związków bioaktywnych o działaniu przeciwzapalnym, które mogą skutecznie regulować poziom hormonów w osoczu i poprawiać wrażliwość na insulinę.

Jednak nadmierne spożycie kofeiny wiąże się również z rozwojem nowotworów zależnych od estrogenu. Dlatego też potrzebne są dodatkowe badania, aby potwierdzić te obserwacje i zapewnić opracowanie bezpiecznej i skutecznej interwencji na bazie kawy w przypadku PCOS.

Odniesienie do czasopisma:

  • Meliani-Rodriguez, A., Cutillas-Tolin, A., Mendiola, J., i in. (2024) Związek między spożyciem kawy a zespołem policystycznych jajników: badanie eksploracyjne typu przypadek–kontrola. Składniki odżywcze, 16(14), 2238. doi:10.3390/nu16142238,


Źródło