Gotowanie

Crudites | Krytyk receptury

  • 7 stycznia, 2023
  • 8 min read
Crudites |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Crudités to francuska potrawa, czyli deska ze świeżych warzyw podawana z pysznymi dipami, takimi jak hummus. To doskonały sposób na dodanie koloru i różnorodności do przystawek i będzie gwiazdą następnej imprezy!

Lubię równoważyć moje dania imprezowe tą wegetariańską deską, ponieważ jest lekka i orzeźwiająca. Zawsze podaję dipy i inne przekąski, które mogą być nieco ciężkie. Nie zrozumcie mnie źle, to moja ulubiona rzecz do robienia i jedzenia! Jeśli szukasz innych zabawnych przystawek do podania na następną imprezę, musisz spróbować tego łatwego dipu przy basenie, który idealnie nadaje się do suwaków z szynką i serem cheddar lub chrupiących skrzydełek kurczaka z frytownicy.

Taca crudités pełna warzyw i hummusu.

Półmisek Crudites

Nie martw się, ja też nie wiedziałem, jak wymówić crudités, kiedy pierwszy raz to zobaczyłem! To francuskie słowo, które się wymawia kroo-dee-teh co oznacza tacę z surowymi warzywami, która zwykle ma dip. Dodaję hummus, bo to moja ulubiona rzecz z surowymi warzywami, ale dip Ranczo lub dip z jogurtu greckiego też byłby idealny. Moją największą wskazówką dotyczącą przygotowania tej tacy jest zdobycie warzyw, które WIESZ, że spodobają się Twojej rodzinie lub przyjaciołom!

Lubię podawać wegetariańską tacę lub crudité wraz z innymi, bardziej sycącymi i obfitymi daniami imprezowymi, takimi jak papryczki jalapeño i małe wędzonki. Wiele można powiedzieć o chrupiących, świeżych warzywach, które urozmaicą podjadanie. To także świetny sposób na zachowanie wielu żywych kolorów na stole.

Składniki

Crudités to idealnie świeża taca z warzywami, którą możesz podać w dowolnym momencie. Bardzo ważne jest, aby wybierać warzywa, które są aromatyczne i w najlepszym wydaniu. Większy ogórek nie oznacza lepszego lub bardziej aromatycznego ogórka. To świetny czas, aby dowiedzieć się, jaki rozmiar warzyw jest najbardziej aromatyczny i spędzić kilka dodatkowych minut w sklepie spożywczym, wybierając najlepsze, jakie możesz znaleźć.

Warto przeczytać!  Przepisy na imprezowe przekąski z książki Małgosi Minty „Kolacje”

Dipy

  • Hummus: Uwielbiam robić hummus w domu, ponieważ możesz sprawić, by smakował dokładnie tak, jak lubisz. Możesz również dostać jeden ze sklepu. Lubię mieć klasyczny prosty hummus i inny, bardziej aromatyczny. Cokolwiek wybierzesz, hummus jest idealny do crudités!
  • Hummus z pieczonej czerwonej papryki: Hummus z pieczonej czerwonej papryki to jeden z moich ulubionych przepisów na hummus. Jest tak łatwy do zrobienia i jest pełen głębokich i pikantnych smaków. To doskonały sposób na urozmaicenie warzyw.

Całe Warzywa

  • Szparag: Szparagi mają wspaniały smak i są idealne do maczania! Odetnij dna i dobrze je umyj.
  • Kalafior: Moim zdaniem kalafior jest łatwiejszy do jedzenia niż brokuły, więc lubię dodawać go do mojej tacy. Świetnie smakuje również z hummusem!
  • Marchewki trójkolorowe: Lubię różne kolory marchwi do crudités, a każda z nich ma nieco inny smak. Lubię je kroić na ćwiartki, żeby były jeszcze długie do maczania.
  • groszek cukrowy: To są ulubione przez wszystkich! Strąk jest jadalny, więc zwykle po prostu rzucam cały groszek na talerz i pozwalam gościom zdecydować, jak chcą go zjeść.
  • Rzodkiewka: Bardzo lubię rzodkiewki na surowo. Kroję je na pół lub na ćwiartki, aby łatwiej było je zjeść.
  • Pomidory koktajlowe: Wiśniowe pomidory tak łatwo rozpływają się w ustach, są tak soczyste i orzeźwiające.
  • Mini słodka papryka: Mini rozmiar jest idealny na jeden kęs i jest tak pełen smaku.
  • brokuły: Uważam, że ludzie tacy jak broccolini są lepsi niż główki brokułów, więc zawsze wybieram broccolini!
  • Rozmaryn, tymianek i szałwia: Służy głównie do dekoracji i zapachu. To naprawdę sprawia, że ​​taca jest piękna!

Pokrojone Warzywa

  • Bakłażan: Uwielbiam jajecznicę! Pokroiłam go wzdłuż na ćwiartki, aby łatwo było je zanurzyć. Jeśli kupiłeś starszą, większą roślinę jajeczną, możesz chcieć ją obrać. Skórka może stać się gorzka.
  • Seler: To oczywisty klasyk. Warto dodać!
  • Czerwona kapusta: Lubię jeść surową kapustę, ale znam wielu, którzy tego nie robią. Zostaw to, jeśli to nie twoja sprawa!
  • Ogórek: Ogórek jest idealnie chrupiący i świetnie komponuje się z hummusem. Zawsze znika pierwsza! Lubię kroić go w długie patyczki, które są łatwe do zanurzenia.
  • Tęczowy Chart: Boćwina ma łodygę podobną do selera i wierzchołek jak sałata. Lubię tęczową odmianę ze względu na piękny kolor.
Warto przeczytać!  Przepis na Babeczki Red Velvet | Krytyk receptury
Zbliżenie na tacę oraz wszystkie warzywa i hummus.

Przepis Crudites

Możesz łączyć swoje crudités, jak chcesz. Lubię układać warzywa w różne wzory i mieszać kolory, żeby wyglądało to ciekawie i apetycznie. Upewnij się, że dobrze umyłeś warzywa, zanim położysz je na desce!

  1. Dodaj dip: Na dużym talerzu ułożyć dipy hummusowe.
  2. Dodaj warzywa: Ułóż warzywa wokół dipów i udekoruj rozmarynem, tymiankiem i szałwią.

Wskazówki dotyczące robienia Crudités

W crudités jest tyle miejsca na kreatywność! Lubię robić to za każdym razem inaczej, ponieważ to sprawia, że ​​moja rodzina jest tym zainteresowana. Jeszcze mi się nie znudziło robienie! Oto kilka wskazówek, jak przygotować tacę crudités.

  • Jak pokroić warzywa: Lubię myśleć o tym, jak zjem warzywo, zanim je pokroję. Chcę, aby było łatwe do zanurzenia, a także unikaj podwójnego zanurzania, jeśli mogę! Oznacza to krojenie warzyw wielkości kęsa z wystarczającą ilością miejsca, aby je trzymać, a także zanurzać. Inną rzeczą, o której chcesz pomyśleć, jest to, jak ją pokroić, aby warzywo smakowało najlepiej. Jeśli nie lubisz smaku skórki ogórka, obierz ją przed pokrojeniem.
  • Dipy do dodania: Nie musisz ograniczać się tylko do hummusu! Zdecydowanie możesz się rozgałęzić i po prostu umieścić to, co lubisz najbardziej ze świeżymi warzywami! Dip z serem bleu byłby niesamowity, moja rodzina uwielbia ranczo. Często robię ten dip wegetariański i zawsze podoba się tłumowi.
  • Jak wybrać warzywa: Moja praktyczna zasada przy wyborze tego, co umieścić na mojej tablicy, brzmi: co ludzie CHCĄ jeść? Nie ma sensu umieszczać tam bakłażana, jeśli wiesz, że nikt go nie lubi! Wszystkie warzywa, które wybrałem, to te, które, jak wiem, spodobają się mojej rodzinie i gościom, więc upewnij się, że pamiętasz o ludziach, którzy jedzą twoje crudités, kiedy je ładujesz.
Warto przeczytać!  Filadelfijskie Cheesesteaksy wolnowarowe | Krytyk receptury

Ręka zanurzająca łodygę selera w hummusie z tacy crudités.

Przechowywanie resztek

Przechowywanie resztek crudités jest takie proste! Możesz po prostu owinąć plastikową folię na wierzchu i włożyć do lodówki. Oto jak przechowywać crudités.

  • W lodówce: Przechowuj resztki crudités, przykrywając deskę folią spożywczą lub wkładając wszystkie warzywa do hermetycznego pojemnika i przechowuj w lodówce do 3 dni. Warzywa zaczną robić się miękkie i nieprzyjemne po kilku dniach.


  • Na dużym talerzu ułożyć dipy hummusowe.

  • Ułóż warzywa wokół dipów i udekoruj rozmarynem, tymiankiem i szałwią.



Serwuje: 8

Kalorie0,4kcalWęglowodany0,04gBiałko0,02gTłuszcz0,03gTłuszcz nasycony0,003gTłuszcz wielonienasycony0,01gTłuszcze jednonienasycone0,01gSód1mgPotas1mgWłókno0,01gWitamina A0,1j.mWapń0,1mgŻelazo0,01mg

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Przystawka

Kuchnia jako sposób gotowania Francuski

Słowo kluczowe crudités, deska warzywna


Źródło