Cukier z owoców mnicha i stewia nie są już bezpieczne? Wypróbuj zamiast tego te naturalne alternatywy słodzików
Cukier jest zły. Koniecznie. Tak się składa, że jest to główny punkt widzenia, który krąży w kręgach zdrowia od lat. Chociaż może to brzmieć jak skrajne stwierdzenie, ludzie coraz częściej skłaniają się ku naturalnym alternatywom, świadomie powstrzymując się od rafinowanego białego cukru. Najlepszymi wyborami w tym względzie były cukier z owoców mnicha i stewia, wśród innych opcji, które szturmem zdobyły rynki.
Ich rosnąca popularność nie jest bezpodstawna. Zgodnie z raportem Healthline, ekstrakt z cukru z owoców mnicha jest 150 do 200 razy słodszy od cukru i nie zawiera kalorii, węglowodanów, sodu ani tłuszczu. Ponadto nie wpływają na poziom cukru we krwi. Ten sam raport stwierdza, że stewia, wytwarzana z ekstraktu z rośliny stewii, jest 200 do 300 razy słodsza od cukru i ma wyjątkowo mało kalorii, a także nie wpływa poważnie na poziom cukru we krwi. Z perspektywy osób ostrożnych w kwestii spożycia kalorii i wagi, te opcje wydają się absolutnie zwycięskie i tak jest od lat. Ale co, jeśli mielibyśmy powiedzieć, że cukier z owoców mnicha i stewia mogą potencjalnie powodować znacznie poważniejsze komplikacje zdrowotne w przyszłości?
Dla kontekstu, erytrytol, sztuczny słodzik, jest stosowany w celu zwiększenia objętości stewii i cukru z owocu mnicha. Ponadto jest również popularnym wyborem, aby dodać słodyczy do niskowęglowodanowych keto smakołyków. Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez Centrum Diagnostyki i Zapobiegania Układowi Krążenia w Instytucie Badawczym Lerner w Cleveland Clinic, erytrytol, a pośrednio cukier z owocu mnicha i stewia, ponad dwukrotnie zwiększają ryzyko zakrzepów krwi. Wniosek ten pojawił się po tym, jak grupa 10 „zdrowych osób” została przebadana w ramach badania pilotażowego. Według autora badania, dr Stanleya Hazena, u każdego badanego odnotowano wzrost zakrzepów po spożyciu erytrytolu. Nic takiego nie miało miejsca, gdy spożyto podobny napój z taką samą ilością cukru lub glukozy, co odnotowano w przypadku oddzielnej grupy 10 osób. Choć te odkrycia są alarmujące, to dobry moment, aby przypomnieć, że naprawdę nie brakuje naturalnych słodzików, które mogą zastąpić spożycie cukru z owocu mnicha i stewii. Czytaj dalej, aby poznać swoje możliwości.
Cukier kokosowy
Cukier kokosowy jest ekstrahowany z soku palmy kokosowej i na początek ma niski indeks glikemiczny, co czyni go świetną opcją dla osób z cukrzycą. Jest również bogaty w minerały, w tym żelazo, cynk, wapń i potas, a także fitoskładniki, takie jak polifenole i przeciwutleniacze, jak podano w raporcie Healthline. To powiedziawszy, cukier kokosowy jest bardzo gęsty kalorycznie, dlatego należy go spożywać w umiarkowanych ilościach.
Daty
Zarówno daktyle, jak i syrop daktylowy są od dawna chętnie używane do dodawania słodyczy do potraw. Chociaż daktyle są w większości bogate w węglowodany, są również magazynem zwalczających choroby przeciwutleniaczy, błonnika i minerałów, takich jak fosfor, wapń i magnez. Daktyle są również znane z tego, że dobrze podtrzymują zdrowie kości, co sprawia, że mają naprawdę wielostronne korzyści odżywcze.
Syrop klonowy
Syrop klonowy jest ekstrahowany z soku klonowego i jest najbardziej znany z tego, że hojnie rozsmarowuje się go na grubym stosie naleśników. Odstawiając na bok obrazy pornografii kulinarnej, syrop klonowy, jeśli spożywany w rozsądnych ilościach, może być godnym zamiennikiem twojego obecnego wyboru cukru. Jego orzechowe nuty i gęsta konsystencja dodają podwyższonego profilu smakowego do wszystkiego, do czego zdecydujesz się go dodać. Pod względem odżywczym zapewnia dobrą dawkę manganu i cynku. Diabetycy powinni jednak rozkoszować się syropem klonowym tylko od czasu do czasu.
Nektar z agawy
Ciekawostka: Agawa jest na szczycie list wegańskich słodzików. Nie dość, że jest słodsza od cukru, to jeszcze nektar z agawy ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest odpowiedni dla diabetyków. Należy jednak pamiętać, że chociaż agawa nie zawiera tłuszczu, cholesterolu, a nawet sodu, większość jej składu stanowią węglowodany. Nektar z agawy nie powinien budzić obaw, jeśli jest spożywany w rozsądnych ilościach.
Aluloza
Alluloza występuje w pszenicy i niektórych owocach, takich jak figi. Wspaniałą cechą allulozy jest fakt, że wchłania się ona do krwiobiegu powoli, co zapewnia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie. Raport Healthline wskazuje również, że może ona wspomagać utratę tłuszczu — szczególnie uporczywego tłuszczu brzusznego, a także pomagać w ochronie przed stłuszczeniem wątroby.
Czy zamierzasz w najbliższym czasie przejść na te alternatywy?