Zdrowie

Cukier z owoców mnicha i stewia nie są już bezpieczne? Wypróbuj zamiast tego te naturalne alternatywy słodzików

  • 14 sierpnia, 2024
  • 5 min read
Cukier z owoców mnicha i stewia nie są już bezpieczne? Wypróbuj zamiast tego te naturalne alternatywy słodzików


Cukier jest zły. Koniecznie. Tak się składa, że ​​jest to główny punkt widzenia, który krąży w kręgach zdrowia od lat. Chociaż może to brzmieć jak skrajne stwierdzenie, ludzie coraz częściej skłaniają się ku naturalnym alternatywom, świadomie powstrzymując się od rafinowanego białego cukru. Najlepszymi wyborami w tym względzie były cukier z owoców mnicha i stewia, wśród innych opcji, które szturmem zdobyły rynki.

W obliczu doniesień, że cukier z owoców mnicha i stewia powodują powstawanie zakrzepów krwi, wypróbuj zamiast tego te naturalne słodziki (Zdjęcie: Freepik)
W obliczu doniesień, że cukier z owoców mnicha i stewia powodują powstawanie zakrzepów krwi, wypróbuj zamiast tego te naturalne słodziki (Zdjęcie: Freepik)

Cukier z owoców mnicha pozyskiwany jest z owoców mnicha (zdjęcie: Freepik)
Cukier z owoców mnicha pozyskiwany jest z owoców mnicha (zdjęcie: Freepik)

Ich rosnąca popularność nie jest bezpodstawna. Zgodnie z raportem Healthline, ekstrakt z cukru z owoców mnicha jest 150 do 200 razy słodszy od cukru i nie zawiera kalorii, węglowodanów, sodu ani tłuszczu. Ponadto nie wpływają na poziom cukru we krwi. Ten sam raport stwierdza, że ​​stewia, wytwarzana z ekstraktu z rośliny stewii, jest 200 do 300 razy słodsza od cukru i ma wyjątkowo mało kalorii, a także nie wpływa poważnie na poziom cukru we krwi. Z perspektywy osób ostrożnych w kwestii spożycia kalorii i wagi, te opcje wydają się absolutnie zwycięskie i tak jest od lat. Ale co, jeśli mielibyśmy powiedzieć, że cukier z owoców mnicha i stewia mogą potencjalnie powodować znacznie poważniejsze komplikacje zdrowotne w przyszłości?

Warto przeczytać!  Badanie ujawnia, w jaki sposób nowe badanie krwi pomaga udoskonalić leczenie raka, ET HealthWorld

Dla kontekstu, erytrytol, sztuczny słodzik, jest stosowany w celu zwiększenia objętości stewii i cukru z owocu mnicha. Ponadto jest również popularnym wyborem, aby dodać słodyczy do niskowęglowodanowych keto smakołyków. Zgodnie z badaniem przeprowadzonym przez Centrum Diagnostyki i Zapobiegania Układowi Krążenia w Instytucie Badawczym Lerner w Cleveland Clinic, erytrytol, a pośrednio cukier z owocu mnicha i stewia, ponad dwukrotnie zwiększają ryzyko zakrzepów krwi. Wniosek ten pojawił się po tym, jak grupa 10 „zdrowych osób” została przebadana w ramach badania pilotażowego. Według autora badania, dr Stanleya Hazena, u każdego badanego odnotowano wzrost zakrzepów po spożyciu erytrytolu. Nic takiego nie miało miejsca, gdy spożyto podobny napój z taką samą ilością cukru lub glukozy, co odnotowano w przypadku oddzielnej grupy 10 osób. Choć te odkrycia są alarmujące, to dobry moment, aby przypomnieć, że naprawdę nie brakuje naturalnych słodzików, które mogą zastąpić spożycie cukru z owocu mnicha i stewii. Czytaj dalej, aby poznać swoje możliwości.

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy jest ekstrahowany z soku palmy kokosowej i na początek ma niski indeks glikemiczny, co czyni go świetną opcją dla osób z cukrzycą. Jest również bogaty w minerały, w tym żelazo, cynk, wapń i potas, a także fitoskładniki, takie jak polifenole i przeciwutleniacze, jak podano w raporcie Healthline. To powiedziawszy, cukier kokosowy jest bardzo gęsty kalorycznie, dlatego należy go spożywać w umiarkowanych ilościach.

Warto przeczytać!  To, co jesz, może zmienić geny Twoich nienarodzonych dzieci i wnuków
Cukier kokosowy(Zdjęcie: Freepik)
Cukier kokosowy(Zdjęcie: Freepik)

Daty

Zarówno daktyle, jak i syrop daktylowy są od dawna chętnie używane do dodawania słodyczy do potraw. Chociaż daktyle są w większości bogate w węglowodany, są również magazynem zwalczających choroby przeciwutleniaczy, błonnika i minerałów, takich jak fosfor, wapń i magnez. Daktyle są również znane z tego, że dobrze podtrzymują zdrowie kości, co sprawia, że ​​mają naprawdę wielostronne korzyści odżywcze.

Daktyle(Zdjęcie: Freepik)
Daktyle(Zdjęcie: Freepik)

Syrop klonowy

Syrop klonowy jest ekstrahowany z soku klonowego i jest najbardziej znany z tego, że hojnie rozsmarowuje się go na grubym stosie naleśników. Odstawiając na bok obrazy pornografii kulinarnej, syrop klonowy, jeśli spożywany w rozsądnych ilościach, może być godnym zamiennikiem twojego obecnego wyboru cukru. Jego orzechowe nuty i gęsta konsystencja dodają podwyższonego profilu smakowego do wszystkiego, do czego zdecydujesz się go dodać. Pod względem odżywczym zapewnia dobrą dawkę manganu i cynku. Diabetycy powinni jednak rozkoszować się syropem klonowym tylko od czasu do czasu.

Syrop klonowy(Zdjęcie: X)
Syrop klonowy(Zdjęcie: X)

Nektar z agawy

Ciekawostka: Agawa jest na szczycie list wegańskich słodzików. Nie dość, że jest słodsza od cukru, to jeszcze nektar z agawy ma niski indeks glikemiczny, co sprawia, że ​​jest odpowiedni dla diabetyków. Należy jednak pamiętać, że chociaż agawa nie zawiera tłuszczu, cholesterolu, a nawet sodu, większość jej składu stanowią węglowodany. Nektar z agawy nie powinien budzić obaw, jeśli jest spożywany w rozsądnych ilościach.

Warto przeczytać!  Dzień odpustu bez poczucia winy
Nektar z agawy (zdjęcie: X)
Nektar z agawy (zdjęcie: X)

Aluloza

Alluloza występuje w pszenicy i niektórych owocach, takich jak figi. Wspaniałą cechą allulozy jest fakt, że wchłania się ona do krwiobiegu powoli, co zapewnia, że ​​poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie. Raport Healthline wskazuje również, że może ona wspomagać utratę tłuszczu — szczególnie uporczywego tłuszczu brzusznego, a także pomagać w ochronie przed stłuszczeniem wątroby.

Czy zamierzasz w najbliższym czasie przejść na te alternatywy?


Źródło