Zdrowie

„Cukier zamienia się w tłuszcz w wątrobie i może mieć wpływ na dzieci już w wieku 9 lat”

  • 27 kwietnia, 2024
  • 5 min read
„Cukier zamienia się w tłuszcz w wątrobie i może mieć wpływ na dzieci już w wieku 9 lat”


MUMBAI: Jest jeszcze jeden powód, aby trzymać cukier poza zasięgiem: wiąże się go z „stłuszczeniem” wątroby u dzieci i dorosłych.

Cukier, często nazywany białą trucizną, wywołał ostatnio publiczne oburzenie, ponieważ ogólnoświatowe badanie wykazało, że odżywki dla niemowląt i czekoladki sprzedawane w Indiach zawierają wysoki poziom „dodanego cukru” w porównaniu z innymi krajami. Teraz na spotkaniu pediatrów i hepatologów, które odbyło się w mieście, skupiono się na tym, jak wysokie spożycie cukru jest powiązane ze stłuszczeniem wątroby u dzieci w wieku dziewięciu lat.

„Cukier jest głównym winowajcą, ponieważ w wątrobie przekształca się w tłuszcz” – powiedziała specjalistka od wątroby, dr Aabha Nagral z Children’s Liver Foundation. U dziecka z nadwagą lub otyłością, a nawet osoby dorosłej, tłuszcz w wątrobie nie jest metabolizowany z powodu innych istniejących wcześniej schorzeń, takich jak insulinooporność.

Stłuszczenie wątroby było tradycyjnie kojarzone z alkoholikami, ale w latach osiemdziesiątych lekarze zauważyli „wątrobę usianą dodatkowym tłuszczem” nawet w przypadku braku alkoholizmu. Doprowadziło to do narodzin terminu niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, w skrócie NAFLD, który w czerwcu 2023 r. przemianowano na stłuszczeniową chorobę wątroby związaną z dysfunkcją metaboliczną (MASLD).



Często u dzieci z nadwagą

Podobnie jak w przypadku wątroby alkoholowej, również niealkoholowe stłuszczenie wątroby prowadzi przez dziesięciolecia do blizn, zwłóknienia, marskości lub raka. W pokoleniu XXL wiek, w którym pojawia się stłuszczenie wątroby, znacznie się obniżył, a częstość występowania wzrasta. Badanie przeprowadzone w szpitalu Nair prowadzonym przez BMC w pobliżu głównego dworca kolejowego w Bombaju wykazało, że u 62% dzieci, u których stwierdzono nadwagę lub otyłość, występowało stłuszczenie wątroby. W badaniu, opublikowanym w indeksowanym czasopiśmie medycznym „Annals of Hepatology”, wzięło udział 616 uczniów w wieku od 11 do 15 lat. U 198 z nich stwierdzono nadwagę lub otyłość.

Warto przeczytać!  Choroba Parkinsona: Ekspert obala najpopularniejsze mity na temat tej choroby neurologicznej | Aktualności dotyczące warunków zdrowotnych

Zwiększać

„Od czasu Covid-19 nastąpił wzrost liczby przypadków otyłości u dzieci ze względu na brak ćwiczeń, siedzący tryb życia i łatwy dostęp do niezdrowej żywności” – powiedział dr Nehal Shah, prezes Indyjskiej Akademii Pediatrii. Jej zdaniem u dzieci ze wskaźnikiem masy ciała powyżej 25 ryzyko stłuszczenia wątroby jest bardzo prawdopodobne. „Musimy zachować czujność w przypadku stłuszczenia wątroby u naszych dzieci” – dodała.
Bez cukru do 2

„Jako społeczeństwo spożywamy za dużo cukru. Wytyczne IAP mówią, że nie należy wprowadzać soli do pierwszego roku życia, a cukru do drugiego roku życia” – stwierdziła dr Nagral, która zorganizowała Hepaticon 2024, skupiając się na „stłuszczenie wątroby u dzieci i młodzieży: tłumienie go w zarodku”. Dyskusje dotyczyły także m.in. roli podatku od cukru, zakazu wnoszenia przetworzonej żywności ze stołówek szkolnych, obowiązkowych ćwiczeń w szkołach.

„Jako rodzic nikt nie myśli o stłuszczeniu wątroby. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy dziecko zgłasza się do lekarza z inną dolegliwością, np. bólem brzucha, zaparciami itp. Rodzice nie traktują tego poważnie, bo nie powoduje to żadnych objawów u dziecka. we wczesnych stadiach” – powiedział lekarz.

Zaczyna się w łonie matki

Długoterminowe badania prowadzone przez dr Chittaranjana Yajnika, diabetologa z Pune, badają ryzyko stłuszczenia wątroby i niektórych innych chorób przewlekłych, które wzrasta w wyniku złego odżywiania w macicy lub w macicy.

Trwające 30 lat badania D Yajnika dotyczyły noworodków nisko urodzonych i ich matek. „Obserwowaliśmy matki od momentu ciąży, odnotowując różne parametry zdrowotne. Przyglądaliśmy się także ich dzieciom w wieku 5, 10, 15, 20, 30 lat” – powiedział. Badanie wykazało, że ryzyko stłuszczenia wątroby u dzieci nisko urodzonych i charakteryzujących się powolnym wzrostem wątroby było wyższe. „Prawdopodobnie deprywacja wewnątrzmaciczna lub narażenie na złe odżywianie prowadzi do powolnego wzrostu wątroby” – powiedział. Jeśli takie dziecko w późniejszym życiu narażone jest na szybki rozwój graniczący z przeżywieniem, narząd nie radzi sobie z tym dobrze i prowadzi do stłuszczenia wątroby.

Aktywność pomaga

Lekarze twierdzą, że ograniczenie spożycia cukru to sposób na zmniejszenie stłuszczenia wątroby we wczesnych stadiach choroby. Weźmy pod uwagę 58-letniego mieszkańca Chembur, Mahavira Sharmę, u którego podczas regularnych badań USG stwierdzono „stłuszczenie wątroby”. „Zacząłem biegać pięć lat temu i schudłem do 80 kg. Na ostatnim badaniu USG lekarz stwierdził, że nie mam już stłuszczenia wątroby” – opowiada.

Warto przeczytać!  ESCMID 2024: Zaraźliwe konsekwencje zmian klimatycznych


Źródło